Широка поляна

Карането около язовир винаги е приятно занимание, изпълнено с красиви панорами и най-често леко, без някакви сериозни денивелации или технически предизвикателства. Точно такава е и обиколката на родопския язовир Широка поляна, един от най-красивите водоеми в страната, нагънат в безброй тихи заливи, заобиколен от свежи иглолистни гори и намиращ се на височина около 1500 м, което гарантира прохлада през цялата година. Това е и първият от три подобни маршрута, които направихме с Ram Bikes в този регион – очаквайте по-нататък и описания на обиколки около яз. Доспат и яз. Голям Беглик. Карането около Широка поляна обаче е най-кратко и най-леко, а и хронологично първо направихме него, затова започваме оттук.


View Larger Map

Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: м. Широка поляна
Дължина: 16.7 км
Изкачване: 200 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=3
Продължителност: 1 час с по-бързо темпо, 2-3 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 0.5 л
Храна: Не е необходима
Терен:
– асфалт – 3.7 км
– черни пътища – 13.0 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_shiroka-polqna.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin
Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_shiroka-polqna.pdf
Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Не знам какво може да се каже за тази обиколка, освен че е подходяща за всеки, дори и за деца, но като се има предвид все пак, че не липсват 1-2 по-стръмни изкачвания, както и някои каменисти, друсащи участъци по черния път. За напреднали колоездачи това не е маршрут, по който ще намерят „сериозно“ каране, но пък е идеален да доведат на него начинаещи приятели или семейство и да се насладят с тях на красотите, които предлага този родопски водоем и местността около него. По-добра представа в тази насока можете да добиете от снимките, които са в тази галерия: https://mtb-bg.com/gallery/язовир-широка-поляна. Дори и те обаче не могат по никакъв начин да заменят възприятията на живо.

Едно от големите предимства на маршрута е, че е разположен високо, редуват се сенчести и открити участъци и това го прави идеален за каране дори в големите летни жеги. Разбира се, не по-малко приятно ще е и през другите активни сезони – пролет и есен.

Добре е да имате предвид, че в района на Широка поляна много често се скупчват облаци и вали дъжд, така че прибавете към екипировката и някакво леко яке. Почти нищо друго не ви е необходимо, освен малко вода, инструменти и резервна гума, т.е. това е истинска разходка, която можете да направите и на път за някое друго място – в нашия случай например завъртяхме маршрута следобеда, преди да пристигнем в Доспат.

Като казах, че теренът е лесен, нека се застраховам и с уточнението, че в първата половина на маршрута има и някои доста каменисти участъци, които може да се сторят трудни на деца или на съвсем начинаещи колоездачи – с ниско скорост обаче се преодоляват без проблеми.

Началната точка е местността Широка поляна, която се намира на пътя Батак-Доспат. Няма как да я пропуснете – прилича на запуснат малък курорт с няколко почивни станции, ресторантчета, палаткови лагери и места за спиране с автомобил. Намира се след Беглика.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – Началото е в местността Широка поляна, където има няколко заведения, станции и други постройки, както и места за паркиране покрай пътя. Поемаме по асфалта в посока Беглика.

02 (0.3 км) – Завиваме надясно по каменист черен път покрай язовира. Следваме само основния път, пропускаме множеството отклонения към  биваци вляво и към бреговете на язовира вдясно, където биваците са още повече.

03 (3.0 км) – Включваме се в друг каменист черен път, идващ от Беглика, и продължаваме по него надясно. Изкачваме се и после се спускаме отново към брега на язовира. Вижда се тук-там и червената колоездачна маркировка на маршрута Рудопия.

04 (6.7 км) – Надясно по основния черен път, пропускаме път вляво.

05 (7.5 км) – Пътят се раздвоява, караме по десния покрай брега на язовира.

06 (7.9 км) – Стигаме една от стените на язовира. Минаваме по нея и продължаваме надясно по широк черен път от дребни, утъпкани камъчета с бял цвят.

07 (9.0 км) – Достигаме почивния комплекс „Романтика“ с хубави бунгала, ресторант и други благини. Оттук нататък пътят на места е асфалтов, на други е добре утъпкан макадам. Минаваме по още две язовирни стени.

08 (12.3 км) – След втората стена пропускаме черен път вляво и продължаваме по основния път надясно.

09  (13.6 км) – Излизаме на шосето Батак-Доспат и по него надясно се прибираме до началната точка.

One Response to “Широка поляна”