Ковачевица, Лещен, Огняново 1.0

снимка: taurus13

С всяко следващо каране на територията на община Гърмен нещата стават все по-хубави! След две (почти случайни) разходки в района през 2015 и 2016 г., в средата на месец май 2016  по покана на хотел „Бялата къща“ с трима приятели заехме стратегическа позиция в Ковачевица и плъзнахме из околните баири, за да проучим и намерим колкото можем повече маршрути. Обобщените резултати (включително и от споменатите предишни карания в района) ще намерите в настоящата сборна GPS следа, а скоро очаквайте и подробни описания на няколко маршрута.

Бих могъл да озаглавя тази статия по много начини, тъй като карането не е ограничено само между тези три села. Районът обхваща на практика цялата територия на община Гърмен, че и отвъд нея, като често се минава и през/покрай селата Скребатно, Горно Дряново, Гърмен и др. От туристическа гледна точка обаче главните населени места са Ковачевица (архитектурен резерват), Лещен (не е архитектурен резерват, но също е много красиво, защото всички къщи са в стар стил) и Огняново (заради минералните извори). Точно заради тези три села районът е подходящ не само за планинско колоездене, но и за всякакви форми на семейна почивка.

Има още нещо хубаво – община Гърмен е разположена доста на юг, с произтичащия от това мек климат през зимата. В ниските части (между Огняново и Ковачевица) обикновено може да се кара дори през януари и февруари, да не говорим за останалите месеци. Почвите са доста песъчливи и не се превръщат в гъста, лепкава кал, така че дори при/след лошо време карането е възможно. Ковачевица е разположена на височина около 1000 метра, което пък прави някои от маршрутите подходящи дори и през лятото, въпреки горещините. През дългите летни дни са възможни и комбинации от типа каране преди обяд и минерални бани следобед.

Реклама

Някои важни неща, които е добре да имате предвид:

– Пътеки в района има, но не се ползват достатъчно често и имат склонност към обрастване. Ние почистихме, доколкото можахме в рамките на ограниченото време, две от най-важните пътеки в района, други хора също го правят, а вие можете да помогнете просто като отидете и карате по тях. 🙂

– Повечето отсечки, по които се кара, все пак са черни пътища. Това, което ме изненада обаче, е че те не са съвсем лесни – някои се ползват интензивно от дърварите и по тях често има коловози; други пък са били ползвани за тези цели, но вече са изоставени и или са се изровили от течащи води, или ги е хванала занемарата. Това прави състоянието на някои от маршрутите непредсказуемо – ако в момента са проходими, след 1-2 години може да са се променили.

– Заради състоянието на черните пътища, описването на кръгови маршрути, подходящи за начинаещи, се оказа трудна задача – такива почти няма, а ако има, те биха били със значителна дължина. Това обаче не значи, че няма хубаво каране за хора с начални умения – има и то много, но предимно по маршрути, които са от типа отиване и връщане до определена точка. Тъй като нямаше време за всичко, позволих си да направя един отделен файл с две предложения за такива маршрути – едното е по р. Вищерица до едноименното горско стопанство, а другото по р. Канина до горско стопанство Беслет, като близо до него е и вр. Козият камък (до него може да се изкачите по пътека, за която нямаме данни).  При тези два проектомаршрута се кара основно по стари асфалтови или хубави черни пътища, през изключително красиви и спокойни места – типични родопски разходки. Можете да ги изтеглите тук: Ковачевица – предложения за начинаещи, чертани по карта (непроучени лично).

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Kovachevitsa-Leshten-Ognqnovo_1.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Тази статия е подготвена със съдействието на:

 


Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 16.2 км
Асфалтов път, свързващ с. Огняново, с. Гърмен, с. Лещен, с. Горно Дряново и с. Ковачевица.

Track002_R1
Дължина: 15.0 км
Асфалтов път от с. Огняново през с. Скребатно до с. Осиково.

Track003_R1
Дължина: 1.3 км
Асфалтов път в рамките на с. Огняново, водещ до хотел „Делта“, като преди това се минава покрай няколко други вили, почивни станции, хотели и селската минерална баня (миро).

