Благо Ендуро 2018 | Новият етап 1 „Scorpion trail“

През 2018 г. организаторите на Благо Ендуро ни изненадаха с нов етап и смея да твърдя, че тази пътека, започваща по-високо останалите, се хареса на всички участници, заради своето разнообразие от елементи. Тя бе и най-дългата в тазгодишното издание на състезанието – 3.4 км.


А още по-хубаво е това, че макар да е трудно човек да я кара цялата с висока скорост, пътеката е достъпна и за не толкова напреднали колоездачи, като има само няколко отделни участъка, които могат да минат за наистина трудни и технични, т.е. биха спрели по-неуверените. В същото време, ако човек иска да я кара бързо, нещата стават по-сложни, защото има и странични наклони, и равни завои, и завои с обратен наклон на рохкава почва, и естествени прагове/скокчета – все неща, които не са най-лесните, ако трябва да се вземат на скорост, но пък правят пътеката много интересна и забавна.

Пътеката започва над с. Горно Демирево. До него може да се стигне и с лек автомобил по черен път, но в самото село няма много удобни места, където да оставите повече от 1-2 коли (и то пак заврени по храстите и канавките), затова и по време на състезанието извозването беше до едно широко място за товарене/разтоварване на камиони с дървен материал, където маневрите и паркирането са далеч по-лесни. Оттам с каране се стига до селото, след него има изкачване (и бутане) по пътека и над него, от една поляна, започва спускането.

В първата си половина пътеката върви предимно през открити поляни, където често сменя рязко посоката си с остри, „плоски“ завои; има и доста прагчета за скачане, като при едно от тях може да се постигне доста сериозен летеж, но трябва да внимавате, защото приземяването (в зависимост от скоростта, де) е на една бабуна, която се явява противонаклон. Още в началото, малко след старта, има и един техничен горски участък с няколко трудни завоя в рохкава почва. По едно време се излиза за кратко на черен път и от него пътеката продължава с кратко, но стръмно изкачване. Когато тръгне отново надолу, вече се движи предимно в гора и отново е доста разнообразна – има леки участъци с малък наклон и гладка настилка, има по-стръмни със страничен наклон, има прагчета и камъни за скачане, има и един-два по-технични и груби участъка. Преди финала се кара известно време по трасето на стар черен път, където отново има доста скорост, особено ако успеете да я запазите в обратните завои, което не е съвсем лесно.

Краят на пътеката (или по-точно на състезателния етап) е в „нищото“, или по-точно казано, в точката, от която пътеката започва да се изкачва с плавен наклон към с. Дъбрава. Това вече е трансферът към етап 2. Някога е било черен път, затова наклонът позволява да се кара съвсем нормално на повечето места, но сега си е пътека и то доста приятна. Излиза на поляните край Дъбрава, откъдето започват познатите от преди пътеки към парк „Бачиново“.

Всички етапи от Благо Ендуро 2018 можете да гледате и във видеоклиповете на Милан Димов от състезанието: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/6737-trails-video-2018-blago-enduro-milan-dimov.

Реклама


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание

Както казах, най-лесно е да наберете основната височина с МПС. Затова и началото на трансфера (т.01) е от паркингите в близост до пъмп-трака в парк „Бачиново“, тъй като се очаква спускането да завърши там. Имайте предвид, че тъй като изкачването включва и разбит асфалт/черен път, таксиметровите шофьори може и да не се съгласят да ви закарат до мястото за оставяне на колите, така че е по-добре да разчитате на собствен автомобил, оставен долу (т.е. да се комбинирате с други приятели). Другият вариант е да ползвате МПС само до с. Дъбрава и оттам нагоре да се качите на самоход. Изобщо,към логистиката можете да подходите по различни начини в зависимост от наличните транспортни средства. Ако сте с автомобил, следвате пътя до с. Дъбрава, в което при изоставеното вече обръщало за автобуси продължавате нагоре по път, който е смесица от стар асфалт и макадам. Ако сте карали известните досега пътеки над Благоевград, лесно ще се ориентирате; ако не сте, гледайте внимателно GPS-а и няма да имате проблеми.

Може, разбира се, да се изкачите и изцяло на самоход от Благоевград. Тогава по-добрият вариант е да ползвате трансфера към Дъбрава от предишните издания на Благо Ендуро, т.е. покрай стадиона нагоре до пречиствателната станция и от нея към селото.

В т.02 е широкото място край пътя, което е удобно за оставяне на автомобили. Дотук по шосето от Благоевград са точно 13 км. Нагоре се продължава по основния черен път (веднага след „паркинга“ пропускате едно разклонение вдясно, а след още 200-300 м друг черен път вляво!), като в т. 03 (малко преди Горно Демирево) пропускате черен път наляво и нагоре, след което влизате сред няколкото къщи на селото. На Т-образното кръстовище (т.04) сте наляво и после само направо покрай дворовете, като „улицата“ преминава в пътека и започва да се изкачва нагоре.

Пътеката от селото излиза на едни поляни и там се заравнява. Точно преди да влезе в близката иглолистна горичка (т.05), надясно започва етап 1 – право надолу през поляната. В момента, след преминаването на над 100 души по пътеката, тя би трябвало да е достатъчно ясна, но ако някъде изпитате затруднения с навигацията, следете GPS уреда си. На две или три места се пресичат черни пътища. Пътеката е с обща дължина 3.4 км до т.06, където беше краят на етапа.

Както споменах, тази точка не е свързана с излизане на черен път или нещо друго – просто след един десен завой пътеката започва плавно да се изкачва и така чак до поляните в края на с. Дъбрава (т.07), където е началото на пътеките към парк „Бачиново“.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.