Балша – Кътина

Помня, че това беше едно от последните ни карания с Уоутър, преди той да напусне България. Това значи, че са минали почти две години, откакто минахме по този маршрут, но защо се забавих толкова много с публикуването му, не зная – вероятно защото е от по-близките до София и все го отлагах в полза на разни по-далечни дестинации. А точно близостта му го прави доста добър вариант за столичани, особено ако не са карали в тази част на Стара планина.


Макар че през пролетта, когато записах GPS следата, кал не липсваше, тя е в поносими количества. Мисълта ми е, че не може да очаквате почти сух терен, както по някои южни склонове на Балкана, но и тук почвите са доста песъчливи и каменисти, така че да не се превръщат в блато след всеки дъжд. Впрочем над селата Балша, Кътина и Доброславци доста хора са карали, т.е. те не са някаква новооткрита „игрална площадка“, но точно в този вариант не си спомням да съм виждал публикуван маршрут.

Карането е доста разнообразно, защото включва и по някоя кратка пътека тук-там, наред с черните пътища, които са основен елемент. Освен това има и какво да се види покрай тях – една черква, два манастира, изоставен военен бункер, приятни панорами и изолирани махали – в общи линии има от всичко, което повечето планински колоездачи обичат.

Изкачването е приятно, макар и стръмно на места. Най-стръмно е в началото, което може би е по-добрият вариант. Основното спускане започва по черен път, минава напряко по моторджийска пътека, която за жалост е кратка, и продължава пак по черен път покрай река Кътинска, която пресичаме няколко пъти (при по-високо ниво на водата може да се приберем с мокри крака). След това придвижването между Кътина и Балша, за да не става по асфалт, следва сложна комбинация от черни пътища през полето и в полите на планината, при което се заобикалят военни обекти и се минава покрай Балшенския манастир. Имайте предвид, че в топли дни тези открити части доста се напичат, така че ако карате по маршрута през лятото, може би е най-добре да започнете по обед/следобед, за да сте в ниското привечер, в по-прохладните часове.

Като стана дума за сезони, това каране определено е трисезонно – най-приятно ще е през сухи пролетни или есенни дни, но и през лятото, когато едва ли изобщо можете да срещнете кал по тези места, маршрутът е подходящ, стига да изберете по-ранен час сутринта или по-късен следобед.

Моторджийската пътека е единствената по-трудна отсечка в маршрута, при това не цялата, а само втората ѝ половина. Заради това нивото на трудност е посочено като средно, макар че и начинаещи могат да минат по маршрута, като в долната част на пътеката може да изпитат трудности, но става дума за участък с дължина около 300 метра, т.е. напълно пренебрежим. Освен това пътеката може и да се пропусне, като се заобиколи по черен път, което е отбелязано и в описанието.

Навигацията без GPS може да е малко усложнена заради многото разклонения и кръстовища, но на повечето места трудно ще сбъркате генерално посоката, а и най-проблематичен е районът между селата, където в краен случай винаги можете да излезете на асфалт и да завършите карането по него.

Началото на маршрута е малко странно – кръстовището на ул. „Стара планина“ и ул. „Христо Ботев“ в горната северозападна част на Балша. Получи се така, защото селото е доста стръмно и влизайки в него с колата от запад, видяхме една стръмна улица наляво и нагоре и се качихме по нея колкото се може по-близо до планината. Въпросният адрес ще трябва да намерите или с помощта на GPS/смартфон, или с питане на място в селото.

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/balsha-katina


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Балша, кръстовището на ул. „Стара планина“ и ул. „Христо Ботев“
Дължина: 26.8 км
Изкачване: 700 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т2, Т4)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа с по-бързо темпо, 4-6 часа с по-бавно темпо и/или почивки.
Вода: 2 л
Храна: за половин ден или за цял ден в зависимост от темпото
Терен:
– асфалт – 1.4 км
– черни пътища – 23.9 км
– пътеки – 1.5 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2015_balsha-katina.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: route-2015_balsha-katina.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:

   


Описание:

000 (0.0 км) – Кръстовището на ул. „Стара планина“ и ул. Христо Ботев“. Тръгваме нагоре по улица „Стара планина“.

001 (0.3 км) – Продължаваме по основния черен път, който излиза от селото и започва да се изкачва по открития склон. На много места се разделя на няколко ръкава, които после се събират, следваме най-ясния.

002 (1.8 км) – Държим дясно по основния черен път, посока север.

003 (2.3 км) – Надясно по основния черен път.

004 (2.4 км) – Надясно по основния черен път.

005 (2.6 км) – Наляво по основния черен път.

006 (3.4 км) – Наляво по основния черен път или по тясна пътечка, минаваща успоредно на него по склона отляво.

007 (3.9 км) – Пътят се разделя на две и отново се събира. Следваме левия ръкав. По-нататък това се повтаря още няколко пъти. Във всички случаи следваме основния път, който се изкачва по билото.

008 (6.4 км) – Пътят се разделя на три ръкава – продължаваме по средния, който тук е най-стръмен и се изкачва в гората, следвайки ръба на билото.

009 (7.2 км) – Излизаме на билна поляна и достигаме кръстопът – продължаваме по пътя надясно, който леко се изкачва.