Track004_R1
Дължина: 750 м
Асфалтов път в рамките на с. Огняново, свързващ няколко хотела и района на мирото (от него се излиза на пътя през пешеходен мост над реката) с пътя за с. Скребатно.

Track005_R2_T3_T2_X
Дължина: 8.1 км
Една от основните пътеки/отсечки за каране в района. Както се вижда, включва и пътеки, и черни пътища. На практика това е старият път от Огняново към Ковачевица, вървящ по долината на р. Канина, но с изоставянето му на много места той се е превърнал от черен път в пътека. Според табелите в района в момента дори е със статут на екопътека. Подходящ е както за спускане (наклонът е лек, теренът на повечето места е лесен, но има 2-3 свлачища, където трябва да се носи, и няколко по-обрасли участъка, където се кара по-бавно и трудно), така и за изкачване, ако имате повече сила в краката и е обичате да въртите по асфалт. Може да послужи като основа на много маршрути.

Track006_R2
Дължина: 1.9 км
Хубав черен път – започва под Лещен и излиза на пътя покрай р. Канина.

Track007_R1_R2
Дължина: 7.6 км
Занемарен асфалтов над Ковачевица, който на някои места вече е започнал да се превръща в черен. Изкачва се нагоре, после се спуска към местността Сухия чарк (там има беседка, малък язовир и важен кръстопът).

Track008_R2
Дължина: 1.6 км
Черен път, който се отклонява от пътя за Сухия чарк и се качва точно над с. Ковачерица, до едно от основните кръстовища на черни пътища в района. Поради това се използва в почти всички маршрути над Ковачевица.

Track009_R2
Дължина: 2.1 км
Черен път, който също се отклонява от асфалта към Сухия чарк, но по-нагоре и с по-лек наклон подсича склона и се слива с пътя от Track008.

Track010_R2_T2
Дължина: 1.3 км
Затревен и рядко използван черен път, който започва над Ковачевица и води до параклиса „Св. Георги“ над селото. Последните няколкостотин метра към параклиса са стръмни и приличат по-скоро на широка пътека.

Track011_Т3
Дължина: 920 м
Изключително приятна, технична пътека, свързваща Ковачевица с параклиса „Св. Георги“.

Track012_R3
Дължина: 340 м
Стръмна калдаръмена улица в рамките на с. Ковачевица.

Track013_R1_R2
Дължина: 4.7 км
Път покрай р. Вищерица, в началото е асфалтов, после става черен. Наклонът е минимален, долината на реката е много красива.

Track014_R2
Дължина: 10.4 км
Хубав, главен черен път, който започва от р. Вищерица (местността Скребатски чарк), изкачва се до билото и се спуска до пътя между Скребатно и Осиково.

Track015_Т4
Дължина: 3.2 км
Една от най-хубавите пътеки в района, подходяща за любители на техничните спускания. Започва над с. Скребатно и се спуска до долината на р. Канина под Ковачевица. Разкриват се изключителни панорами към долината на р. Канина и селата отсреща (Лещен, Горно Дряново, Ковачевица). Пътеката не е много трудна, не е и лесна, и в никакъв случай не е за хора със слаби сърца, тъй като често върви в близост до пропасти.

Track016_R3_T3
Дължина: 210 м
Пряка отсечка за пътеката Скребатно-Ковачевица, която спестява заобикалянето над една нива и сече направо през ливадата.

Track017_Т3_R2
Дължина: 1.1 км
Изкачването от р. Канина към Ковачевица, което в началото е по пътека, която преминава в черен път, а той в калдаръмени улици между къщите и излиза в центъра на селото.

Track018_R2
Дължина: 500 м
Друг вариант за излизане от дерето на р. Канина – леко занемарен черен път, който излиза в началото на с. Ковачевица.

Track019_R2
Дължина: 350 м
Черен път, малко по-лесен вариант за Track020.

Track020_R2
Дължина: 1.8 км
Дърварски черен път (от по-главните) над с. Ковачевица, който достига до кръстовище на общо 6-7 дърварски пътя.

