Мандрица – Костилково

Костилково е едно от най-известните села в този изоставен от хората край, особено в средите на колоездачи, туристи и други щъкащи по дивите места хора. Това вероятно се дължи на няколко неща – страхотно разположение на самото било със слънчево изложение; пълната изолираност от цивилизацията – до селото се стига само по черни пътища; почти пълното му обезлюдяване – само 2-3 човека живеят там и то не постоянно; самотната красота на това изчезващо населено място; притегателното име, което сякаш ни кара да проверим какво се крие зад него. Конкретно по отношение на колоездачите Костилково е популярно и заради няколкото организирани от Байкария карания в Източните Родопи, много от които минаваха през селото.


Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/mandritsa-kostilkovo

Пътепис можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/3291

Настоящият маршрут е подходящ не само за почитателите на дивите села, но и на дивите места изобщо. Достигането до Костилково е сравнително лесно откъм навигация, но продължението на маршрута (за да не се връщаме по същия път) е по един леко занемарен черен път, по който едва ли минават повече от няколко човека годишно. Затова наличието на GPS е изключително важно – на хартиени карти трудно може да се разчита, а описанието по-долу също няма да е напълно достатъчно за по-неопитни в ориентирането хора. С GPS приемник обаче не би трябвало да е проблем да следвате маршрута и да усетите лек намек за приключение.

Маршрутът не е кратък, но нито километрите се усещат, нито денивелацията. Като изключим основното изкачване над с. Долно Луково, останалата част от маршрута е по вълнообразно, разлято било с леки изкачвания и спускания. Наклоните са леки до умерени, почвите са песъчливи и трудно се размекват, и всичко това го прави подходящ дори за начинаещи, макар че и за напредналите ще е интересен, още повече, че спускането не е съвсем лишено от коловози и трудности.

Както казах и при останалите карания в района, най-подходящите месеци са април-май и септември-октомври, когато е топло, но без да е горещо. Имайте предвид обаче, че след по-силен дъжд почвите на много места стават лепкави и тежки, а през лятото ви препоръчвам да използвате само часовете преди обяд, защото след това положението става напечено.

В с. Костилково има чешма, но не разчитайте само на нея. Храна вземете според темпото и желанието си – като цяло един сандвич и едно енергийно блокче би трябвало да са напълно достатъчни.

Начало на маршрута е площадът в центъра на с. Мандрица.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Мандрица
Дължина: 29.1 км
Изкачване: 450 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 2-3 часа с по-бързо темпо, 4-6 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 2 литра
Храна: За половин ден
Терен:
– асфалт – 10.3 км
– черни пътища – 18.8 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2015_mandritsa-kostilkovo.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2015_mandritsa-kostilkovo.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – Тръгваме от центъра на с. Мандрица към изхода му (към пътя за Ивайловград).

02 (0.5 км) – На Т-образното кръстовище поемаме наляво към с. Долно Луково.

03 (6.5 км) – При разклона за с. Долно Луково поемаме по черен път надясно и нагоре. На места има и табели за с. Костилково. Следваме само основния път.

04 (8.9 км) – Пътят се разделя – следваме лявата му, стръмна част. След нея сме надясно по края на една поляна.

05 (9.1 км) – Отново достигаме разклон – следваме по-ясния и стръмен път направо и нагоре. При желание може да заобиколим и по десния път, следвайки допълнителния трак.

06 (9.5 км) – Отдясно идва черен път (същият, който се отклони в предишната точка) – продължаваме направо, като вече следваме билото. Пътят е равен, с леки изкачвания и спускания. Следваме само основния път, пропускаме по-занемарени такива. На места се раздвоява и после отново се събира.

07 (13.5 км) – Отклоняваме се надясно по черен път.

08 (14.4 км) – Излизаме на чакълест черен път за с. Костилково, което е съвсем близо. Караме надясно по него и с голям ляв завой влизаме между каменните къщи. Отиваме до центъра на селото (т.09, 15.5 км), в което живеят не повече от 3-4 души, и се връщаме обратно по пътя до т.08, като този път продължаваме по него на север (в посока с.Плевун).

10 (17.3 км) – Надясно се отклонява друг черен път, следващ билото – тръгваме по него в източна посока. Следваме само основния път.

11 (19.3 км) – Разклон, караме по левия път. По-нататък той отново се съединява с десния, който минава през близкия объл връх.

12 (21.5 км) – Разклон, отново сме по левия път. След това започва същинското спускане – пътят става по-стръмен и доста занемарен, има и коловози. Караме внимателно и се надяваме да не спукаме гума от някое трънче.

13 (25.3 км) – Излизаме на шосето от Ивайловград към с. Мандрица и другите села. Продължаваме по него надясно, за да се приберем в Мандрица и да завършим маршрута.


 

Настаняване

Хотел „Букор Щепи“, с. Мандрица

„Букор Щепи“ на албански означава „хубава къща“. И наистина, хотелът е точно това, предоставя удобства и комфорт за градските хора в самия център на с. Мандрица, точно на площада. Съседи ще са ви някои от най-старите и представителни някога сгради на селото.

„Букор Щепи“ се състои от две части, наречени „Липа“ и „Магнолия“. Излишно е да казваме, че велосипедите са добре дошли и за тях винаги ще се намери място в къщата.

„Липа“ е изградена по-рано и представлява двуетажна къща, чиито втори етаж предлага на своите гости шест двойни стаи. Всяка стая има спалня, гардероб, шкафчета, тоалетка и голяма тераса. Всички тези помещения ползват обща всекидневна с кухня с кухненски уреди и домакински съдове,  кът за хранене, мека мебел, сателитна телевизия и др. Двете бани и тоалетни също са за общо ползване от всички стаи. Тези особености правят „Букор Щепи Липа“ особено подходящ за средно големи приятелски групи, които заедно да споделят хубавите моменти на маса, но да имат и уединението на собствената стая за нощувка.

„Магнолия“ бе завършена през 2015 г. и се състои от няколко къщи-близнаци, които осигуряват за гостите общо 8 апартамента. Всеки апартамент е двуетажен, луксозно и качествено обзаведен, с приятна тераса, и включва дневна с напълно обзаведена кухня на първия етаж и спалня с баня на втория. В един апартамент могат да нощуват до трима възрастни, но още по-подходящи са за семейства с деца.

За всички гости, които нямат време или не искат сами да приготвят храната си, към комплекса има и ресторант с бар.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Букор Щепи“ на адрес: http://bukorshtepi.com/ или се свържете на телефони +359 877 422880, +359 888 941417, +359 3665 2200.