010 (8.2 км) – Разклон – продължаваме по левия път (основния).

011 (9.3 км) – Достигаме кръстопът с няколко вили и черква („Св. св. Петър и Павел“). Продължаваме по черния път надясно. Тук има и чудесно място за почивка на една поляна вдясно от пътя. Започва спускането. Първоначално се спускаме по черен път – следваме основния такъв. На някои места може да има занемарени отклонения или раздвоявания.

012 (10.4 км) – Спускаме се надясно по прекия път, по-забавен е.

013 (10.8 км) – След 2-3 леки завоя пътят прави остър завой наляво. Точно тук трябва да потърсим пътеката вдясно. Началото ѝ е съвсем незабележимо между млади иглолистни дръвчета, но буквално след тях пътеката става ясна и започва да се спуска бързо по склона надолу. Типична моторджийска пътека върху настилка от дребни камъчета. В началото е по-бърза и не много стръмна. След средата наклонът става значителен и се налага да държим спирачките изкъсо.
Ако искаме да пропуснем пътеката, трябва да продължим по черния път, следвайки посока дясно/юг и по него ще излезем в т.015.

014 (11.8 км) – Излизаме при една ловна хижа. От нея продължаваме надолу по черен път покрай реката.

015 (12.0 км) – Отляво идва черният път, който изоставихме при спускането, за да хванем пътеката. Продължаваме надолу покрай реката – след малко пътят започва да я пресича – общо над 10 пъти. През пролетните месеци, когато нивото е по-високо, може да приключим карането с мокри крака.

016 (13.8 км) – Отляво идва черен път – продължаваме надолу покрай реката.

017 (15.6 км) – Пътят се раздвоява – ние избрахме левия ръкав. След малко отново се събират.

018 (16.5 км) – Пътят преминава от лявата страна на реката – оставяме го и продължаваме по приятна пътечка направо над десния бряг в посока първите къщи на селото.

019 (16.7 км) – Отново сме на пътя и има разклон при първите къщи. Може да продължм и наляво, но ние минахме първо вдясно и после наляво и надолу. В крайна сметка важното е да излезем в центъра на с.Кътина.

020 (16.9 км) – Централния площад на Кътина. Продължаваме по главната улица надясно (ул. „Христо Ботев“), която се изкачва нагоре. Следваме я почти до края на селото.

021 (17.6 км) – Разклон – продължаваме наляво по разбит асфалтов път.

022 (17.8 км) – Разбитият път продължава надясно към някакъв изоставен военен обект. Ние продължаваме направо през полето (юг) по черен път.

023 (18.2 км) – Пътят се разделя – продължаваме надясно. Спускаме се покрай малко дере.

024 (19.7 км) – Излизаме на занемарен и разбит асфалтов път – по него надясно и нагоре (север).

025 (19.8 км) – Пропускаме черен път вляво.

026 (20.3 км) – Отклоняваме се по черен път вляво през полето.

027 (20.6 км) – Пътят се разделя – следваме левия ръкав направо и надолу. Достигаме плитък дол – изкачваме се стръмно от другата му страна.

028 (21.2 км) – Излизаме на черен път – по него надясно.

029 (21.3 км) – Вляво има паметник. След него основният път продължава направо и леко вдясно, а ние трябва да се спуснем по друг черен път вляво и надолу към широка ливада.

030 (21.4 км) – Продължаваме по ливадата нагоре (север) в посока към манастирите, които се виждат оттук. Следваме основния почвено-тревен път, който се движи към/покрай малък поток.

031 (22.1 км) – Пътят се разделя – ние избрахме дясната част. Лявата слиза към потока. И в двата случая по-нататък пътищата се събират и излизат под една нова черква/манастир. Продължаваме по основния път нагоре (север), пресичайки малка рекичка.

032 (23.1 км) – Отляво идва по-хубав черен път – продължаваме по него нагоре (север) към Балшенския манастир.

033 (23.4 км) – Излизаме на още по-голям черен път – надясно и нагоре по него.

034 (24.0 км) – Достигаме Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилатес“. Продължаваме по занемарен черен път, приличащ на широка пътека, от горната (северна) страна на оградата му. Спускаме се към близкото дере. В края пътят окончетелно се превръща в пътека.

035 (24.4 км) – Достигаме дерето – излезте от него по широка и стръмна пътека наляво, пресичайки рекичката.

036 (24.5 км) – Озоваваме се на широка поляна, през която минава широк черен път по направлението север-юг. Пресичаме го и намираме по-занемарен черен път вдясно, в западна посока, към селото.

037 (24.8 км) – Пътят се разделя, като левият продължава към с. Балша. Ние тръгваме надясно по границата между малка горичка и поляната.

038 (25.4 км) – След стръмно изкачване излизаме на друг черен път. Продължаваме по него наляво.

039 (25.8 км) – След пресичане на поредното дере, пътят се разделя. Следваме десния, по-хубав черен път нагоре.

040 (25.9 км) – Излизаме на кръстопът – пресичаме основния път и продължаваме в западна посока, подсичайки склона. След кратко и бързо спускане влизаме в селото по пътя, по който започнахме изкачването и след малко достигаме изходната точка.