Петрич Ендуро 2018 | GPS следа

Последният кръг от Българските ендуро серии отново изправи участниците пред грандиозни спускания от висотите на Беласица до последните къщи на гр. Петрич. И макар че като цяло концепцията за трансферите и специалните етапи не бе много по-различна от миналата година, в детайлите всъщност имаше доста разлики. Затова най-лесно ми е да публикувам всички изкачвания и спускания накуп, а който желае, може да ги сравни със следата от 2017 г., за да има пълния набор от пътеки, които бяха ползвани в състезанията до момента.


Поради това, че в логистиката и общата логика на етапите няма промяна, този път ще си спестя подробните описания. Така или иначе повечето пътеки са ясни и някои дори са маркирани, а от друга страна пресичат на много места пътища или пък се съединяват/отклоняват с/от други пътеки, така че би било трудно в движение да следите всяка точка. По-полезно ще е да поглеждате GPS-а при всеки разклон, на който се зачудите коя е вярната посока, а и да объркате някоя пътека, едва ли ще останете разочаровани, тъй като в района всичките са хубави.

Те са също така и достатъчно технични, така че карането там не е за всеки – особено DH трасето „Папреница“, което в долната си част вече е доста изровено и трудно (преди бе значително по-леко за каране с АМ/ендуро велосипед, но сега човек трябва да подходи по-внимателно).

Началото е от хижа „Конгур“, до която можете да стигнете или с автомобил по черен път, или с изкачване на самоход от хижа „Беласица“. Във всички случаи поне денивелацията от Петрич до хижа „Беласица“ е добре да преодолеете с автомобил(и), като после шофьорите могат да се качат с такси, за да си ги приберат.

Ако искате да карате всички пътеки (етапи), както бяха в състезанието, от хижа „Конгур“ трябва да се изкачите почти до едноименния връх. На стотина метра под него започваше първият етап. Пътеката в горната си част е високопланинска – на открито, между хвойните, с нестабилни камъни и вкопани улеи, на места доста трудни. С влизането в гората нещата се променят – можете да очаквате остри завои, странични наклони и тесни провирания между храсти и дървета.

Вторият етап започва по туристическата пътека с червена маркировка от хижа „Конгур“ и след няколко пресичания на черния път се продължава наляво по трасето Air DH към хижа „Беласица“. Внимание! – трасето включва някои доста големи/високи скокове – не се „хвърляйте“ от тях, освен ако нямате достатъчно опит за такива елементи!

Третият етап започва от хижа “Беласица“ и след няколко забавни завоя и стръмни линии преминава в подсичаща пътека (леко нагоре, леко надолу), която се влива в пътеката от миналата година. След пресичането на асфалтовия път внимавайте – има стръмна отсечка с корени и дупки и след нея остър завой надясно (не трябва да продължавате по пътеката направо!) и отново подсичаща пътека.

До четвъртия етап се стига по черен път със солиден наклон – със свежи крака се кара нормално, с уморени по-лесно е да се бута. Трасето „Папреница“ започва от изоставената едноименна гранична застава и е лесно за следване, но както казах, не толкова лесно за каране (поне в долната част).

Вода и храна има в хижа „Беласица“ и в хижа “Конгур“. Чешма има и след средата на изкачването към Папреница.

Снимки от състезанието можете да разгледате тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/petrich-enduro-2018
https://web.facebook.com/pg/bgenduroseries/photos/?tab=album&album_id=1402407639893996

Видеоклипове от етапите (заснети от Милан Димов) можете да гледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/6783-trails-video-2018-petrich-enduro-milan-dimov.

Реклама


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.