Покровник – махала Ушите 1

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Това е сравнително лек като натоварване и много панорамен веломаршрут по един от ридовете на югозапад от Благоевград във Влахина планина. Кара се почти изцяло по черни пътища. За разлика от повечето други маршрути в района, публикувани до момента, тук има и 1-2 по-трудни участъка при спускането, но става дума само за няколкостотин метра, т.е. това не бива да плаши по-неуверените колоездачи. Останалата част от спускането е по разнообразен терен, но без да е трудно технически, така че карането ще допадне на всеки, който вече има някакъв начален опит в планинското колоездене.

По-трудната част е изкачването. То е по един черен път, който е живописен и с плавен наклон, но предимно с трошено-каменна настилка. Предполагам, че това е бил старият път между Покровник и Падеш – сега асфалтовото шосе е по-ниско в долината, а той върви над него. Единственият проблем е, че настилката на пътя създава малко по-голямо съпротивление под гумите, така че изкачването изисква повече усилия, отколкото предполагат данните „на хартия“. Разбира се, можете да изберете и асфалта, но все пак при наличието на широк, стабилен и уединен черен път аз бих заложил на него, включително и заради по-обширните гледки, които се разкриват от високото.

В по-голямата си част пътищата са с песъчливи и/или каменисти почви, така че не се влияят негативно от дъжд. Кара се предимно по открити места, така че може да разчитате на слънчевите лъчи дори през зимата, стига да няма силен вятър, който да ви изстудява. В този смисъл обаче лятото не е подходящ сезон за този маршрут – останалите месеци, особено през пролетта и есента, са перфектни.

Началото е от центъра на с.Покровник, който е доста добре оформен. Наоколо може да се намерят места за паркиране, но най-удобният паркинг е малко преди да достигнете площада: https://goo.gl/maps/mB1F6qLE9DfuKACR6.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: центъра на с. Покровник; https://goo.gl/maps/4g27RY4568H3skSo7
Дължина: 16.8 км
Изкачване: 420 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=4)
Продължителност: 2-4 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 1.5-2 л, по маршрута няма течащи чешми
Храна: за половин ден; един сандвич или енергиен десерт е напълно достатъчен.
Терен:
– асфалт – 1.8 км
– черни пътища – 15.0 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

От центъра на с. Покровник (т.01) поемаме по главната улица на юг (покрай черквата). След 300 м улицата прави завой наляво и след това в т.02 се включваме надясно в пътя към с. Падеш. Караме 250 м по него до т.03, където вдясно се отклоняват два черни пътя – първият е стръмен, вторият е полегат и продължава покрай няколко къщи в същата посока като шосето. Именно по него е основното изкачване.

В следващите няколко километра следваме само този черен път, лъкатушещ над асфалта и долината, които са вляво от нас. На доста места вляво или вдясно се отклоняват други пътища, които пропускаме. Ето бърз списък на по-важните разклони и кръстовища:
– в т.04 пропускаме черен път надясно;
– в т.05 пропускаме черен път вляво;
– в т.06 (1.2 км) пропускаме широк и главен черен път вдясно – по-късно ще се приберем по него;
– в т.07 пропускаме занемарен черен път вдясно.
– в т.08 пропускаме занемарени черни пътища и вдясно, и вляво;
– в т.09 пропускаме черен път вдясно;
– в т.10 пропускаме черен път вляво;
– в т.11 пропускаме пътища и вляво, и вдясно;
– в т.12 отдясно идва черен път и продължаваме направо;
– в т.13 отдясно идва още един път, караме направо.

В т.14 (6.2 км) пътят се разтроява, като ние следваме средния. Вече сме доста близо до шосето и на разклона в т.15 караме по левия път и след малко излизаме на асфалта – т.16 (7.2 км). Караме още малко нагоре по него до т. 17 (7.6 км), където е центърът на махала Ушите.

Оттук поемаме по път надясно, почти в обратна посока, който след малко става черен. Изкачваме се с лек наклон покрай селскостопански сгради и в т.18 (8.3 км) пропускаме по един черен път вляво и вдясно, а веднага след това в т.19 има още един разклон – десният път е към близкото възвишение, ние продължаваме направо по левия път, който го подсича. Все пак изкачването на това връхче няма да ви се размине – в т.20 (9.4 км) изоставяме основния път и поемаме по черен път рязко вдясно – следва стръмно, но кратко изкачване право нагоре по хълма. Горе се включваме наляво (т.21) в черен път, идващ отдясно, и веднага след това има още един разклон (т.22), където сме направо по десния път. Оттук вече сме предимно надолу, като следваме само основния черен път. В т.23 отдясно се влива друг, после пак вдясно се отклонява един по-занемарен път. За момент наклонът се увеличава доста и пътят става малко по-лош – с коловози, с различни ръкави. Краткото стръмно спускане ни извежда на широк черен път в т.24 (11.8 км), където поемаме надясно и след 300 м (т.25) се включваме в друг подобен път, идващ отляво. Нататък караме само по този широк черен път, който е основният по този рид. Пропускайте всякакви отклонения вляво и вдясно – първото такова е в т.26 към една близка махала, но после има още няколко. Нашият път е с лек наклон и на доста места се откриват панорамни гледки. Доближавайки се към с. Покровник, на едно място пътят за момент става по-стръмен и леко изровен, но без да е прекалено труден. В т.27 следваме десния път и веднага след това в т.28 (15.2 км) сме рязко надясно по пътя с по-лек наклон, освен ако не държите да продължите направо по стръмен черен път със завои и подвижни камъни под гумите. По десния път се спускаме до т.06, където по черния път наляво се връщаме към асфалта и по него обратно в центъра на с. Покровник.Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.