Мандрица – Сив Кладенец

Повечето маршрути в района на Ивайловград са достъпни и леки като терен, но този е особено лежерен и приятен, т.е. напълно подходящ за начинаещи. По него има точно две по-стръмни изкачвания, не особено дълги, и само едно кратко изровено спускане с дължина 100-200 метра. Всичко друго е асфалт с минимален трафик и черни пътища с почти гладка настилка и приятен наклон.

Освен с лекота в карането, маршрутът се отличава и с интересни села – като се започне от с. Мандрица (началната точка, единственото албанско село в България), минава се през две почти напълно обезлюдени села – Одринци и Сив Кладенец. И в двете могат да се видят множество интересни къщи на по 150-200 години – за жалост много от тях полуразрушени, но точно тази призрачност, витаеща в атмосферата, прави цялото преживяване автентично и запомнящо се. За киноманите може би ще представлява интерес и фактът, че в с. Сив кладенец са заснети много от сцените във филма „Мила от Марс“. Любителите на дивата природа пък може да извадят късмет и да пресекат път с някоя лисица или чакал.

Имайте предвид, че след обилен дъжд почвата по черните пътища може да се превърне в лепкава кал. При леки превалявания обаче не е проблем да се кара по тях, а и във всички случаи бързо изсъхват.

Реклама

Половината от маршрута е по равно, така че чистото каране, дори с бавно темпо, трудно може да надхвърли два часа. Поне още един обаче може да отиде в разглеждане и снимане. Във всички случаи карането е най-много полудневно, като препоръчвам да използвате сутрешните или привечерни часове, особено в по-топлите месеци.

Маршрутът преминава и в близост до Бяла река, по която има доста вирове с пясъчно дъно и брегове, подходящи за плажуване, така че през лятото това е добър вариант за удължаване на карането с още 2-3 часа, включващи разхлаждане и слънчев загар.

Снимки от карания по маршрута можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/mandritsa-siv-kladenets.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Мандрица, централен площад, комплекс „Букор щепи“
Дължина: 17.2 км
Изкачване: 320 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=3.5
Продължителност: 2-4 часа в зависимост от темпото и почивките.
Вода: 1-2 л, не съм сигурен, че може да се разчита на постоянно течащи чешми, дори и в селата
Храна: не е необходима, освен ако не дължите да хапнете сред природата и в някое от изоставените села
Терен:
– асфалт – 11.0 км
– черни пътища – 6.2 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2016_mandritsa-siv-kladenets.zip

Описание на маршрута в PDF: route-2016_mandritsa-siv-kladenets.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От хотел „Букор щепи“ поемаме по главната улица към изхода на селото, т.е. по пътя към Ивайловград.

02 (0.5 км) – Надясно по асфалтовия път към Ивайловград.

03 (6.2 км) – Надясно по асфалтов път към с. Одринци.

04 (6.8 км) – Центъра на с. Одринци – продължаваме напред по главната улица.

05 (7.2 км) – Отдясно идва друга улица – продължаваме наляво по асфалтовия път и излизаме от селото в източна посока.

06 (8.3 км) – Пропускаме черен път вляво и продължаваме по асфалта, пресичайки по мост Бяла река.

07 (10.5 км) – Достигаме с. Сив кладенец. Караме по главната улица, която на места вече е черен път.

08 (10.8 км) – Центъра на селото, който е също толкова изоставен, колкото и къщите наоколо. Почиваме, разглеждаме и след това продължаваме надясно към края на селото (посока запад).

09 (11.0 км) – Напускаме Сив кладенец по черен път, който се раздвоява. Левият е по-пряк и стръмен, ние заобикаляме по десния.

10 (11.8 км) – Пропускаме занемарен черен път вдясно.

11 (12.2 км) – Отдясно се включва друг черен път, продължаваме напред по основния.

12 (12.4 км) – Пропускаме още един черен път вдясно.

13 (12.9 км) – Пропускаме занемарени черни пътища надясно и направо и следваме основния черен път наляво.

14 (13.2 км) – Пропускаме поредния занемарен черен път вдясно, следваме основния по билото.

15 (13.4 км) – Този път пропускаме черен път вляво. Следва кратко, изровено и стръмно спускане.

16 (14.1 км) – Достигаме широко кръстовище. Надясно има пряк път към Мандрица, но в долната част е кален, обрасъл и неприятен, затова го пропускаме и продължаваме направо по стръмен черен път, следващ билото.

17 (14.8 км) – Пропускаме занемарен черни пътища вляво и вдясно, следваме основния път по билото.

18 (14.9 км) – Пропускаме още един черен път наляво.

19 (15.7 км) – Включваме се в ясен и хубав черен път, идващ откъм Горно Луково. Поемаме по него надясно и надолу, следва спускане. Не се увличайте със скоростта, някои от завоите са хлъзгави и коварни.

20 (16.3 км) – Вляво има нещо като стръмен и изровен черен път към изоставена гранична застава. Пропускаме го и караме направо и надолу по основния път към с. Мандрица. Влизаме в селото през югоизточния му край и по улицата от източната страна достигаме главната улица и хотела.


Настаняване

Хотел „Букор Щепи“, с. Мандрица

„Букор Щепи“ на албански означава „хубава къща“. И наистина, хотелът е точно това, предоставя удобства и комфорт за градските хора в самия център на с. Мандрица, точно на площада. Съседи ще са ви някои от най-старите и представителни някога сгради на селото.

„Букор Щепи“ се състои от две части, наречени „Липа“ и „Магнолия“. Излишно е да казваме, че велосипедите са добре дошли и за тях винаги ще се намери място в къщата.

„Липа“ е изградена по-рано и представлява двуетажна къща, чиито втори етаж предлага на своите гости шест двойни стаи. Всяка стая има спалня, гардероб, шкафчета, тоалетка и голяма тераса. Всички тези помещения ползват обща всекидневна с кухня с кухненски уреди и домакински съдове,  кът за хранене, мека мебел, сателитна телевизия и др. Двете бани и тоалетни също са за общо ползване от всички стаи. Тези особености правят „Букор Щепи Липа“ особено подходящ за средно големи приятелски групи, които заедно да споделят хубавите моменти на маса, но да имат и уединението на собствената стая за нощувка.

„Магнолия“ бе завършена през 2015 г. и се състои от няколко къщи-близнаци, които осигуряват за гостите общо 8 апартамента. Всеки апартамент е двуетажен, луксозно и качествено обзаведен, с приятна тераса, и включва дневна с напълно обзаведена кухня на първия етаж и спалня с баня на втория. В един апартамент могат да нощуват до трима възрастни, но още по-подходящи са за семейства с деца.

За всички гости, които нямат време или не искат сами да приготвят храната си, към комплекса има и ресторант с бар.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Букор Щепи“ на адрес: http://bukorshtepi.com/ или се свържете на телефони +359 877 422880, +359 888 941417, +359 3665 2200.