Белоградчик – Фалковец (обиколка на забележителностите)

През 2013 г., когато за пръв път посетих Белоградчик, основната цел бе да пробвам и представя маршрута на състезанието Rocks N’Roll, който можете да намерите ТУК (в случай, че сте го забравили). По него обаче карахме през втория ден от нашия престой, а през първия домакините от местния клуб „Скала“ ни спретнаха един чудесен маршрут за посрещане. Маршрут, в който не беше толкова важно самото каране, колкото многото забележителности и интересни места, покрай които минахме. Истински туристически тур в района между града и с. Фалковец.


Тази статия е подготвена със съдействието на:

 Картата е базирана върху OFRM Geotrade . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Белоградчик, централен площад
Дължина: 36.6 км
Денивелация (изкачване): 700 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 4-8 часа с по-бавно темпо, почивки и разглеждане на забележителностите.
Вода: 2 л, на 2-3 места има чешми
Храна: За цял ден, освен ако няма да карате със състезателно темпо.
Терен:
– асфалт – 19.5 км
– черни пътища – 17.1 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_belogradchik-falkovets.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_belogradchik-falkovets.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Като терен маршрутът е съвсем лек – кара се само по черни пътища и повечето от тях хубави. Като физическо натоварване също не беше тежък, макар дължината да не е безобидна. За един ден обаче всеки може да го направи без никакви проблеми, при положение че ние го направихме за един следобед и то с доста размотаване.

Като навигация на повечето места има цветна маркировка за маршрути по проекта „Качи се на колело“, но все пак точно за този му вид ще ви е необходим и GPS, особено на мястото, където се отклоняваме към Червената черква. Заради това няма да правя подробно описание, а само схематично такова, от което ще разберете и през кои забележителности минаваме:

Описание

*Маршрутът може да се направи и с начална точка хан „Мадона“, ако сте отседнали в него.

01 – Тръгваме от центъра на Белоградчик по стръмна улица в източна посока. След последните къщи продължаваме по тесен асфалтов път.
02 – В края му има кръстопът, където започват черни пътища, маркирани с колоездачни табели. Поемаме по този надясно към пещера Лепеница и с. Боровица.
03 – Пътят се разделя на две – можем да оставим велосипедите за малко и да се изкачим направо до близките скали, за да разгледаме околността. След това продължаваме със спускане по пътя надясно.
04 – Вдясно се отделя невзрачен черен път с наклон нагоре. Поемаме по него, за да достигнем до точка за наблюдение на Белоградчишките скали.
05 – Гледката си струва изкачването, което в края е по кратка пътека. После се връщаме обратно до т.04 и продължаваме по основния черен път към с. Боровица и пещера Лепеница.
06 – Пътят се разклонява. Поемаме вдясно към пещера Лепеница. Дотам е предимно спускане.
07 – Стигаме под пещерата. До нея пътят не стига, дори пътека е трудно да откриете. В делничен ден не е проблем да зарежете велосипедите някъде тук и да се изкачите пеша до нея. Ако сте повече хора и ако е през уикенда, най-добре е един да остане да ги пази. След това отново се връщаме назад към т.06 и продължаваме към с. Боровица.
08 – Завиваме по черен път наляво.
09 – Това е много важна точка от маршрута, където ще ви е необходим и GPS. 12.4 км от началото. Трябва да се отклоним наляво към Червената черква – на пръв поглед просто пресичаме буренясалата поляна, но при внимателно вглеждане можем да открием и остатъци от стар черен път. Малко по-нататък той става по-ясен.
10 – Червената черква – изключително красив и интересен обект. След като я разгледаме, продължаваме на югоизток по черен път към с. Боровица.
11 – Излизаме на пътя за Белоградчик в с. Боровица. Тръгваме наляво и караме няколко километра до махала Фалковец.
12 – Доситгаме хан „Мадона“ – чудесно място за почивка и хапване. След това се връщаме наобратно.
13 – Оклоняваме се наляво по асфалт към с. Долни Лом.
14 – Още веднъж наляво по занемарен асфалтов път.
15 – Достигаме мост над интересно речно ждрело. Ако сте късметлии, ще видите бушуващата в него вода. Ако не сте и водата е запряна в близкия бент, ще можете само да видите колко е дълбоко скалното корито. След този обект се връщаме обратно до пътя за Белоградчик при т.13 и продължаваме наляво към града.
16 – Вдясно е винарска изба „Боровица“.  В нея можете да дегустирате местни вина и да научите туй-онуй за процеса на производството им, както и да си закупите.
17 – В последните километри преди Белоградчик се отклоняваме от асфалта по черен път с плавен наклон.
18 – Продължаваме по пътя направо, пропускаме този вдясно. Следва малко по-стръмно изкачване и навлизаме в парка на града между огромните скали, за да достигнем отново центъра.

Разказ и снимки от карането можете да прочетете в статията „Белоградчик – два дни по маршрутите от проекта „Качи се на колело“.

Допълнителни снимки можете да разгледате в тази галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/belogradchik-april-2013.

Домакини

Къща за гости „Мадона“ – гр. Белоградчик и хан „Мадона“ – с. Фалковец

Наши домакини при това посещение бяха къща за гости „Мадона“ в гр. Белоградчик и хан „Мадона“, който  се намира точно на пътя за Белоградчик в с. Фалковец, малко преди отбивката за гр. Чипровци. При наличието на няколко маршрута, тръгващи или преминаващи оттам, и собственик, който сам е запален колоездач и член на местния велоклуб „Скала“, там не просто има възможност за настаняване на планински колоездачи – те са едни от най-желаните гости! Вижте какво може да ви предложи хан „Мадона“:

– Външно и вътрешно оформление в традиционен български стил.

– Голяма механа с добра кухня и отлично обслужване.

– Просторни и уютно обзаведени стаи с всички необходими удобства за качествена почивка.

– Огромен двор с овошки и множество интересни предмети, включително няколко модела каруци. 🙂

– Обширна и равна поляна за къмпинг с всички необходими удобства – ток, вода, тоалетни и бани.

– Велосипеди и екипировка под наем за вас или за ваши приятели, включително и възможности за ремонт при нужда.

– За всички маркирани маршрути на място можете да получите помощ, указания, а също и хартиена карта и брошура.

За запитвания и резервации можете да се свържете с хан „Мадона“ чрез електронна поща: [email protected] или на телефон 0894 774746. Повече подробности за хотела и къщата за гости можете да видите в интернет на адрес: http://hanmadona.com/.