Track021_R2_R3
Дължина: 2.1 км
Черен път, спускащ се към Сухия чарк. В зависимост от сезона и дърводобива може да е кален и прорязан от коловози; сух и изровен; занемарен и почти изчезващ в някои части; и кой знае какво още.

Track022_R2_R3
Дължина: 3.8 км
Черен път над Ковачевица, който в билната си част е хубав и приятен, с променлив наклон, но над селото е стръмен и много изровен от дъждовете. Не е подходящ за начинаещи/неуверени колоездачи. Не е подходящ и за изкачване.

Track023_R2
Дължина: 4.8 км
Първата част на широк, здраво направен път, по който камионите с дървен материал да заобикалят Ковачевица. Започва от Сухия чарк, качва се на билото (дотам е записаната от нас следа!) и оттам се спуска към с. Горно Дряново (тази част все още не сме я карали!).

Track024_R2
Дължина: 5.4 км
Занемарен черен път, който започва над Ковачевица, достига долината на една река и се спуска покрай нея в посока с. Горно Дряново. Части от него се използват от дърварите и са прорязани от дълбоки коловози, други части за изоставени и диви.

Track025_R2
Дължина: 1.8 км
Част от основен черен път над с. Горно Дряново.

Track026_R2
Дължина: 1.7 км
Черен път в района над с. Горно Дряново, обслужващ градини, ливади и други такива имоти.

Track027_R2
Дължина: 1.9 км
Стръмен черен път от с. Лещен към билото. Ползва се от дърварите.

Track028_R2
Дължина: 1.6 км
Приятна отсечка по черни пътища, следваща билото над с. Лещен.

Track029_R2
Дължина: 2.3 км
Черен път от билото над с. Лещен до асфалтовия път между него и с. Гърмен.

Track030_R2
Дължина: 240 м
Отбивката към мирото (селската минерална баня) в Огняново – много важно място!

Track031_R2
Дължина: 5.5 км
Отсечка, съставена от черни пътища по билото над с. Скребатно. По средата има заслон с чудесен изглед към долината на р. Канина.

Track032_R2_R1
Дължина: 3.1 км
Черен път от с. Скребатно към с. Огняново. В последните няколкостотин метра е асфалтиран. Минава се покрай кошара с няколко овчарски кучета, не е препоръчително да карате сами по него.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Ковачевица – параклис „Свети Георги“

Дължина: 7.2 км
Денивелация: 300 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Един от най-кратките, но и най-забавни маршрути в района. Ще се хареса на почти всеки карач със средни или по-добри умения и с ограничено време. Започваме изкачването плавно по Track007, след това стръмно по Track008, продължаваме по занемарено тревно пътче (Track010), превръщащо се почти в пътека преди параклиса, а връщането към Ковачевица е по кратка, но много добра пътека (Track012), постлана с едри, обли камъни.

Ковачевица – Сухия чарк – параклис „Свети Георги“

Дължина: 18.0 км
Денивелация: 660 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5.5

При този маршрут използваме плетеницата от черни пътища над Ковачевица, след което завършваме карането с посещение на параклиса „Св. Георги“ и спускане по пътеката от него към селото. Започваме по стандартната комбинация от Track007 и Track008, за да излезем на горското кръстовище над Ковачевица. Оттам продължаваме нагоре по Track020 и се спускаме към Сухия чарк по Track021. Изкачваме се по асфалта (Track007) до мястото, където се отклонява Track009 – поемаме по него и отново излизаме на кръстовището над селото. Този път продължаваме по Track010 до параклиса и се спускаме обратно по пътеката към Ковачевица (Track011+Track012).

Ковачевица – Сухия чарк – Гърмадско дере

Дължина: 18.6 км
Денивелация: 640 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Още един маршрут, който обикаля баирите непосредствено над Ковачевица, подходящ за хора с поне средни умения в планинското колоездене. Началото е по асфалт (Track007) до местността Сухия чарк, откъдето поемаме нагоре по „дърварската магистрала“ – широк и здраво направен път за камиони, който се изкачва по Гърмадско дере до билото. Там продължаваме по черни пътища (Track022) към Ковачевица, като от един момент става стръмно и много изровено. От кръстовището над селото продължаваме по Track010 в посока параклиса, но не отиваме до него, а направо се включваме в пътеката (Track011+Track012) и завършваме в Ковачевица.

