Говедарци – хижа Мечит – Мала църква

Това е кратък, но интензивен маршрут в Рила, който включва стръмно изкачване, шеметно спускане, малко прескачане на дървета, приятна хижа и страхотна природа.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Говедарци, централен площад
Дължина: 22.9 км
Денивелация (изкачване): 900 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T1, T3, T4, X)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа (с бързо темпо) / 4-6 часа (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: 1.5 – 2 л
Храна: За половин ден, в хижата също се предлага.
Терен:
– асфалт – 5.5 км
– черни пътища – 12.6 км
– пътеки – 4.8 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack0029_Govedarci-Mechit-Mala_tsurkva.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Маршрутът всъщност е съвсем простичък – първо се изкачвате от Говедарци до хижа „Мечит“ (в по-стари източници е известна и като „Медарника“). Пътят до нея е с хубава настилка, но доста стръмен. От хижата се връщате малко надолу, за да поемете по хоризонтален черен път към Мала църква. Има и туристическа маркировка на места. Хоризонтален в случая означава, че като цяло оставате на една и съща надморска височина, но това не пречи пътят ту да се изкачва, ту да слиза по-ниско при пресичането на деретата. Като стана дума за тях, на няколко места се пресичат планински потоци. Пътят всъщност води към вр. Костадинкина скала и от един момент нататък става доста стръмен и изровен, почти невъзможен за каране, така че може да се наложи да бутате. След това отново поемате по равна, широка пътека, която някога е била черен път, а сега е препречена от паднали дървета – има един участък с дължина около 200 м, в който ще трябва дори да носите велосипедите и да ги прехвърляте през дънери и стволове. Непроходимият участък обаче е точно толкова дълъг, че да направи приключението интересно, без да се превърне преодоляването му в мъчение. Скоро след него излизате на симпатична горска поляна – чудесно място за отдих, след което започва и спускането. То е по стръмна и бърза пътека с формата на улей, на повечето места е широка, тъй като някога това изглежда е било черен път. Сериозният наклон, коварната настилка и възможността за изненадващи препятствия категоризират тази пътека като Т4, т.е. за начинаещи колоездачи карането по нея ще е трудно и опасно, но не и невъзможно. Ако контролирате скоростта, не би трябвало да имате проблеми. Ако пък сте напреднал колоездач, можете да разчитате на приятни дози адреналин. В долната си част пътеката преминава в черни пътища, после се минава напряко между Мала църква и Маджаре и скоро след това карането приключва в Говедарци.

Началната и крайната точка е централният площад на селото – като влезете в населеното място, пътят се раздвоява. Десният води към курортния комплекс Мальовица, а левият се изкачва към центъра на Говедарци, откъдето започва карането.

Може би е излишно да напомням, но Рила е сериозна планина и макар това каране да е кратко и полудневно, не подценявайте рискове като влошаване на времето например. Носете си някоя топла дреха.

Навигацията по маршрута не е трудна, но с GPS апарат ще ви е значително по-спокойно, отколкото без него. По-опитните обаче ще се оправят и само с описанието + книжна карта на Рила.


Описание на маршрута:

001_R1 (0.0 км) – Начало в центъра на с. Говедарци, площада. Като застанете с гръб към улицата, по която се идва откъм Самоков, завивате наляво по улицата нагоре покрай реката, след това по първата улица вдясно.

002_R1 (1.3 км) – Направо и нагоре по асфалта. Вдясно е отбивката за м. Овнарско.

003_R1 (1.9 км) – Надясно и нагоре по тесен асфалтов път между хотели и почивни станции.

004_R2 (3.0 км) – Край на асфалта. Направо по черен път в гората.

005_R2 (3.6 км) – Наляво и нагоре по хубав, широк и стръмен черен път към Мечит.

006_R2 (4.8 км) – Наляво и нагоре по основния черен път. Вдясно се отклонява занемарен черен път/пътека.  На две места пътят се разклонява и отново се събира. Следвайте десните ръкави.

007_R2 (6.1 км) – Пресичате пистата и черния път, вървящ нагоре по нея.

008_R2 (6.7 км) – Кръстопът – нагоре и надясно по стръмен черен път към х. Мечит. Наляво е пътят към Мала църква.

009_R2 (6.9 км) – Още един черен път наляво – съединява се с този за Мала църква. Вие продължете нагоре към хижата.

010_R2 (7.2 км) – Достигате хижа Мечит. Починете, хапнете и след това се спуснете обратно до т.009, т.е. до пътя към Мала църква (7.6 км). Поемете по него надясно.

011_R2 (7.8 км) – Надясно по хубав горски хоризонтален черен път в посока Мала Църква.

012_R3 (10.5 км) – Наляво и надолу се отклоняват последователно два стръмни черни пътя. Продължете направо. Оттук нататък пътят става R3 – по-стръмен и каменист, а накрая съвсем стръмен и изровен.

013_T1 (12.8 км) – Наляво по изоставен черен път, който се е превърнал в широка пътека Т1. Има обаче и един участък с паднали дървета (между Х_01 и Х_02), където трябва да се носи. Дължината му е поне 200 м.

014_T4 (14.9 км) – Много приятна поляна за отдих. Наляво започва пътеката към Мала Църква. Червена маркировка.  Широка пътека, предимно с формата на улей – някога е била много стръмен черен път.

015_T4 (16.5 км) – Улеят се раздвоява, лявата част е по-чиста и хубава, карайте по нея.

016_R2 (17.4 км) – Надясно и надолу по черен път.

017_R2 (18.1 км) – Надясно по най-ясния черен път. Дори да не го уцелите, всички отиват в една посока.

018_R1 (19.1 км) – Излизате на асфалтов път над Мала Църква при селскостопански постройки. Направо по него.

019_R2 (19.3 км) – След 200 м се отклонете наляво и нагоре по черен път през обширна ливада край асфалта. В горната част на ливадата има горичка (по билото) – преди нея пътят завива вдясно и продължава да се спуска с минимален наклон по дължината на билото.

020_T3 (20.4 км) – Излизате в близост до антена на мобилен оператор. Малко преди нея вляво през горичката започва тясна пътека. Намерете я и се спуснете по нея към пътя за Говедарци.

021_R1 (20.6 км) – Наляво по шосето към Говедарци. Достигате централния площад при 22.9 км.


Ето и няколко снимки от карането по маршрута, направени от Георги Радев и Любомир Ботушаров: