Урановият рудник над Сеславци

Трак във формат gpx (GPS eXchange Format)

Има две причини да не публикувам този материал в секция „Маршрути“:

Първата е, че изкачването е директно през големия уранов рудник над кв.Сеславци. Не съм събирал исторически сведения за него, но добивът явно е започнал доста отдавна във високите части на планината, където всичко вече изглежда добре уталожено, и е продължил надолу почти до селото, където в момента има големи насипи, виждат се входове на шахтите и до скоро все още се извършваха дейности по рекултивация и „почистване“ на района. За някой може би ще е интересно да види подобно нещо и макар че още не са ми пораснали излишни крайници (нито пък на други хора, които са карали по тези места), не мога да бъда напълно сигурен дали карането по този маршрут е безопасно от гл.т. на радиационно излъчване.

Втората причина е, че районът изобилства от черни пътища и пътеки, които се ползват от моторджии и високопроходими автомобили, а в горския пояс се осъществява и дърводобив, като всичко това допринася за честа поява на нови пътища и пътеки. Публикуваните тук тракове са правени през пролетта на 2007г.

Въпреки горните особености, този маршрут е много приятен –  кара се по черни пътища, като цяло е лесен, макар да не липсват и няколко по-изровени участъка при спускането. Изкачванията са с нормален наклон, само на места има по-стръмни секции. За тези, които не се страхуват от уранови рудници, предоставя още една възможност за ХС в близост до София.

Началната и крайната точка е площадът на кв.Сеславци. Дължината на маршрута е около 16км, а денивелацията (по съвсем груби сметки) е около 550м. Точките в GPS траковете отбелязват наличните разклонения и кръстовища към момента на заснемането им.

 


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.