Германския манастир

Изходна точка: с. Герман, разклонът към Германският манастир

Дължина: 17,57 км

Денивелация: 500 м

Това е един много приятен маршрут за крос-кънтри край София, в Лозенска планина, който прави своеобразна обиколка около Германския манастир, като два пъти се минава и през самия него. (Дворът на манастира е чудесно място за почивка с пейки, разположени под шарената сянка на хубава лозница и чешма със студена вода). Макар и продължително, изкачването е едно от най-леките с такава денивелация, които знам, защото 500-те метра са разпределени върху повече от 9км., при това половината от тях са по асфалт и бетонов път. Останалата част от карането е изцяло по черни пътища. След като приключите с изкачването, първо ви очаква забавен черен път през широколистна гора, покрит с шума и на места прорязан от коловози, които да проверят уменията ви за излизане от изненадващи ситуации. Следва изровена чакълеста отсечка, която е коварна и опасна, но за щастие не е много дълга. После пътят отново става бърз и весел и ви отвежда за втори път до манастира (първият път стигате дотам по асфалта). Отттам се изкачвате малко, за да си удължите спускането по черни пътища – тези, които следват са предимно бързи и гладки.

Карането отнема около три часа, така че вземете храна по своя преценка в зависимост от това с какво сте дошли и с какво ще се върнете от Герман. (От София до Герман разстоянието около 15км. С колело се взима за около час, с автобуса за половин час, а с кола за още по-малко.) В селото също има къде да хапнете, макар изборът от гостилници да не е голям. Няма да ви е нужна много вода, тъй като по пътя има две чешми на точните места – дори половин литър би трябвало да ви стигне.

Началото на маршрута е отбивката за Германския манастир. Става дума за асфалтиран път. Той тръгва от този край на селото, който е откъм Околовръстното шосе. Тъй като обяснението как да намерите точното място, където да нулирате километражите си, може да ви се стори объркващо, съм направил и опростена скица на района, която да онагледи нещата.

По време на изкачването ще видите много черни пътища и една пътека. Тези, които се отклоняват надясно и надолу дават възможност да направите и някои по-къси и леки карания. Затова към настоящия маршрут съм добавил и няколко „бонуса“, които не са подробно описани, но няма и нужда да са, защото бързо и лесно ще ви отведат в Герман. Ще ги намерите приложени към таблицата на маршрута.

Приятно каране!

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута 


До Герман можете да стигнете по няколко начина. Най-удобният е с кола, но в селото няма платен паркинг. Можете да паркирате колата си или някъде около площада, или на паркинга в края на селото, при стената на ез.Панчарево. И двете места са далече от изходната точка на маршрута, но в близост до нея наистина няма къде да паркирате сгодно. До площада на Герман можете да стигнете и с автобус №6, чиято начална спирка е автогарата в кв.“Гео Милев“, близо до завод „Електроника“. Третият вариант е на собствен ход с байковете, но за мен той е неприятен заради натоварените пътища (най-често отивам с автобуса, а се връщам с колелото и прибирането до вкъщи винаги е най-досадната част).

Ако си представите, че идвате от Околовръстното шосе към вътрешността на селото, първата отбивка наляво е към гробищата и манастира. Тръгнете по нея (отдясно има къщи, а отляво е полето) и след стотина метра пътят се раздвоява. Наляво е към манастира – едно време имаше и табелка, ама напоследък липсва. Затова пък има табели на новия сервиз на Scania, който се вижда наблизо, така че и по тях можете да разберете, че това е въпросната отбивка. Точно на разклона нулирайте километражите си. Ако сте дошли с автобуса или с кола до площада на селото или до язовирната стена на Панчарево, трябва да се върнете с байковете в обратна посока (към Околовръстното шосе) почти до края на селото и да намерите отбивката, следвайки горните указания.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>