Съкровищата над Кладница, част 2

снимка: Димитър Щуров

Както обясних още в първата част на статията за МТБ съкровищата над Кладница, тази втора част може да се разглежда като алтернативен вариант на основната пътека с жълта маркировка от местността Танчовица към селото. На практика ние записахме пътеките в рамките на едно каране с две еднакви изкачвания, което е и най-логичният вариант за тези, за които самостоятелен маршрут с дължина 8-9 км е безсмислено кратък. Отново наблягам и на възможността за включване на тези пътеки в по-дълги карания, започващи от Владая или дори от Бояна.


За достойнствата на склоновете над с. Кладница писах достатъчно в първата част, затова няма да се повтарям. Само ще припомня, че снимки от карането ни можете да разгледате в тази галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/kladnitsa-treasures.

Реклама

Ще напомня обаче, че макар и не много трудни, описаните пътеки не са подходящи за начинаещи, тъй като има и технични участъци. Този втори вариант, който е описан тук, е малко по-лесен в техническо отношение, но въпреки това в цялост пътеките в него също достигат трудност Т4. И въпреки че началото на спускането съвпада с това от първата част, от един момент нататък двата маршрута са съвсем различни, макар да имат още няколко пресечни точки. Настоящият (втори) вариант е по-бърз и лесен в горната част, после пътеката става по-тясна и технична, а последните няколкостотин метра не са толкова стръмни, както по жълтата маркировка, но също включват нестабилни камъни и изровени участъци в леглото на изоставен черен път.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Кладница, кръстовището на ул. „Цар Самуил“ и ул. „Рила“
Дължина: 9.1 км
Изкачване: 410 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, Т4)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 1-2 часа в зависимост от темпото.
Вода: 1 – 1.5 л (при хижа „Селимица“ трябва да има чешма – отклонението до нея е 30-40 м)
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 4.4 км
– черни пътища – 2.3 км
– пътеки – 2.4 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2015_kladnitsa-treasures-2.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: route-2015_kladnitsa-treasures-2.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

00 (0.0 км) – От началната точка започваме изкачване по стръмната улица нагоре към централния площад.

01 (0.4 км) – Достигаме площада и продължаваме по основната улица нагоре. Ако не сте сигурни, винаги ще се намери кой да ви упъти към хижа „Селимица“, има и туристическа маркировка.

02 (0.8 км) – Включваме се в другата основна улица на селото и продължаваме нагоре към последните къщи и към планината.

03 (0.86 км) – Вдясно се отделя улица към най-горните къщи на селото. Ние продължаваме по основния път направо към хижа „Селимица“ В началото е паваж, после преминава в асфалт. Следваме само него, пропускайки разни отклонения наляво и надясно (има едно към манастира „Св. Николай“ вдясно и разни други).

04 (3.5 км) – Достигаме хижа „Селимица“, която е вляво. Ние продължаваме надясно по черен път към м. Танчовица. Има туристически табели към Черни връх и към Чуйпетльово.

05 (4.1 км) – Наляво има черен път, ние продължаваме по основния път надясно.

06 (4.7 км) – Достигаме опустял почивен комплекс вдясно от пътя. Отляво се спуска една от пътеките от Черни връх – летния вариант. Продължаваме надясно и нагоре по основния черен път.

07 (5.0 км) – Достигаме слънчева и много живописна поляна с голям заслон и множество места за почивка. Това е местността Танчовица. Пътят сякаш се разделя, като ние караме вдясно към северозападния (висок) край на поляната в посока с. Кладница.

08 (5.1 км) – Началото на основната пътека, която е с жълта маркировка, е именно в този край. Там има и маси с пейки за отдих. Точно около тях тръгва пътеката, като първите 10-20 м са технични и каменисти, но след това влизаме в „леглото“ на стар черен път.

09 (5.3 км) – Пътеката се разделя, като маркираната част е наляво. Точно тук се кара във висока трева и пътеката е трудно забележима, но след стотина метра влиза в гората и отново става с широчината на черен път и с някои забавни каменни препятствия.

10 (5.6 км) – Пътеката отново се разделя на две и този разклон е важен, защото (за разлика от първия вариант) сега продължаваме надясно по остатъците от черния път, който в момента представлява скоростна и лека пътека.

11 (6.3 км) – Двете пътеки отново се събират.

12 (6.3 км) – 20-30 м след събирането им основната пътека с жълта маркировка продължава надясно през брезова горичка към една широка поляна (в края на горичката се виждат маса и пейки за отдих). Вляво през горичката се отклонява друга (немаркирана) пътека, по която поемаме при този втори вариант. Тя е тясна, на места със страничен наклон, и криволичи забавно между брезите, преди да започне да подсича склона със страничен наклон. След тези участъци тънката пътечка се включва в отдавна изоставен черен път, който е добил формата на улей и по неговото дъно пътеката заобикаля разни канари и изровени участъци.

13 (7.0 км) – Излизаме на хубав, широк черен път и продължаваме за кратко по него надолу.

14 (7.2 км) – Поемаме по занемарен път вдясно, превърнал се почти в пътека.

15 (7.4 км) – Излизаме на поляна под електропровод и пътят се разделя – караме по лявата част, която започва да се спуска.

16 (7.5 км) – Вляво се отделя пътеката с жълта маркировка, описана в първата част. Този път обаче продължаваме направо остатъците от черния път, които в случая са се превърнали в пътека – на места приятна и гладка, но на други изровена и камениста.

17 (7.9 км) – Излизаме над първите къщи на Кладница. Наляво пътеката се превръща в черен път, по който се спускаме между тях.

18 (8.0 км) – Излизаме на улица (черен път), обслужваща най-горните къщи на селото. Караме по нея надясно и пропускаме вляво (т.19) първата асфалтова улица надолу. След пресичането на близкото дере улицата ни отвежда в т.03 (8.2 км), където поемаме наляво и надолу по познатите ни вече улици през площада и към началото на маршрута. Ако искаме да направим второ кръгче (по същата пътека или по другата, описана в част 1), в тази точка започваме второто изкачване надясно към хижа „Селимица“).