Перпендикулярна вселена 12 | GPS следа

Всяка от последните три години си говорим с видни представители на Крива спица, че е добре маршрутите на Перпендикулярните вселени (ПВ за по-кратко), организирани от тях, да бъдат публикувани и в МТБ-БГ, защото така и така са открити, проверени и разчистени за мероприятието, да може и други планински планински колоездачи да се възползват от тях, докато са в добро състояние. Проблемът е, че обикновено след петте дни в родопската вселена, в другата ме очакват прескачащи се задачи и ангажименти, още карания и събития и така обикновено чак през зимата се сещам за траковете от ПВ, ама тогава повечето пътеки със сигурност не са лесно достъпни. Тази година не е по-различна откъм натовареност, но си дадох дума да не отлагам за пореден път тази ценна информация, така че започвам с настоящата статия, която съдържа маршрута от 2018 г., т.е. от ПВ12. Очаквайте скоро подобни статии и за предходните две години.

Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Най-важното уточнение, което трябва да направя, е че Перпендикулярна вселена е петдневно каране с четири нощувки на палатки, подпомогнато от съпровождащ транспорт, който пренася багажа и бивачното оборудване на стотината участници. Това означава, че е почти невъзможно някой да кара „нормално“ по маршрута във вида, в който е публикуван, освен ако сам не разполага с поддържащ транспорт (има и такива късметлии, може би). Винаги съществува вариантът да нарамите някоя 80-литрова раница или да закачите дисаги и багажник на велосипеда и да поемете по този приключенски начин из Родопите – тогава маршрутът също е изпълним, но дали ще е толкова приятен, е друг въпрос, защото всичко в него е оптимизирано за сериозно каране, необременено от излишен багаж – и нагоре, и надолу. Тогава защо изобщо публикувам тези следи, логично е да попитате? Отговорът също е съвсем логичен – защото те са чудесна основа, върху която можете да си планирате различни еднодневни преходи, включващи една или повече пътеки, като за целта ползвате и някоя добра GPS карта, за да модифицирате съответния трак така ,че да отговаря на вашите нужди (като дължина, начална и крайна точка и т.н.).

Няма да философствам повече, нито пък ще ви давам излишен акъл – който желае, ще се възползва от тези чудесни пътеки по удобен за него начин. Просто не забравяйте, че не става дума за някакви лежерни преходи по черни пътища и шосета (каквито в Родопите също има много хубави!), а за типично ХС/АМ/ендуро каране (кой както иска да го определя!) със солидни изкачвания, технични спускания и неповторими гледки.

За протокола ще отбележа, че публикувам директно подготвения от Крива спица GPS файл, който е разделен на пет дни (плюс бонуси/алтернативни варианти за някои от тях) и включва важни указателни точки за чешми, хижи, биваци и т.н.

Моят разказ за Перпендикулярна вселена 12 можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/6404-travel-2018-pu12

Снимки (не само мои) може да разгледате в този албум: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/pu12

Коментари, впечатления и още снимки от участници са събрани накуп във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=193452

Реклама