Берковица – Белоградчик (маркиран маршрут от Bike Ventures)

Може би си спомняте статията „С Bike Ventures из Дивия Северозапад“ от есента на 2016 г.? В края ѝ бяхме публикували основен вариант на настоящата GPS следа, която описва маршрут за планинско колоездене с дължина около 180 км, който свързва Берковица и Белоградчик. Защо се връщаме отново към него? Поради три основни причини:

1. Вече разполагаме с картата, която Bike Ventures разработиха за онагледяване на маршрута. Горе може да я видите във вид на информационно табло (натиснете за отваряне в голям размер), а в края на статията ги има и двете страни на хартиения вариант, включително и в голям размер.

2. Както в картата, така и в тази втора версия на GPS следата са добавени няколко алтернативни преминавания. Те не са маркирани на терен, но дават възможност за съкращаване на някои от етапите, което може да е полезно в различни ситуации, но най-вече за хората, които мислят да обединят в един ден два от етапите или да модифицират с друга цел маршрута. Допълнителните възможности са в насока спестяване на денивелация и разстояние и/или преминаване по по-лек терен.

3. Тук ще можем по-подробно да опишем (макар и само по карта и GPS данни) всеки от етапите, включително и допълнителните варианти, което се надяваме да помогне на всеки, който реши да премине по част или целия северозападен маршрут.

Реклама

Етап 1, гр. Берковица – Здравченица – с. Дълги дел

Дължина: 24.6 км

Изкачване: 1130 м

Спускане: 1085 м

Терен: черни пътища

От Берковица се изкачваме по черен път към билото до ниво 1350 м в подножието на вр. Момина могила, откъдето по друг черен път се спускаме до с. Дълги дел, в което има места за настаняване.

Етап 2, с. Дълги дел – с. Копиловци – м. Копрен

Дължина: 25.4 км

Изкачване: 1130 м

Спускане: 620 м

Терен: черни пътища, асфалт

Този етап на пръв поглед изглежда несправедлив – има цели две изкачвания и само едно спускане. Благодарение на алтернативната следа №1 обаче, можем да си спестим спускането към с. Копиловци и да продължим по път с променлив наклон, но горе-долу еднакво височинно ниво директно към местността Копрен и едноименната хижа. Това ще ни спести няколко километра и около 500 м изкачване, така че със сигурност може да остане повече време за копренската екопътека и разглеждане на водопадите и другите красоти покрай нея.

Етап 3, м. Копрен – гр. Чипровци

Дължина: 20.0 км

Изкачване: 790 м

Спускане: 1250 м

Терен: черни пътища и технична пътека (ниво Т3)

Това е етапът за любителите на спускането. От Копрен се изкачваме до подножието на вр. Трите чуки по виещ се черен път, след което се спускаме по дълга, забавна и разнообразна пътека към Гушовския манастир, за да довършим към Чипровци по черни пътища.

Ако смятате, че изкачването и/или пътеката ще ви дойдат в повече, можете да използвате алтернативната следа №2, която по черен път ще ви отведе право в Чипровци. По този начин и разстоянието, и изкачването стават нищожни.

Етап 4, гр. Чипровци – Мартиново – Горно Язово – хижа „Миджур“

Дължина: 30.2 км

Изкачване: 1450 м

Спускане: 1100 м

Терен: асфалт, черни пътища, пътека

Солидно изкачване по асфалт и черен път от Чипровци до билото под вр. Горно Язово. Там имаме два варианта. Основният и маркиран е през върха, като след това се спускаме за кратко по пътека и после по черен път. Вторият вариант (алтернативен трак №3) позволява да спестим 150 м изкачване, но ни лишава и от пътеката, т.е. като цяло той е подходящ за по-слабо подготвени или по-уморени колоездачи. 🙂 Двата варианта се събират под върха и спускането продължава по дълъг черен път, след което ни очаква едно финално изкачване към хижа „Миджур“, която е единственото място за настаняване в този район.

Етап 5, хижа „Миджур“ – хижа „Горски рай“ – с. Чупрене – с. Стакевци

Дължина: 44.8 км

Изкачване: 1600 м

Спускане: 1930 м

Терен: черни пътища, асфалт

Безспорно най-сериозният като показатели за физическо натоварване етап. И макар че тук спускането е повече от изкачването, последното никак не е за пренебрегване. Това, че се кара предимно по черни пътища с умерен наклон като цяло намалява пъшкането и потенето, но не подценявайте тази отсечка, още повече, че почти няма как да я съкратите, освен чрез алтернативен трак №4, но той спестява твърде малко на фона на общото изкачване. Ако искате да похапнете вкусно обаче, хижа „Горски рай“ е място точно за това, така че не я пропускайте с лека ръка! Трябва наистина да са ви натежали краката, за да го направите…

Етап 6, с. Стакевци – с. Салаш – Белоградчик

Дължина: 32.0 км

Изкачване: 730 м

Спускане: 710 м

Терен: асфалт, черни пътища

Като за последно, няма да се мъчим много! Разстоянието е по силите на всеки, общото изкачване е наполовина спрямо много от предходните етапи. Редуват се обаче няколко изкачвания и спускания – за едни така е по-леко, за други не съвсем. 🙂


Лице на картата. Натиснете за отваряне в голям размер.


Гръб на картата. Натиснете за отваряне в голям размер.