Ковачевица – Горно Дряново

Дължина: 18.7 км
Денивелация: 630 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Доста приятен, малко див и приключенски маршрут, при който следваме дърварските черни пътища в гънките между Ковачевица и Горно Дряново. Започваме по познатия начин, излизайки от селото по Track007, след това се отклоняваме по Track009, вливаме се в основния черен път (Track008) и стигаме до кръстовището над Ковачевица. Тук продължаваме по Track024 – див, закътан, леко занемарен черен път, който ни отвежда до дерето на една река и там започваме спускане покрай нея. Колкото спускаме, толкова се и изкачваме обаче, докато не излезем на по-голям черен път (Track025), по който трайно поемаме надолу в посока Горно Дряново. Над селото обаче се отклоняваме рязко вдясно по Track026, за да излезем на асфалта за Ковачевица (Track001) точно преди последното изкачване към селото.

Огняново – Лещен

Дължина: 15.6 км
Изкачване: 420 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4

Лек и приятен маршрут, за който можете да прочетете подробно описание тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/3216-route-2015-ognqnovo-leshten.

Огняново – Лещен 2

Дължина: 19.4 км
Изкачване: 620 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Удължен вариант на предишния маршрут, а и малко по-труден в техническо отношение. Подробно описание можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/3907-route-2016-ognqnovo-leshten-2.

Скребатно

Дължина: 10.7 км
Изкачване: 300 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4

Ако се качите с автомобил до с. Скребатно, там можете да направите кратко и живописно кръгче по черните пътища над селото. Използват се части от Track002 и целия Track031.

Средно дълги маршрути
(дължина 20-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Огняново – Ковачевица

Дължина: 27.4 км
Изкачване: 610 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3, Х)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Един от „задължителните“ маршрути в района, който може да се направи и с начало в с. Огняново, и в с. Ковачевица. Ще се хареса както на по-напреднали колоездачи (не толкова заради технични терени, колкото заради живописната долина на р. Канина, над която минава), така и на по-начинаещите, за които това каране предлага известна доза приключения (няколко обрасли участъка и 2-3 свлачища, където трябва да се носи велосипедът). Подробно описание можете да откриете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/3910-route-2016-ognqnovo-kovachevitsa.

Ковачевица – Огняново – Скребатно – Ковачевица

Дължина: 26.5 км
Денивелация: 800 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T2, T3, T4, X)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Чудесен маршрут за любителите на техничното каране, с включени две спускания и минерални бани. Подходящ за карачи с поне средни умения, които не се страхуват от стръмни/отвесни склонове в съседство с пътеките. Отново може да се тръгне и от Ковачевица, и от Огняново. Едното спускане е по пътеката в долината на р. Канина (Track005). Изкачването обаче не е по шосето към Ковачевица, а по пътя към с. Скребатно (Track002), откъдето се отклоняваме по пътеката към Ковачевица (Track015) и след пресичането на р. Канина се изкачваме до селото по Track017 или Track018.

Ковачевица – Осиково – Канина – Ковачевица

Дължина: 28.8 км
Денивелация (изкачване): 750 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, T4)
Физическо натоварване: средно, КФН=5.5

Това е може би най-хубавият маршрут в района, поне за любителите на по-трудни и технични пътеки. При него отново използваме пътеката между Скребатно и Ковачевица, но достигаме до нея от Север – през сухия чарк, по долината на р. Вищерица и с изкачване от нея през билото към с. Осиково по изключително приятен и красив черен път с плавен наклон. Карането е с типична родопска атмосфера, към която се добавят панорамите към долината на р. Канина и Пирин и адреналина от спускането по пътеката.
Започваме с плавно изкачване и кратко спускане по асфалт (Track007) до Сухия чарк. Оттам по пътя покрай р. Вищерица (Track013) навлизаме в долината ѝ и достигаме м. Скребатски чарк. Там започва същинското изкачване към билото по хубав, типично родопски черен път (Track014) и пак по него се спускаме до асфалта между с. Осиково и с. Скребатно. Оттам се спускаме по техничната пътека към р. Канина (Track015) и се изкачваме към Ковачевица по Track017.

