С Давид Качон в Йордания

Текст: David Cachon; снимки: David Ponce

През есента на 2022 г. Давид Качон представи видео от поредната интересна дестинация, посетена от него с маунтин байк – Йордания. Както и в други случаи, видеото е съпроводено от страхотни снимки на David Ponce и от разказ, включващ полезна информация и насоки за всеки, който би желал да посети тази държава с планински велосипед.

Добре дошли в Йордания! Каня ви на пътуване, което ще събуди сетивата ви, а също и краката ви! Обиколих страната в търсене на добри пътеки, за да карам велосипед и да открия някои от местните обичаи и традиции. Пътуването включва някои от популярните места по т.нар. Йорданска пътека, като Ум Каис, Петра, Мъртво море и, разбира се, Аман – столицата на Йордания.

Древна история – Йордания

Йордания е земя, пълна с история. Тя е била дом на някои от най-ранните селища и градове на човечеството, съхраняващи скрити реликви от великите световни цивилизации. Като кръстопът на Близкия изток, земите на Йордания и Палестина са служили като стратегическа връзка между Азия, Африка и Европа. От зората на цивилизацията географското разположение на Йордания ѝ е отредило важна роля като канал за търговия и комуникации, свързващи Изтока със Запада. Йордания продължава да играе и днес водеща роля в геополитиката в тази част на света.

Една незабравима пътека

„Йорданската пътека“ е дълъг туристически маршрут, който преминава по дължината на Йордания от Ум Каис на север до Акаба на юг. Той предлага повече от 675 километра по пътеки и минава през 75 малки и големи градове по пътя си. Маршрутът пресича разнообразните пейзажи и гледки на страната – от хълмистите гористи хълмове на север, суровите планини и скали с изглед към долината на река Йордан, розовата скала на Петра, драматичните пясъци и извисяващите се планини на Вади Рум до кристално-чистите води на Червено море. Докато вървите по пътеката на Йордания, тя се превръща в пътуване през историята на Йордания и среща с нейната разнообразна култура.

Пътуването из цялата страна дава възможност да преминете през различните слоеве на културата, да опитате различните кухни на Йордания, да се срещнете с местните жители. Това също е възможност да научите повече за историята на Йордания и различните цивилизации, които са оставили своя отпечатък на тази земя. Пътеката минава през основните исторически места в региона, като Ум Каис, Джераш и Петра, като същевременно е дом на скрити руини, които почиват сред земята.

Реклама

Приключението отвъд велосипедите

Обичам да намирам дестинации, държави и места, които могат да ви предложат много повече от обикновено каране. Йордания е страна, на която трябва да се наслаждавате бавно, тъй като крие много тайни. Вероятно най-известните, които вече знаете или сте чували, са Петра, Мъртво море или пустинята Вади Рум, но не само за тези магически места искам да говоря с вас. Ако наистина искате да опознаете Йордания, нейните хора и нейния автентичен характер… трябва да посетите и северната част на страната, където ще откриете голяма част от нейната същност.

Столицата е друга

Моето пътуване започна и завърши в столицата Аман. Това беше доста бързо пътуване за такава необятна страна, що се отнася до усещанията, но ми хареса на 100% и се върнах с незабравими спомени от там. В Аман имах възможността да открия различни лица на столицата, най-типичните и най-артистичните. Колоезденето по неговите улици и пазари ме отведе до някои квартали, където много йордански художници бяха решили да оставят своя отпечатък. Изкуство по стените, в сградите, а също и в местните жители и баровете в района. Дори имах късмета да намеря кафене със 100% колоездачна атмосфера, чийто собственик беше влюбен в велосипедите. В това приключение имах възможността да науча как са готвели, благодарение на Beit Sitti, ресторант, който започва като съдружие на жени, които искат да предадат знанията си за традиционната храна на другите. Там успях да приготвя някои типични йордански ястия със собствените си ръце (арабски хляб, маалубе, фатет джадж…), които по-късно ядох с колегите си, за щастие винаги благодарение на надзора и инструкциите на истинските готвачи.

Много за откриване и правене

Историята тук е изобилна и добър пример за това са някои от руините, които имах късмета да посетя; ще акцентирам върху останките на Ум Каис, които се намират в северната част на страната, в много стратегическа точка, където се срещат Израел, Палестина, Сирия и Ливан. Намирайки се на хълм с височина 378 м над морското равнище, от Ум Каис можете да зърнете Галилейското море или Голанските възвишения. В Ум Каис се намират руините на древния град Гадара. Той е основан от гръцки заселници през 4 век пр.н.е. След като е бил част от империята на Селевкидите на Антиох III през 218 г. пр. н. е., той влиза в историята на Рим през 63 г. пр. н. е.

Пътеки, трасета и още…

Планинското колоездене започва да набира сила и значение в Йордания, но те все още нямат добра мрежа от пътеки. Всъщност истината е, че има, но ви трябва местен водач, който да ви напътства, за да ги намерите.

По време на нашето пътуване намирахме лесно пътеките, благодарение на момчетата от Jordancycling. Първо попаднахме на митичен път, който е част от „Йорданската пътека“ – освен че е безкраен маршрут през пустинята, той крие някои изключително технически пътеки с насипани камъни, на фона на величествени пейзажи по пътя към Мъртво море. Преди да стигнем до морето, се появиха няколко скални отвеса, които ни предложиха напълно различен и невероятен пейзаж. За последния ни ден в страната оставихме едно от големите чудеса на древния свят, Петра. Известен е като Изгубеният град, защото, въпреки че историята му датира от 7 век пр. н.е., през Средновековието той е бил напълно изоставен и не е бил „открит“ от западняците до началото на 19 век. Основната причина Петра да стане Изгубеният град е специалното му местоположение в долина, заобиколена от високи скалисти планини, чийто вход е дълбоко дефиле.

Околностите на Петра са невероятни, планини от скални образувания, които разкриват хиляди линии за каране на велосипед, истински рай, където бих искал да прекарам няколко дни, за да изследвам по-подробно.

Йордания с велосипед

Велотуризъм по пътища или планинско колоездене, вие избирате как да откриете тази невероятна страна и всички нейни бижута и тайни. Маршрутът „Йорданска пътека“ улеснява всеки турист и е достатъчно да следвате описанието му, за да обиколите цялата страна с гаранции за посещение на най-добрите места и локации. Ако това, което искате, е да се махнете от основния път, със сигурност ще намерите забавления и извън него.

Ако имате нужда от помощ при планирането на пътуването си тук, оставям ви два добри контакта:

Visit Jordan:
https://www.visitjordan.com

Cycling Jordan:
https://linktr.ee/cyclingjordan

Намерете ме в социалните мрежи:
TikTok: https://www.tiktok.com/@david_cachon
YouTube: https://www.youtube.com/davidcachon
Instagram: https://www.instagram.com/david_cachon/Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.