БлагоЕндуро – gps следа 2015 г.

Още след първото издание на състезанието Благо Ендуро през 2014 г. си казах, че трябва да публикувам следата за етапите, тъй като за мен това са едни от най-хубавите пътеки в България, по които съм карал. Сега, през 2015 г., благодарение на труда, положен от организаторите на състезанието, те бяха станали още по-добри! И доколкото там може да се кара почти целогодишно, защото кал почти липсва, а снегът рядко се задържа дълго, този път няма да пропусна да ги добавя в колекцията от GPS следи, като изказвам благодарности към Enduro Warriors, защото използвам наготово техните тракове, вместо да нося GPS в раницата по време на състезанието.

Разбира се, всеки има различни критерии за „най-хубава пътека“, но май още не съм срещнал човек, който да се е изказал негативно за тези над Благоевград. Съчетанието от скорост и техничност е изключително добро и е точно от такъв вид, че за напреднали карачи тръпката да идва от бързото преодоляване на някои по-сложни препятствия, а за по-неуверените карането да е приятно, но на места трудно и предизвикателно.

В GPS следата четирите пътеки са в различен цвят и са с номерата на състезателните етапи. С жълт цвят са т.нар. трансферни етапи, които са комбинация от асфалт, черни пътища и пътеки.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

GPS следа (в ZIP файла ще намерите два файла, формати gdb и gpx)

Техническата трудност на пътеките е както следва:
Етап 1 – Т3
Етап 2 – Т4 (заради по-стръмни и тесни участъци в долната част, в началото си е Т3)
Етап 3 – Т4
Етап 4 – Т3 в по-голямата си част, но последните няколкостотин метра (от пресичането на черния път до финала) са по-стръмни и трудни, така че там трудността е Т4.

Ако карате и четирите етапа, ще натрупате обща дължина около 40 км и общо изкачване около 1000-1100 м. Идеални параметри за запълване на един ден със страхотно каране, независимо от сезона.

Началото на изкачванията и краят на спусканията са в парк „Бачиново“, по чиито граници има и няколко удобни паркинга. На поляната, където е старт-финалната зона, има и пъмптрак, който дава допълнителни възможности за каране.

Снимки от състезанието през 2015 г.: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/blago-enduro-2015. Те обаче разкриват само малка част от хубостите на благоевградските пътеки – за повече ще трябва да ги пробвате сами!