Маркирани ХС маршрути в ПП Витоша – Чуйпетльово 1

След лятната ваканция продължавам с публикуването на по-подробните описания на маркираните витошки маршрути. Есента е и един от най-подходящите сезони за каране над Чуйпетльово, тъй като става дума за южните склонове на Витоша, които са по-топли и сухи. Е, не си мислете, че няма да има кал – просто няма да е толкова много и непреодолима, както на други места. А и със сигурност ще е доста красиво, което важи с пълна сила и за пролетните месеци, разбира се.


Над Чуйпетльово бяха маркирани два кратки маршрута, които могат да бъдат комбинирани и в едно, т.е. да направите и двата в един ден. Възможни са също така връзки и комбинации с маршрута от Кладница, както и с този от Ярлово. Изобщо, този югозападен дял на Витоша, който е и съвсем пуст откъм туристи, предлага възможности за дълги карания, при това по доста лесни терени.

Настоящият маршрут всъщност е от по-трудните, доколкото черният път, по който е основното спускане, на места е изровен и/или каменист и поради това крие рискове за бързо каращите или трудности за по-начинаещите. Казвайки това обаче, нямам за цел да ви отказвам – тъкмо напротив! Маршрутът е много красив и от гледна точка на физическо натоварване не е много труден, макар че денивелацията си я бива като за каране под 10 км и стръмни изкачвания не липсват, а като техническа трудност, доколкото все пак става дума за черни пътища и то такива, които се ползват, ще бъде по силите на повечето любители на планинското колоездене.

Като казах, че районът е див и пуст, това не са празни приказки. Най-високата точка на маршрута е седловината над заслон „Меча чешма“, а неговото име не е случайно и през късната есен на 2013 г., когато маркирахме тези маршрути, един от екипите точно в този район се натъкна на следи от мечка. В района има и други видове дивеч, а също и от онази порода хора, дето го гонят с пушки, така че добре е да съобразите всички тези неща, когато карате там, но в интерес на истината аз лично до момента не съм имал близки срещи в гората нито с животните, нито с ловците. Съветът ми е все пак да не карате сами по този и съседните на него маршрути.

Началото на маршрута е малко странно – на стотина метра преди площада на селото, при един кръстопът, където, идвайки по пътя към селото, надясно се отклонява черен път, а наляво има улица между къщите. Точно на това място е информационното табло за маркираните маршрути, тъй като тук се срещат четири от тях (Обиколката, Кладница и двата от Чуйпетльово), затова тук е и началната точка за това каране. Маркировката на терен е с табели в червен цвят.

Снимки от карането по маршрута можете да видите в тази галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/vitosha-may-2013


View Larger Map


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Чуйпетльово, иформационното табло за маркираните веломаршрути в ПП Витоша
Дължина: 9.63 км
Денивелация (изкачване): 370 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 1-2 часа, не повече от 3 часа при бавно каране и дълги почивки.
Вода: 1-1.5 л, вода има при заслон „Меча чешма“
Храна: Не е необходима, освен ако не държите да похапнете на тиферич на някоя поляна или при заслона.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_vitosha-routes_5_chuipetliovo1.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_vitosha-routes_5_chuipetliovo1.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Кратко описание:

01 (0.00 км) – Както казах, началото е при информационното табло за маркираните веломаршрути в ПП Витоша, което се намира на 100 м преди площада на селото. От тази начална точка поемаме нагоре (североизток) по долината на р. Струма, като преминаваме през площада (т.02) и следваме продължението на пътя по улица, която е на практика черен път. При т.03 (0.36 км) вдясно има друг черен път, водещ до къщи, който се пропуска. Скоро след това напускаме очертанията на селото и се изкачваме нагоре по черен път в долината, отдясно на р. Струма. В т.04 (2.31 км) пресичаме р. Струма по голям мост наляво (при последното ми каране там мостът беше доста стар и вероятно е опасен за преминаване с МПС, но с велосипеди нямаше проблем). След моста черният път продължава пак наляво покрай реката и после надясно и нагоре. Точно след моста черният път напролет е почти изцяло залят от реката. Може да се мине, но в първия момент може изобщо да не бъде забелязан. Има и пряка пътека през храстите, която избягва този наводняващ се участък, но по нея трябва да пренесете велосипеда за 10-15 м. От този момент нагоре пътят започва да набира височина със завои и на места е доста стръмен. Така е до излизането на открито над горския пояс, където в т.05 (3.55 км) има разклон. Продължаваме по левия път. 200 м по-нататък, в т.06, отляво идва друг черен път, продължаваме направо. След още 300 м (т.07) пътят се съединява с друг отдясно и после продължава пак надясно. Следва кратко спускане и в т.08 (4.39 км) излизаме на билната седловина над Меча чешма. Тук маршрутът „Кладница“ продължава надолу и ако искаме да посетим заслона и чешмата, трябва да слезем стотина метра в тази посока.  Настоящият маршрут обаче продължава направо (по левия път, следвайки билото в западна посока). Следваме само главния черен път по билото, пропускаме две отбивки вдясно при 4.81 км и 5.38 км. В т.09 (6.70 км) достигаме Т-образно кръстовище и продължаваме по основния черен път наляво (юг). В т.10 (7.62 км) отново има разклон, основният път и маршрутът продължават наляво. Скоро след това пътят започва да се спуска. Следваме само основния път надолу. В т.11 (8.89 км) пътят се разделя на две, десният е основният, той е и по-стръмен. По него продължава маршрутът. Скоро след това влизаме в селото и следваме табелите и коловете с туристическа маркировка покрай черквата и при нея надясно, за да достигнем началната точка на маршрута.