Самуилово – Беласица – Самуилово

Това е лек маршрут, предназначен за разходка или за по-лежерно каране. Подходящ е и за съвсем начинаещи колоездачи, като единственият участък, който би могъл да ги затрудни малко, е спускането от с. Беласица по стария път за Петрич, който в тази си част е изровен и се състои главно от търкалящи се камъни, които раздрусват добре, влошават контрола при спиране и не са най-приятната настилка за каране. Това обаче са няколкостотин метра. Останалото разстояние е покрито от асфалт и почти равни черни пътища.

 
 

 

 

 
Картата е базирана върху
Карта на българските планини
от gpsenjoy.com
Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.
Изходна точка: с. Самуилово, община Петрич.
Кръстовището при училището и паметника на Андон Попов.
Дължина: 13,8 км
Денивелация (изкачване): 320 м
Продължителност: 2-3 ч (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: 1 л
Храна: Не е необходима
Терен:
– асфалт – 4,8 км
– черни пътища – 9 кмТаблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа във формат gpx

Тази статия е подготвена със съдействието на ПП „Беласица“ и любезните домакини от семейните хотели в с. Самуилово (Валентин Атанасов, по прякор „Янкиш“ – тел. 0896688379) и с. Яворница (Комплекс „Нери“ – ЕТ „Орхан Изиров“, тел. 0886 435356 и 0878 239600). Подробна информация за тях ще намерите в карето „Места за астаняване“ по-долу.

Първата половина от маршрута минава по част от стария път към Петрич в подножието на планината, по-специално от с. Самуилово до с. Беласица и още малко надолу към черешовите овощни градини. В тази част се кара доста и по селски улици в Коларово и Беласица.

 

На връщане се минава по стар римски път през полето – надявам се, че през лятото не е съвсем обрасъл, защото в средата на май тревата по него на места бе образувала доста мек килим. Пътят явно не се използва толкова често, че да е добре „изтъркан“, но не и толкова рядко, че да изчезне напълно. Друго препятствие, на което се натъкнах точно на мястото, където римският път се влива в този за Петрич, бе една вада, която течеше буквално по него в продължение на стотина метра. Можете да я видите и на една от снимките по-долу. Да, това е пътят!

 

Маршрутът е доста обзорен – на отиване към с. Беласица се открива изглед към Пирин и Огражден, а на връщане се добавят и склоновете на Беласица, издигащи се до небето от лявата ви страна.

Тъй като част от маршрута, и то изкачването, се намира в полето, най-добре е да карате по него преди обяд или в късния следобед –  иначе слънцето ще ви дойде в повече.

Места за настаняване

 

Къща за гости в с. Самуилово
Телефон: 0896 688 379 – Валентин Атанасов – Янкиш

Къщата се намира в началото на селото (като идвате от Петрич), на главната улица, точно срещу училището и паметника на Андон Попов.
Разполага с 15 легла, като има стаи с 2, 3 и 4 легла със санитарен възел на етажа. Две от стаите са свързани с обща дневна, т.е. образуват апартамент, като към спалнята има и голяма слънчева тераса. На разположение на гостите е и спокоен слънчев двор  с дървена маса и две пейки под шарената сянка на стара лозница, както и кафене/ресторант с градина, където можете да опитате домашно приготвени гозби, много от които са от продукти собствено производство.
Собственикът на къщата при нужда може да осигури допълнителни места за настаняване в с. Самуилово за по-големи групи туристи.
За повече подробности погледнете ТУК.

Комплекс „Нери“ в с. Яворница – ЕТ „Орхан Изиров“
Телефони: 0886 435356 и 0878 239600
Най-лесно ще намерите комплекса, ако помолите да ви упътят към него в селото (най-добре питайте за ЕТ „Орхан Изиров“ или просто за къщата на Изирови), но ако предпочитате по-трудния начин, погледнете приложената карта или навигирйте с GPS апарат до точка с координати: N41 21.804 E23 03.074. Като достигнете посоченото място, ще намерите:
Къща за гости с новообзаведени стаи, снабдени със санитарен възел на етажа. Понастоящем има 6 места, като собствениците могат да осигурят допълнителни легла в други къщи в селото. Към стаите на горния етаж има голяма веранда с обширни изгледи към планините Беласица и Огражден.
Закрита механа и лятна градина с беседка и шарена сянка под лозниците. Менюто включва вкусни традиционни и деликатесни ястия, често приготвени от продукти собствено производство.
Закрит нощен клуб / бар и открит летен бар.
За повече подробности погледнете ТУК

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route064_pics{/gallery}

Коментари във форума