Велинград – Самара – Велинград

Както вече сте разбрали, пътеката от местността Локвата е една от най-добрите, на които са стъпвали гумите ми. Маршрутът през Юндола обаче е прилично дълъг и може би не всеки би имал време и желание да върти толкова. Затова в следващите редове ви предлагам още един вариант за достигане до същата пътека, само че в по-ниска точка – местността Самара, която може би на около 1/3 след началото на пътеката.


Изкачването до Самара като цяло е по приятни черни пътища с умерен наклон, макар че на места не липсват и по-стръмни участъци. Знаете как е в планината, тук-там може да се наложи човек и да побута, макар че принципно маршрутът е 100% караем.

За спускането няма нужда да повтарям суперлативите си – пътеката е изключително приятна и разнообразна, на места бърза, на други технична. Минава се и покрай Славееви скали – място, което си заслужава да посетите. За разлика от дългия маршрут, в долната част този следва по-лесни пътеки, а завършекът отново е при пивница „Баба и дядо“ на една от туристическите алеи в околностите на Велинград, откъдето лесно можете да се приберете към центъра на града, следвайки коритото на р. Луковица.

Началото на маршрута отонов е в централната част на Велинград, близо до градския парк.

Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Велинград, пресичането на бул. „Съединение“ и ул. „Борислав“

Дължина: 16.1 км

Изкачване: 600 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т2, Т3, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=5)

Продължителност: 2-4 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 1.5 – 2 л, по маршрута няма чешми

Храна: По ваша преценка според темпото

Терен:
– асфалт – 0.7 км
– черни пътища – 9.0 км
– пътеки – 6.4 км

Реклама

Описание

01 (0.0 км) – При кръстовището на ул.„Борислав“ с бул. “Съединение“ влизаме в парка и го пресичаме на запад, като излизаме на улица „Тошо Стайков“ и започваме да се изкачваме по нея, след което в т.02 (0.6 км) се отклоняваме наляво по ул. „Пушкин“.

03 (1.0 км) – Поемаме стръмно нагоре по черен път вдясно, но веднага след отклонението (на 20-30 м) вляво има подсичаща пътека, която е по-приятна за изкачване, т.е. следваме нея.

04 (1.8 км) – Излизаме на широките поляни в м. Гергевана и отново се включваме в черния път наляво. Нагоре следваме основния път и набираме плавно височина.

05 (2.7 км) – Вдясно от пътя има нещо като заслон. Запомнете това място, ще ви трябва при спускането. Сега продължаваме нагоре по черния път и подсичаме малко връхче, на което е изграден параклис „Свети Никола“. (Ако ви трябва вода, при параклиса има чешма, но ще трябва да се изкачите до него.)

06 (3.5 км) – При следващия заслон пътят се раздвоява – караме по този вляво, който продължава плавно да се изкачва.

07 (5.1 км) – Държим основния черен път надясно, пресичаме едно дере и продължаваме катеренето от другата му страна.

08 (6.8 км) – Отклоняваме се от основния път по друг черен път наляво и нагоре. Тук вече има и някои по-стръмни участъци.

09 (8.8 км) – Достигаме местността Самара, която представлява малка седловина по рида, идващ откъм вр. Арабчал. Тук е време да сложим защитната екипировка, защото след малко започва спускането. Пътеката идва отдясно и продължава през поляната наляво – обозначена е с туристическа маркировка в жълт цвят. В началото ни очаква кратко изкачване, след което поемаме надолу. В т.10 (9.5 км) има разклон – следваме пътеката вдясно.

11 (10.2 км) – Отклоняваме се рязко наляво, следвайки жълтата маркировка. След 300 м (т.12) вдясно се отделя пътеката към Славееви скали, които са съвсем наблизо. Отиваме до тях (т.13) и след това се връщаме на основната пътека и продължаваме надолу по нея.

14 (11.8 км) – Пътеката излиза на черния път, по който се качихме. Поемаме по него надясно и се спускаме към близкото дере и излизаме от другата страна в т.07. Оттук продължаваме спускането по пътя в посока Велинград. Ако искате, следвайте само него. Ако предпочитате, може да гледате внимателно GPS следата, която на няколко места минава по пътечки встрани от него. В т.06 (13.6 км) при заслона под параклиса „Свети Никола“ можете да минете вдясно от пътя по игрива подсичаща пътека със страничен наклон.

15 (14.0 км) – Вдясно от пътя има маса с пейки и от нея започва забавна пътечка, която криволичи между дърветата. С такива тесни и бързи завойчета достигаме т.05 (14.4 км) при заслончето в края на поляните, където продължаваме по приятна и лесна пътека надясно през гората. Оттук следва мрежа от подобни пътечки, като най-лесно е да следвате GPS следата или просто да импровизирате, като в някакъв момент се отклоните надясно. Целта е в крайна сметка да излезем на туристическата алея покрай р. Луковец, където има нови хотели и стари „капанчета“, вили и почивни станции. Там завършваме карането в т.16 (16.1 км) в култовата кръчма „Баба и дядо“.