Огняново – Скребатно

Наскоро ви представих един много лек и приятен маршрут с начална точка с. Огняново, но това не е единственото каране, което направих там през месец януари 2015 г. Даже първи поред бе маршрутът до селото със странно име Скребатно, което, без да е архитектурен резерват, също е съхранило доста от автентичния селски вид и дух, но включвайки доста повече епохи – от престарели полуструтени къщи, през типични соц-жилища от селски тип, та до модерни европридобивки под формата на беседки край пътя и „екопътеки“.


View Larger Map


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Огняново, хотелски комплекс „Делта“
Дължина: 22.7 км
Изкачване: 720 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2 часа с по-бързо темпо, 3-5 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 1-2 л, в с. Скребатно има чешма
Храна: По ваша преценка, за половин ден
Терен:
– асфалт – 14.1 км
– черни пътища – 8.6 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2015_ognqnovo-skrebatno.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2015_ognqnovo-skrebatno.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Макар че настоящият маршрут също включва само асфалт и черни пътища, т.е. подходящ е и за начинаещи, той ще е достатъчно интересен и за по-напреднали колоездачи, както заради малко по-големия наклон и по-неравен профил на пътищата, така и заради приятното каране по билото между с. Скребатно и р. Канина и страхотните панорами към долината ѝ и кацналите на отсрещната страна села Лещен и Ковачевица. Освен това той е малко по-дълъг и с малко повече изкачване, което го прави и по-натоварващ физически. Трудно обаче ще се уморите по него – има само 1-2 по-стръмни изкачвания и единствено летните горещини могат да се окажат предизвикателство, ако изберете най-топлите месеци за каране по него. Аз обаче ви препоръчвам да се насочите към района през периода март-юни или септември-ноември, когато ще улучите идеален баланс между слънчеви дни, сухи почви и приятни за каране температури. Както стана ясно, аз го описах в средата на месец януари, което означава, че дори и тогава можете спокойно да карате в района, стига да не се плашите от кал тук-там и дори малко лед и сняг на височина над 1000 м.

Маршрутът е и малко по-труден като навигация, затова е публикуван в рубриката GPS следи. По билото над Скребатно се кара по дърварски пътища, които на десетки места се разклоняват, събират и просто нямаше нито начин, нито смисъл да описвам всички тези кръстовища, които след година може изобщо да не си личат. Маршрутът следва основния път, който като цяло е ясен, но все пак ползването на GPS е силно препоръчително за това каране.

Затова е добре да карате по него с компания, а има и още една причина – в края на спускането, близо до с. Огняново, се минава покрай една невзрачна кошара, пазена от 3-4 недружелюбни кучета. Аз имах късмета стопанинът им да е там, но не знам дали винаги може да се разчита на това, така че по-добре е да сте поне двама души.

Началото на маршрута е при паркинга на хотел „Делта“ в края на с. Огняново.

Снимки от карането по маршрута можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/galleryognqnovo-skrebatno


Описание:

0.00 км – Започваме от хотел „Делта“ по пътя към Огняново.

01 (0.4 км) – След 400 м вдясно и надолу се отбива друг път към общинското миро (открит топъл минерален басейн) – спускаме се по него.

02 (0.5 км) – След стотина метра, преди да достигнем мирото (то е вляво), виждаме въжен мост над реката и минаваме по него. След моста се озоваваме на асфалтиран път от другата страна на реката и продължаваме по него наляво и нагоре.

03 (1.3 км) – Излизаме на по-голямо шосе и поемаме надясно по него, за да се изкачим до с. Скребатно. Караме само по асфалта, пропускайки всякакви черни пътища вляво и вдясно. При 7 км след началото достигаме селото и преминаваме по главната улица, след което продължаваме изкачването по асфалт към с. Осиково.

04 (11.4 км) – Вдясно, в обратна посока (т.е. към Скребатно) се отклонява стръмен черен път покрай една нива – поемаме по него, може да се наложи за кратко да побутаме. След това пътят се заравнява по билото. На места има дърварски отклонения, следваме основния път (и най-вече GPS следата).

05 (12.8 км) – След като сме излезли на по-голям черен път, той се раздвоява (даже разтроява). Следваме основната част, надясно. Пътят обслужва склон със сечища и се спуска палаво през рехава иглолистна гора, докато достигне поляна с голям кръстопът на черни пътища.

06 (14.0 км) – Това е въпросният кръстопът. Вляво от него има заслон и кът за почивка с прекрасен изглед към с. Лещен. След отмората там се връщаме до кръстовището и продължаваме по билния черен път, който е означен и с табели като „еко път“.

07 (14.6 км) – Достигаме разклон по билото. Според табелите „еко-пътят“ продължава наляво, а ние продължаваме по основния черен път направо.

08 (15.3 км) – Билният път се раздвоява – десният слиза към с. Скребатно, ние продължаваме по левия, следвайки билото. По едно време пътят за кратко става стръмен и изровен, но участъкът е кратък и не представлява особена трудност.

09 (16.4 км) – Точно след стръмното спускане излизаме на подсичащ черен път и по него надясно се връщаме към с. Скребатно.

10 (16.9 км) – Излизаме на познатия асфалтов път точно преди с. Скребатно. Този път поемаме по асфалта надолу, макар и за кратко.

11 (17.8 км) – При един остър ляв завой се отклоняваме надясно по ясен черен път. Караме надолу само по него, като на една поляна в него се влива отдясно друг, затревен и слабо използван път. С приближаването към Огняново пътят се влива в занемарен асфалтов път, като точно на това място има и кошара с не особено дружелюбни кучета.

12 (20.9 км) – В горния край на с. Огняново излизаме на асфалтовия път за с. Скребатно и поемаме по него наляво за едно последно кратко изкачване. В т.03 сме надясно и надолу към хотелите, по моста над реката надясно покрай мирото и по познатия път към хотел „Делта“.


Настаняване

Хотелски комплекс „Делта“, с. Огняново

Хотел „Делта“ е един от най-големите в Огняново и един от най-добре пригодените за всякакъв тип почивка. Това е така, защото той предлага не само уютни и широки стаи, които през зимата разчитат на подово отопление с минерална вода, за да бъде температурата винаги комфортна, но и няколко различни начина да опитате въздействието на минералните води – голям закрит басейн, подходящ за плуване, малък закрит басейн, два открити басейна, джакузи, сауна и парна баня. Всичко това е включено в цената на нощувките, както и закуска в големия ресторант на хотела, където порциите са солидни, а качеството на храната отлично. През лятото в двора на комплекса работи и барбекю, а в единия от откритите басейни има и воден бар. И ако всичко това не е достатъчно, то през зимните месеци гостите на хотела могат да се възползват и от големи намаления за нощувки и процедури в определени дни от седмицата, купувайки си на рецепцията една специална карта (налична е в ограничени количества, така че попитайте предварително за нея). Ако случите на по-кални условия, персоналът на хотела с готовност ще ви осигури маркуч, за да измиете велосипедите. Ако пък не носите собствени байкове, хотелът предлага няколко велосипеда, подходящи за разходка по асфалт до някои близки забележителности.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Делта“ на адрес: http://hoteldelta-bg.com/ или се свържете на тел. +359 7523-2005, моб. +359 899-911 021, e-mail: [email protected]