Кремиковци – Ябланица 2

Точно преди една година публикувахме първия GPS маршрут от Кремиковския манастир до с. Ябланица и обратно. Време е за още един, тъй като между тези две точки за „заровени“ някои от най-хубавите пътеки в близост до София.Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Кремиковски манастир
Дължина: 33,0 км
Денивелация (изкачване): 1250 м
Продължителност: 3 часа (с бързо темпо) / 5-6 часа (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: 2-3 л
Храна: За половин или цял ден в зависимост от темпото
Терен:
– асфалт – 0.4 км
– черни пътища – 25.2 км
– пътеки – 7.4 км

GPS файлове
(формати gdb и gpx, архивирани в zip файл)

Основната причина да опиша този втори GPS маршрут са няколко чудесни, технични пътеки, които още не бях открил или нямаше как да включа в първия. Така че общото между двата са леките изкачвания по хубави черни пътища с постоянен и плавен наклон, но всичките четири спускания, плюс едно от двете допълнителни, са различни и са доста по-трудни, затова и плъзгачът горе е навлязъл в черното поле. Всъщност точно заради две от пътеките, които са наистина предизвикателни, реших да добавя и алтернативни варианти, които на картата (и в GPS следата) са със син цвят. Тези пътеки също са технични (и много, много забавни), но все пак би трябвало да са по силите на всеки редовен карач – всъщност те са описани и в маршрута „Ябланица“, където можете да видите и снимки от тях.

Макар че сумарното изкачване никак не е малко, наклоните нагоре са толкова плавни, че трудно мога да нарека маршрута тежък във физическо отношение. Ако не сте от „бързите“, може да си заделите цял ден за него, но това не значи, че ще се уморите, или поне не много. Както и при първия маршрут, даже в още по-голяма степен, черните пътища, описани тук, са идеални за спортно-тренировъчно каране. Освен това настилката е солидна, твърда и добре утъпкана, така че трудно ще се натъкнете на кал дори и след дъждовни дни. Може да е влажно, но не и неприятно за каране.

Лекият наклон нагоре е компенсиран от пътеките – не че те са много стръмни, освен отделни участъци, но определено имат всички качества, необходими за вдигане на адреналина. Между другото, по тях е още по-малко вероятно да се натъкнете на кал – на повечето места, дори по северните склонове, почвата е доста бедна и водата бързо изчезва от повърхността. Тъй като, както обикновено, пътеките са главни герои в тези статии, ето накратко най-важното за всяка от тях:

1. Пътеката от хижа „Стрелец“ към р. Елешница е тясна, често обрасла отстрани, и представлява в по-голямата си част улей, пълен с натрошени камъни и листа от дърветата. Наклонът й е среден, така че в това отношение не е трудна, но карането с висока скорост по нея определено крие рискове – все едно да влезете в коловоз на черен път, който продължава повече от километър и дори има препятствия в него. Усещането е доста особено и се подсилва от това, че през цялото време се намирате в тесен тунел от клонки и храсти, така че буквално няма накъде да мръднете и избягате от улея.

2. Пътеката към с. Ябланица – в началото тя съвпада с пътеката от споменатите дотук маршрути в района – не много широка, но достатъчно, за да се кара наистина бързо, дори и в завоите. На едно място обаче пътеката се раздвоява и едва наскоро ми се удаде случай да проверя как изглежда лявата, която, по всичко личеше, би трябвало да е по-стръмна и трудна. Да, точно така се оказа и точно тя е описана тук. Първоначално е под формата на улей, при това не съвсем полегат и доста каменист под шумата. След това за момент се излиза на открито, където има няколко забавни скокчета. С влизането в рехава горичка ви очакват 2-3 страхотни завоя, след което се озовавате на нещо средно между скала и сипей, много стръмно, с почти липсващо сцепление – преодолявайки го, се озовавате тъкмо в центъра на с. Ябланица.

Алтернативният вариант е да продължите по пътеката от другите маршрути, която е значително по-леста и не по-малко забавна!

3. След като се изкачите обратно до седловината между р. Елешница и с. Ябланица, поемате замалко към билото, преди него се отклонявате надясно по нещо средно между пътека и черен път и така достигате до най-трудната (поне за мен) пътека от маршрута. Тя се спуска към р. Елешница, т.е. на практика сече напряко черния път, по който е второто изкачване (от реката към седловината над с. Ябланица). Пътеката като цяло не е широка и не е най-често използваната. Провира се между рехави или по-гъсти храсти и на някои места е като улей, в който се търкалят и дребни и едри камъни. Наклонът също си го бива, а сцеплението не много (макар че реално нямах проблеми с контролирането на скоростта). Всъщност основната причина това да е най-трудната пътека е, че точно втората й половина е хем по-стръмна, хем доста по-груба като терен, а на всичкото отгоре и с доста завои между храсталаците – всичко това изисква доста напрягане и умората се натрупва за нула време.

Ако не харесвате подобни пътеки, тук е мястото да изберете втората алтернатива. Тя продължава с изкачване до самото било между реките Елешница и Ябланица – оттам поемате по билната мотоджийска пътека надясно и почти веднага се спускате в подножието на връхче, което трябва да подсечете по пътеката отдясно – тя ви отвежда до една самотна колиба. Пътеката минава през самия й двор – не се притеснявайте да си отворите вратата и не забравяйте да я затворите. Обикновено ще заварите и някой от стопаните. След това започва същинският кеф – пътека със среден наклон, на места тясна и изровена в коловози, на други места широка и силно насечена, със скокчета, падове и всичко това е възможно да се кара на скорост! Има и един десен завой, на който винаги почти излитам извън пътеката… Тя също излиза на черния път между Елешница и Ябланица, точно на една от серпентините му. По него трябва да се спуснете обратно към реката, а ако не сте плашливи, има и пряка, много стръмна и трудна пътека, продължаваща от завоя и излизаща точно при ловджийския заслон долу.

