101 sерпентини | Маршрут

Пътеката от състезанието 101 Sерпентини, организирано от „Крива спица“ през месец юни 2017 г., е една от най-трудните, по които съм карал и това се дължи на… многото серпентини, коя от коя по-остра, стръмна или по друг начин крива.

Снимка: Христо Смилков

Дали са сто и една? Не съм ги броил, но като се има предвид, че само в състезателните отсечки бяха поне 60, а това не включваше цялата пътека, като нищо бройката в заглавието може да се окаже точна. Не че е много важно… качеството е важно, а не количеството. По принцип серпентините не ме плашат, но тези доста ме поизпотиха, а 2-3 останаха за по-нататъшно превземане, т.е. не успях да ги мина успешно нито на тренировките, нито в самото състезание. Така че определено са от най-качествените!

Пътеката е откритие на Наката и в тази връзка, а и като любители на предизвикателствата, които серпентините поставят, отправяме молба към всеки, който реши да пробва тази пътека, да не прокарва нови и преки линии, да не копае и да не изгражда нови елементи и изобщо, да я кара в естествения вид, в който е, без да прави промени в нея. Пътеката е идеална за определен тип каране – бавно, трудно, спънато и технично – и точно в това е чарът ѝ. Ако вие не харесвате такова каране, из цялата страна (и в нашите рубрики за маршрути и GPS следи) можете да намерите десетки пътеки от всякакъв друг тип. Такава обаче няма (или поне аз не съм срещал), затова нека я запазим непокътната и непроменена!

Уникалният характер на пътеката се дължи както на големия брой серпентини, така и на високата трудност на повечето от тях. Карал съм много пътеки, в които има по 2-3 криви и почти некараеми серпентини. Сигурно мога да се сетя и за някои пътеки с голям брой остри завои, но без да са толкова трудни. Над Лъки обаче „нема лабаво“ – поне 1/3 от „фибите“ са много трудни, а ако се връщате тук-там по няколко пъти, в опит да ги преодолеете, на следващия ден може дори да имате мускулна треска на неподозирани места.

Пътеката в никакъв случай не е подходяща за начинаещи (освен като място за пешеходен туризъм), а за всяко друго ниво би била интересна само ако имате ярко изразен афинитет към подобни терени и препятствия. Ако обичате само да перкате със скорост надолу, няма смисъл да се мъчите.

Достигането до пътеката (освен с бутане нагоре по нея, което за мен си е форма на мазохизъм) е с дълго изкачване по асфалтов път до махала Лъкавица (този път също може да ви се стори екстремен, ако сте с МПС), а оттам се продължава по черни пътища и пътека, на места едва забележима, докато стигнете началото на спускането. Макари кратък, маршрутът всъщност е доста натоварващ – стръмно изкачване, родопско равно и супер-тегаво спускане – без транспорт до Лъкавица ще е достатъчен за цял ден – не като време, а като умора.

Тъй като не са отбелязани всички разклони, а и пътеката по билото през пролетта и лятото е много обрасла, навигацията е възможна само с GPS.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: гр. Лъки, разклона към с. Манастир под центъра на града, преди моста, ако идвате откъм Югово.

Дължина: 15.8 км

Изкачване: 800 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, Т5)

Физическо натоварване: средно (КФН=6.5)

Продължителност: 2-5 часа в зависимост от темпото

Вода: 1-2 л, в Лъкавица има чешма

Храна: За половин ден

Терен:
– асфалт – 9.2 км
– черни пътища – 1.7 км
– пътеки (включително градски стъпала) – 5.0 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – Поемаме по асфалтовия път към с. Манастир и напускаме Лъки по долината на Юговска река.

02 (5.5 км) – Отклоняваме се надясно по тесен асфалтов път към махала Лъкавица. Наклонът е стръмен, има остри серпентини.

03 (8.2 км) – На Т-образното кръстовище сме надясно към основната част от махалата. В центъра ѝ има чешма, последната вода по маршрута.

04 (8.8 км) – При последните къщи поемаме по много стръмен бетонов, а след малко черен път нагоре по склона. Тук е най-добре човек да побута. Следваме GPS следата, защото в тази част не са отбелязани някои разклонения. Нагоре пътят се поизравнява, после има още един стръмен участък с бутане.

05 (10.5 км) – На това място вдясно се отклонява пътеката, която с променлив наклон, следвайки билото, ще ни отведе до началото на спускането. Наглеждайте GPS-а, защото през пролетта и лятото е обрасла и на места е почти невидима.

06 (13.0 км) – Спускането започва от една поляна, до една изоставена къща. В първите метри пътеката не загатва какво ви очаква. Първата остра серпентина е след около 300 м. Оттам ви очакват още… сто и една. 🙂

07 (15.3 км) – Пътеката свършва при една от високите улици в града. Ако искате да продължите с предизвикателствата, можете да свърнете по едни стръмни стъпала вдясно. Излиза се на по-ниска улица, кара се по нея наляво и надолу и в т.08 отново може да минем напряко по още по-криви стъпала, за да излезем в центъра на Лъки.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.