Мотострелкови полигон Сливница

Важно!!! След публикуването на маршрута, читатели коментираха във Facebook, че полигонът все още е действащ и на него от време на време се провеждат учения и състезания. Преминаването по маршрута е изцяло на ваша отговорност и трябва да става с повишено внимание! Възможно е да има невзривени снаряди /халосни/ в полетата извън пътищата.

Разходка през мотострелковия полигон край гр. Сливница. Всичко изглежда запустяло и ограбено, не е заградено, но стоят стари табели и се виждаше някаква минимална активност в една от сградите. Маршрутът предлага хубави открити черни пътища по билото на планината Три уши, която е съседна на Чепън.

Текст, снимки и видео: Борис Първанов


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Опицвет
Дължина: 37 км
Изкачване: 600 м
Ниво на техническа трудност: ниско
Физическо натоварване: средно
Продължителност: 3-5 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 2 л
Храна: за половин ден
Терен:
– асфалт – 19 км
– черни пътища – 18 км


Реклама

Описание

Тръгва се от центъра на с. Опицвет през с. Безден. След преминаване на с. Богьовци започва основното изкачване по асфалтов път. Пресича се главния път за прохода Петрохан и се преминава през с. Беледие хан. Катерите още 4 км по стар асфалтов път и отново пресичате пътя за Петрохан. Веднага след това започвате кратко бутане(200 м) вляво, за да достигнете билото на планината. Поемате на запад и следвате хубав широк черен път по билото покрай различни изоставени сгради и съоръжения от някогашното поделение. На 26-ия километър стъпвате на асфалт, като следва спускане към сърцето на полигона. На 28-и км се достига асфалтово кръстовище. Предложеният маршрут преминава наляво през самия полигон. Има стари табели и паянтова бариера, но имайте едно наум. Ако продължите надясно пък, може да заобиколите основните сгради и да излезете в източния край на поделението, с цената на едно баирче в повече. След края на бившите стрелковите съоръжения асфалтовият път преминава в черен в източна посока. Следвайте го до достигане на асфалтовия път преди с. Опицвет.


Файлове

Изтегли (gpx)