4. От р. Елешница се изкачвате обратно до хижа „Стрелец“ и завършвате карането с класическата пътека към Кремиковския манастир, описана още преди няколко години в маршрута „Кремиковци“. Ако сте я позабравили или не сте я карали, задължително трябва да поправите този пропуск, макар че част от нея вече е превърната в черен път заради построяването на някакъв заслон насред гората, а друга част се е поизровила от редовното каране на моторджиите. Въпреки това тази пътека си остава една от най-добрите и забавните в близост до столицата – страхотни завои се редуват със стръмни и прави отсечки, където се развива скорост 50-60 км/ч.

Редно е да спомена и за още един вариант, при който техническата трудност на практика е минимална – карате само по черния път Кремиковци – хижа „Стрелец“ – р. Елешница – с. Ябланица и обратно. Както вече споменах, наклонът е малък, теренът е гладък, така че и най-неуверените могат да направят първите си стъпки по такива пътища и да се насладят на усещането да навлязат дълбоко в планината. За повечето ни читатели обаче такъв вариант вероятно би бил скучен.

До Кремиковския манастир се стига най-лесно с автомобил, но може и с автобус №117 до центъра на селото/квартала и оттам имате около 2 км изкачване до началната точка.

Ето и описание на точките от GPS следата:
01 (0.0 км) – Начало на маршрута при Кремиковския манастир. Тръгнете по черния път към хижа „Стрелец“ и следвайте само него (основния път).
02 (4.9 км) – Достигате хижа „Стрелец“ (вляво под вас, не се плашете от кучето, добричко е). Продължете по черния път, който завива надясно около парцела с бунгалата и започва да се спуска.
03 (5.9 км) – Пътят се раздвоява – продължете надясно.
04 (6.1 км) – Пътят прави 180-градусов завой наляво, а надясно към дерето започва първата пътека. Маркирана е с жълт цвят, има и табела.
05 (7.5 км) – Пътеката излиза отново на черния път. Продължете по него надясно и надолу.
06 (8.3 км) – Пресичате р. Елешница. Покрай нея има черен път, който не ви трябва. Намерете продължението на основния черен път вдясно, посока север, в долината на малък приток на Елешница.
07 (13.6 км) – Достигате седловината между р. Елешница и с. Ябланица. Спускането продължава надясно по главния черен път – не бързайте много, за да не пропуснете пътеката.
08 (14.5 км) – Вляво от пътя се отклонява пътека – поемете по нея.
09 (14.7 км) – Пътеката се раздвоява. По-трудната е наляво – маршрутът е по нея. Алтернативният вариант (син цвят) продължава направо и леко вдясно.
10 (15.5 км) – Центъра на с. Ябланица. Продължете замалко надясно (изток, срещу течението на реката) по главната улица.
11 (15.7 км) – Надясно и нагоре се отбива черния път към седловината между р. Елешница и с. Ябланица. Поемете обратно по него и следвайте само главния път.
12 (17.7 км) – Вляво се отбива стръмен път нагоре, пропуснете го.
07 (19.8 км) – Отново сте на премката между Елешница и Ябланица. Този път продължете с изкачване по черния път наляво (югозапад).
13 (20.4 км) – Вдясно покрай самотна колиба (обитаема) се отклонява нещо като широка пътека/черен път и започва да се спуска по склона. Тук е мястото да изберете втория алтернативен вариант (продължавате наляво по основния път към билото), ако не желаете да се спускате по пътека №3 (най-трудната).
14 (21.0 км) – Излизате при един завой на черния път към р.Елешница. Пресечете пътя и продължете надолу по пътеката, която се спуска по едно ребро към долината.
15 (21.7 км) – Отново излизате на черния път към р. Елешница. Продължете надолу към нея.
06 (22.5 км) – За втори път пресичате р. Елешница. Продължете нагоре по черния път, по който дойдохте по-рано.
03 (27.3 км) – Отново сте на седловината между Кремиковци и р. Елешница. Продължете изкачването по пътя към х. „Стрелец“.
16 (28.2 км) – Малко преди отбивката за хижата, вдясно, точно където започва една дървена ограда, покрай нея тръгва пътека. Следвайте нея. Ще минете под хижата.
17 (28.6 км) – Излизате на познатия път към Кремиковския манастир. Продължете по него наляво и нагоре, т.е. отново в посока хижа „Стрелец“.
18 (28.8 км) – При една серпентина наляво на главния път вдясно се отбива широка пътека/черен път нагоре. Продължете по нея. След кратко изкачване пътеката се изравнява, минава под една дървена виличка (вдясно има и черен път) и след това започва да се спуска. Малко по-нататък отново има изкачване, след което наклонът се обръща трайно надолу.
19 (31.0 км) – В този участък пътеката всъщност е черен път и се раздвоява. Надясно е черен път, който излиза на основния за манастира. Вие продължете наляво по широка бърза пътека, използвана от моторджиите и затова покрита с едър чакъл.
20 (31.4 км) – Излизате на широка пътека, следваща реброто, което разделя Кремиковци и Сеславци. Продължете по нея надясно.
21 (32.0 км) – След скоростен участък в рехава гора излизате на поляна с кръстопът. Продължете по черен път/пътека вдясно, почти в обратна посока, подсичайки склона. Карайте само направо, пътеката се стеснява и в крайна сметка се спуска до асфалтовия път за Кремиковския манастир. По него карате около 200 м и достигате манастира.