Благоевград | Бистрица 1 (махала Калаукци)

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Село Бистрица край Благоевград е разхвърляно под формата на многобройни махали по склоновете на Рила над едноименната река. До тези махали обикновено водят черни пътища, а между тях се крие и по някоя пътека. За съжаление в повечето случаи тези пътеки вече не се използват нито за стопански, нито за „комуникационни“ цели от местните жители, така че в някои случаи са почти напълно изчезнали. Има обаче и такива, които са проходими и сравнително ясни. Моят добър приятел Щуров е един от хората, проходили и нанесли няколко от тези пътеки в картата BG Mountains. Това доста ме улесни в решението да проверя какво се крие по тези склонове.

В настоящия кратък маршрут е включена една от най-ясните и проходими бистришки пътеки. Тя започва при черквата „Св. Йоан Предтеча“ в махала Калаукци и се спуска към шосето долу в долината. Някога части от нея са били черен път, а и цялата пътека вероятно е била още по-отдавна коларски или поне мулетарски път. Бързам да предупредя, че все пак става дума за все още дива и необлагородена пътека, за разлика от „излъсканите“ и добре поддържани велотрасета над парк „Бачиново“. От друга страна обаче, тя вече е влязла в полезрението на местния клуб LFF Enduro, които са я нанесли в платформата Trailforks. Има я и като сегмент в Strava, така че определено не е някакво съвсем ново откритие.

Макар и все още дива и тук-там пообрасла, пътеката не е никак лоша за каране – просто трябва да сте нащрек за евентуални изненади, каквито никога не са изключени по „естествените“ пътеки. Най-хубавото е, че нивото на трудност е средно, което, в комбинация с малката дължина на маршрута, го прави подходящ за широк кръг от хора. По-смелите могат да отпуснат спирачките и да се забавляват добре, без да скучаят, но и за не толкова опитни карачи пътеката е преодолима.

Изкачването е по черен път, който изглежда измамно лесен, защото е широк и стабилен. В действителност обаче наклонът му не е съвсем малък, макар че е общо взето постоянен и само на отделни места по-стръмен.

Началото на маршрута е от шосето в долината на р. Бистрица, при една от долните махали (Бреньово) на с. Бистрица и по-специално при отбивката към махалите Влаховска и Милово. Ако сте с автомобил, съвсем наблизо има удобно място за паркиране, чието местоположение може да видите тук: https://goo.gl/maps/gPZ4Ch4dWq5r4TPc9. С оглед на това, че на някои места пътеката не е достатъчно ясна, добре е да имате на какво да погледнете GPS следата при нужда. Иначе до началото на спускането ориентацията е съвсем лесна.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Начална точка: Отклонението към махалите Милово и Влаховска от пътя към Картала; https://goo.gl/maps/7YhDKdXFEhv8D2en8
Дължина: 6.2 км
Изкачване: 280 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Физическо натоварване: средно (КФН=5)
Продължителност: около 1 час (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)
Вода: 0.5-1 л
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 0.8 км
– черни пътища – 4.0 км
– пътеки – 1.4 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.
Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ


Реклама

Описание

От началната точка (т.01) поемаме по отбивката (черен път) към махалите Влаховска и Милово. След 300 м (т.02) има черен път наляво към махала Бреньово, а ние продължаваме надясно и след малко пътят става асфалтов, но разбит. Изкачваме се на север в долината на р. Ковачица, като в т.03 (0.9 км) пропускаме широк черен път наляво, който води към споменатите две махали. Ние продължаваме направо и нагоре към махала Калаукци, като някъде тук пътят отново става черен, но със стабилна настилка. Следваме само главния път, чак докато стигнем махалата и отбивката към нея в т.04 (4.1 км).

Спускаме се по черен път надясно към черквата (т.05), която се вижда още отгоре. Тук е мястото да сложите допълнителната защитна екипировка, ако носите такава. Заобикаляме черквата отляво (гледано отгоре) и от долната ѝ страна тръгваме по занемарен черен път надясно, а веднага след това (т.06) наляво и надолу. В началото се движим по-скоро по стар и затревен черен път до една поляна (т.07, 4.6 км), където пътят продължава вляво, а ние трябва да се спуснем надясно по тясна пътечка в тревата към близката долчинка (т.08), където пътеката е доста обрасла, но трябва да я намерите и да преминете от другата страна на дерето. Там трасето отново е ясно, даже на места се разширява до черен път, какъвто явно е минавал някога тук. На поляните пътеката почти се губи, но в гората е достатъчно широка и ясна. Постепенно, подсичайки склона, излизаме над шосето Благоевград-Картала и в т.09 (6.0 км) се включваме в него, а 200 м по-напред е началната точка на маршрута.


Началната точка при отбивката към махалите Влаховска и Милово. Вдясно на снимката се вижда и мястото за паркиране.

На горната и долната снимка е един и същи участък – пресичането на дерето в горната част на спускането (т.08). В тази кратка секция пътеката е с най-влошена проходимост, в останалите си части е доста по-добре.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.