Кремиковци

Когато чуят думата Кремиковци, повечето жители на столицата си представят заплашително димящи комини. Е, може би ще ви е приятно да разберете, че този район в подножието на Стара планина може да предложи и по-приятни неща – например чудесни пътеки, проправени и изгладени от мотоциклетистите, които могат да подействат еднакво вълнуващо както на начинаещи планински колоездачи, така и на по-напредналите. Освен това, тъй като действието се развива основно през един хълм от завода, през по-голямата част от времето ще бъдете в досег само с планината, макар че за кратко ще се сблъскате и с индустриалния пейзаж, който на някои сигурно вече е познат от маршрутите в района на Сеславци и Бухово. А защо две в едно? Защото никое от двете не е за изпускане!

Както може да се очаква, основният маршрут е този с по-голямата дължина. От данните за него е видно, че той в никой случай няма да ви затрудни от гл.т. на физическо натоварване. Не само, че дължината и денивелацията са малки, ами и изкачването до хижа Стрелец е съвсем плавно и леко по широк и хубав черен път. Самата хижа, макар че не работи през делнични дни, е толкова приятно място за почивка, че като нищо може да „опукате“ един час в компанията на кучето (не се плашете ако ви залае в началото) и котката, които вероятно първи ще ви посрещнат. С две думи: мързелива история! Когато се наканите да тръгнете надолу, пригответе се за среща с едни от най-скоростните и забавни пътеки, които познавам. Първо се връщате малко по черния път, след това се включвате в една моторджийска пътека и там ви очакват страхотни завои, коловози, бабунки и скоростни прави. Има дори и кратки изкачвания. След тази игрива част следват най-бързите участъци по широки и гладки пътеки, където не е проблем да се достигнат повече от 60км/ч, „ако ви стиска“. Не случайно някои от хората, с които съм карал по тези места, носят голяма част от DH екипировката си – любителите на адреналина със сигурност ще намерят поле за изява по този маршрут. Най-хубавото обаче е, че на практика липсват стръмни и технични участъци, страшното идва от скоростта. С други думи, дори и хора, които карат отскоро, могат да минат без проблеми по пътеките, поддържайки комфортна за тях скорост. Едва когато излезете над Сеславци, „любувайки“ се на индустриалния „мастодонт“ пред вас, ще попаднете за кратко на по-коварен и труден терен, но след стотина метра ще сте на черни пътища, по които се връщате до изходната точка, минавайки над селата (кварталите) Сеславци и Кремиковци. Тази последна част от маршрута е предимно нагоре, но наклонът отново е съвсем плавен и поносим. Карането отнема не повече от час и половина, освен ако не се случи нещо непредвидено.

Що се отнася до краткия маршрут, трудно ми е да си представя, че някога ще успея да публикувам нещо по-лесно от него: 100м изкачване, които просто не се усещат и 4км дължина с приятно и полегато спускане по пътека, която в голямата си част е по-гладка от половината софийски улици. Заради подобни показатели тази мини-обиколка не върви да бъде публикувана отделно, но в същото време пътеката заслужава внимание, а освен това би могла да се окаже много подходяща за въвеждане на ваши приятели в планинското колоездене или дори за излет с деца, без да се притеснявате, че ще ги затрудните. Единственият малко по-сложен участък е в средната част, където шумата е смесена и с няколко по-големи камъка, но не е нищо непреодолимо. Сами се досещате, че за подобна дистанция половин час би трябвало да ви е предостатъчен.

Храна по принцип не ви е необходима, макар че хижа Стрелец е приятно място за похапване и аз обикновено се възползвам от това. Чешма има в началото на маршрута. Един литър вода би трябвало да ви стигне за основния маршрут.

Началото на маршрута е пред манастира над с.Кремиковци – едно много красиво и приятно местенце, до което се стига като минете през цялото село по главната улица и продължите нагоре. До него има асфалтиран път и голям паркинг, в случай че сте стигнали дотам с автомобил. Не съм наясно с кои автобуси може да се стигне до кв.Кремиковци, сигурен съм само за №117. Във всички случаи обаче от центъра на квартала до манастира ще трябва да се изкачите нагоре повече от километър. От друга страна, със сигурност има хора, за които дори отиването и връщането на собствен ход от София до Кремиковци не би било особен проблем – друг е въпроса доколко ще е приятно.

Таблица на маршрута
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут

Основен маршрут
Изходна точка: Манастира над кв. Кремиковци

Дължина: 12,72 км

Денивелация: 380 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

 Допълнителен маршрут

Дължина: 4,13 км

Денивелация: 100 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Снимки: Любомир Ботушаров, Петър Савов

Основен маршрут:

{gallery}trails_routes/route045_r1_pics{/gallery}

Допълнителен маршрут

{gallery}trails_routes/route045_r2_pics{/gallery}

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>