Огняново – Скребатно

Дължина: 22.7 км
Изкачване: 720 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Един от първите маршрути, който описах в района. Много живописен и сравнително лесен като терен, но без да е скучен. За повече подробности прочетете описанието му тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/3218-gpstrack-2015-ognqnovo-skrebatno.

Дълги маршрути
(дължина 40 или повече км, целодневни)

Имаме още много идеи за каране в района, и то именно по такива дълги маршрути, но за момента можем да ви предложим само няколко по-конкретни примера:

Ковачевица – Горно Дряново – Огняново – Скребатно – Канина – Ковачевица
Дължина около 40 км, но със солидна положителна денивелация – 1200 м. Ще се хареса на всеки любител на дивите места и техничните пътеки. Най-общо казано, представлява комбинация от черните пътища между Ковачевица и Горно Дряново (за да избегнем спускането по асфалт), пътеката покрай р. Канина, изкачването към с. Скребатно по асфалта и второ спускане по техничната пътека към р. Канина, откъдето се прибираме с последно изкачване към Ковачевица.

Ковачевица – Сухия чарк – Осиково – Скребатно – Огняново – Ковачевица

Под това заглавие всъщност се крият няколко възможни маршрута с дължина между 45 и 55 км и предимно лесни като техническа трудност. Първата част във всички случаи включва каране през Сухия чарк, по р. Вищерица и през билото до околностите на с. Осиково. Оттам можем да караме по черните билни пътища над Скребатно и пак по черен път да се спуснем към Огняново (по-интересен и живописен вариант) или да караме изцяло по асфалтовия път (възможно най-лесен в техническо отношение вариант). От Огняново също има два варианта – изкачване по долината на р. Канина (за любителите на пресечения терен, които имат повече сила в краката) или изкачване по шосето през Лещен и Горно Дряново до Ковачевица. Почти същите маршрути могат да бъдат завъртяни и наобратно, с начало както в Ковачевица, така и в Огняново.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Настаняване

Семеен хотел „Бялата къща“, с. Ковачевица

„Бялата къща“ е идеалният начин да се потопите в уюта на традиционния български дом, построен при спазване на местните традиции и съчетаващ дърво и камък, но без да лишава гостите от удобства като локално отопление и модерна баня. Семейният хотел се намира във високата югоизточна част на с. Ковачевица и от терасите му се открива „широкоекранна“ гледка към дълбоката долина на р. Канина и към по-голямата част от живописното село със статут на архитектурен резерват. Има романтика дори в достигането до хотела (пеша по калдаръмени тесни улици или по пряка пътека), макар че за шофьорите изкачването и слизането по тесния път между дуварите може да се окаже малко напрягащо изпитание.

Стаите са просторни, обзаведени в традиционен стил и с лесен достъп до уютните веранди, които са предпочитано място през лятото. Големият двор, оформен на няколко нива, включва навес, пейки и маси на открито, барбекю и овощни дървета – това е всичко, от което човек има нужда през лятото, ако не е с колело по баирите, разбира се.

Комплексът включва и механа, в която домакините са готови да ви сервират вкусни, току що приготвени ястия и освежаващи или замъгляващи погледа напитки.

„Бялата къща“ разполага с общо осем стаи – пет двойни, две тройни и една четворна стая. При необходимост в някои от стаите могат да бъдат поставени допълнителни легла или бебешки кошарки.

За връзка с домакините и резервации използвайте телефон 0899 886342, e-mail: [email protected] или Facebook: https://www.facebook.com/HotelMehanaBalataKsa/. Уебсайтът на хотела е на адрес: http://www.bialatakushta.com/.