Тетевен – вила „Червен“

Третият маршрут в подножието на вр. Червен, който публикувам, е най-лек и като терен, и като физическо натоварване. Това го прави подходящ за най-широк кръг от хора, включително и за по-неуверени колоездачи, които предпочитат да карат само по черни пътища. Редно е обаче още тук в началото да предупредя, че това не са най-гладките и равни черни пътища – тъкмо обратното, има някои по-стръмни и изровени участъци както надолу, така и нагоре. Като цяло обаче те са кратки и дори да се наложи на някой начинаещ планински колоездач да слезе тук-там, това няма да му развали цялостното каране. Най-дългото и основно спускане, което е от вила „Червен“ към Тетевен, е по хубав, добре поддържан черен път, така че там е малко вероятно някой да срещне проблеми.


И това каране може да се разглежда като вариант на маршрута „Тетевен – Боева могила“, който Росен Талов ми беше изпратил преди няколко години, само че настоящият маршрут е по-кратък, а вероятно и по-лесен при спускането (няма как да съм сигурен, защото още не съм пробвал черния път от другия маршрут, но в долната си част той изглежда по-каменист и труден, отколкото този между вила „Червен“ и Тетевен). И тук карането започва с изкачване по пътя към с. Бабинци, някъде около средата му се отклоняваме по друг път, който се превръща в черен и подсича масива на вр. Червен, предлагайки красиви гледки във всички посоки, и преди да достигнем Конски дол, се спускаме стръмно към вила „Червен“ и после от нея към Тетевен. Най-стръмното и трудно спускане всъщност е именно от махалата в Конски дол към вилата – някога е било черен път, сега е по-скоро пътека, но като цяло наклонът е сериозен и по-неуверените вероятно ще предпочетат да слязат от колелата. Става дума обаче за съвсем кратка отсечка – около 300-400 м.

Начална точка на маршрута е площадът в гр. Тетевен. Ако идвате откъм София, точно преди него отдясно на платното има платен паркинг на символична цена (оказа се, че в неделя даже е безплатен). Ако идвате откъм Рибарица, паркингът е след площада отляво.

РекламаКартата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Тетевен, централен площад

Дължина: 15.2 км

Изкачване: 440 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, кратка Т3)

Физическо натоварване: ниско (КФН=4)

Продължителност: 2-3 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)

Вода: 1.0 – 1.5 л, при вила „Червен“ има чешма

Храна: не е необходима, освен ако не държите да хапнете сред природата.

Терен:
– асфалт – 7.3 км
– черни пътища – 7.3 км
– пътеки – 0.6 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От площада на Тетевен поемаме по пешеходната улица на изток (в посока Рибарица). Пресичаме първата улица и при втората (т.02) завиваме наляво и поемаме нагоре. Следвайки основната улица, завиваме наляво (т.03) и караме все направо до входа на болницата (т.04, 1.2 км), където завиваме надясно и започваме стръмно изкачване, следвайки само основната улица през циганската махала. По този начин напускаме Тетевен и започваме по серпентините на пътя да набираме височина към с. Бабинци. В т.05 (2.5 км) пропускаме невзрачно асфалтово пътче наляво.

В т.06 (5.2 км) пътят се разделя и ние поемаме надясно – след кратко спускане асфалтът свършва при една сграда и преминава в черен път. Достигайки дерето (т.07, 6.3 км), завиваме по черния път надясно и продължаваме с леко изкачване от другата страна на дола.

В т.08 (7.0 км) напускаме главния черен път, завивайки наляво и стръмно нагоре по друг, леко поизворен черен път между дворчета и градини. Този път подсича целия масив на вр. Червен, свързвайки няколко махали и отделни колиби. Наклонът е променлив – ту нагоре, ту надолу; теренът също, като на някои места има стръмни или изровени участъци. Като цяло следваме само основния път, но ето описание на основните разклони, в случай че се зачудите:
т.09 (7.4 км) – по левия път;
т.10 (7.8 км) – по левия път, макар че и десният води на същото място;
т. 11 (8.2 км) – продължаваме направо, пропускайки нещо средно между път и пътека надясно, което води към Боева могила (близкото връхче с паметник, изграден на него, и заслон с пейки и маси в близост);
т.12 (9.2 км) – по черния път наляво.

В т.13 (10.3 км), след кратко стръмно спускаме достигаме в близост до една махала, като надясно, преди къщите, има нещо средно между път и пътека надолу към вила „Червен“. По тази пътека трябва да се спуснем, това е и най-стръмната част от маршрута. Тя ни отвежда до р. Конска, където по дървени мостчета преминаваме на отсрещния бряг и се озоваваме пред вила „Червен“ – т.14 (10.9 км).

От вилата продължаваме надолу по хубав черен път и следваме само него чак до Тетевен, където в т.15 (13.4 км) се включваме в главната улица надясно и се връщаме до изходната точка в центъра на града.Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.