Ярлово

Изходна точка: с. Ярлово, централния площад

Дължина: 20,95 км

Денивелация: 500 м

Карта и профил: Васил Тодев
Снимки: Любомир Ботушаров, PtD

Село Ярлово е сгушено в полите на Витоша от южната й страна, почти на границата с Верила. Не е голямо, нито пък е известно. И е достатъчно отдалечено от София (толкова, че дори принадлежи към община Самоков), за да не е най-популярното място за каране на столичните ХС колоездачи. А може и да се лъжа…

Защо ви е да карате там? Може би заради приятния хълмист релеф, при който продължителните стръмни баири по-скоро са изключение. Не, че няма наклони, които да ви извадят душата, но в настоящия маршрут изкачването като цяло е плавно и приятно. Както и спускането, което е по гладки черни пътища, позволяващи високи скорости или спокойно и безопасно каране – вие избирате. Маршрутът е идеален за каране през есента или пролетта – южното изложение осигурява сравнително бързо изсъхване на пътищата след дъжд. Можете да разчитате и на приятното галене на слънчевите лъчи, тъй като се кара предимно по открити места и не много гъсти гори. Само внимавайте ако е ветровито, защото тогава и пронизващият хлад ще намери лесно път до вас. Освен на красотата на смесените гори и обширните поляни, в ясен ден можете да се насладите и на невероятни изгледи към зъберите на Рила. На всичкото отгоре районът ще ви предизвика и с чудесни места за почивка – при първото каране по този маршрут успяхме да изминем скромните двайсетина километра за около 5 часа, като лежахме един час под едно дърво и още един при строящия се заслон на премката между с.Чуйпетльово и с.Ярлово. Такъв е този маршрут!


Както се досещате, при нормално темпо маршрутът може спокойно да се премине за два часа. Макар че е трудно да не поспрете тук и там за почивка! Не защото сте уморени, а просто за удоволствие. Ако искате да хрускате нещо на припек, седейки на някоя поляна, вземете си храна. В самото Ярлово няма заведения за хранене (бира, разбира се, се намира!), но по пътя дотам се минава покрай две ханчета – „Брезите“ и „Ярема“, където също можете да се заседите неприлично дълго време. Районът не е богат на питейни водоизточници, така че е най-добре да имате със себе си около литър и половина вода.

Маршрутът започва със загряващо каране в полето на юг от Ярлово, след което следва кратко изкачване до Букапреслапския проход, част от главния вододел на България. Оттам продължавате по билото, предимно нагоре, следвайки червената маркировка на международния туристически маршут Е4. С набирането на височина билото става вълнообразно, т.е. очакват ви кратки изкачвания и спускания. Така ще достигнете до премката, при която се срещат пътищата от Ярлово и Чуйпетльово. Там има приятно място за почивка, където в момента строят и заслон. Следва спускането до Ярлово.

Най-големият проблем на Ярлово е стигането дотам. Ако имате автомобил и приятна компания, всичко е наред – селото е на около 50км от София. Ако разчитате на друг превоз обаче, единственият вариант е с междуселищен автобус на СКГТ. Можете да се качите на такъв от Централна гара или от спирката в кв.Дървеница (от която тръгват и автобуси 68, 69 и 70 за Бистрица, Железница и Плана. Актуална информация за цените и часовете на потегляне можете да намерите в сайта на СКГТ >> секция „Специални услуги“ >> „Междуселищни превози“. Разбира се, ако сте любител на дългите карания и имате необходимата издръжливост, нищо не пречи да стигнете до Ярлово от Железница или дори от София и после да се върнете обратно. Още по-хубавото е, че не става дума само за каране по шосето – напротив, има начин да се движите предимно по черни пътища и пътеки. Специално от Ярема до Ярлово има синя маркировка и черен път, по който минава и състезанието „Обиколка на Витоша“.

Изходната точка на маршрута е площада на с.Ярлово, където са разположени кметството, черквата и един-два търговски обекта, изпълняващи едновременно ролята на магазин, кафене и кръчма – три в едно, както се казва. Именно пред един от тези обекти трябва да нулирате километражите си – намира се в западния край на площада, т.е. далечния, като идвате по пътя от шосето София – Ярема – Самоков. За ваше улеснения направих и опростена скица на мястото (вдясно).

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута

GPS track във формат gpx (GPS eXchange) (заснет от Стефан Стефанов)

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (кликнете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route036_pics{/gallery}

Коментари във форума