Черни Вит | Там край реката

С ръка на сърцето мога да кажа, че това е един от най-приятните маршрути за начинаещи, които съм карал. Подходящ е и за деца, които вече могат да се справят с някаква малка доза изкачвания и спускания.

Обикновено хората си мислят, че за начинаещите е достатъчно маршрутът да следва лек терен, например равни черни пътища. Да, технически това е така и всеки път през полето би бил подходящ, нали така? Но ако добавим към рецептата планинска долина, която да носи прохлада и да придава мащаб? А може би и бистра река, покрай която да се движим и към чиито вирове да поглеждаме от няколко мостчета? Паметник или друга историческа забележителност също е добра подправка, а ако пътят на много места всъщност се е превърнал в пътека, но все така гладка и хубава, нещата отиват направо към МТБ деликатес .

Впрочем с. Черни Вит е известно и с друг деликатес – зеленото си сирене. Признавам, че още не съм го опитвал (от каране не ми остана време!), но ако поразпитате местните хора, ще ви кажат къде може да го откриете. Изобщо, това планинско село е едно от най-уютните места в Тетевенския Балкан и човек може просто да си седи в него, да попива слънчеви лъчи и да се разхожда по околните баири или покрай реката, а най-добре с колело, както е в нашия случай.

Ако случайно не сте разбрали, настоящият маршрут е съвсем лек и като физическо натоварване, и като терен, но в същото време ще е много интересен за всеки, който иска да разгледа някои интересни места около селото. И на всичкото отгоре мисля, че няма да е скучен дори за напреднали колоездачи, ако искат да направят едно бързо кръгче по него. Начинаещите да имат предвид, че на едно място има кратко избутване нагоре (20-30 м), последвано от кратко стръмно спускане (50 м) – това е общо взето единственият труден участък по маршрута.

Ако човек кара в темпо, целият маршрут отнема по-малко от час. С оглед на целевата аудитория обаче, средната скорост рядко ще е висока, а и покрай пътя има доста „разсейващи“ неща, така че може да се помотаете дори 2-3 часа. За къде да бърза човек на такова спокойно място?

Началото е на един от площадите в Черни Вит, този при църквата „Св. Богородица“, където има и удобни места за паркиране.


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Черни Вит, площада при църквата „Св. Богородица“.
Дължина: 8.9 км
Изкачване: 100 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, T2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=2)
Продължителност: 0.5-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 л
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 5.2 км
– черни пътища – 2.3 км
– пътеки – 1.4 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание:

01 (0.0 км) – от площада при църквата потегляме по главната улица нагоре (в южна посока). Движим се между китните къщи вдясно от р. Черни Вит, а след 2.6 км в т.02 и 03 пътят преминава по мост от лявата страна на реката и скоро напускаме пределите на селото. След още 1 км достигаме малък ВЕЦ вдясно под пътя, а вляво има изкуствен водопад, образуван водата, отклонена за него чрез бент. Малко след това, в т.04 (3.8 км) напускаме асфалта по черен път, който се отклонява леко вдясно и надолу. 100 м след разклона пътят прави 180-градусов завой надясно, а точно тук, ако отидете към реката, ще попаднете на много приятно място за почивка  с маса и пейки (т.06). Продължаваме по пътя надолу покрай реката и след 200 м, в т.07, достигаме паметника на овчаря Нейо Крачунов, за когото преданието разказва, че се е хвърлил във водите на р. Черни Вит, за да не предаде Бенковски на османската власт. Зад паметника има пътечка и мостче над реката, точно на мястото, където се е разиграла описаната случка. Продължаваме по пътя и слизаме при юзината, където по мост наляво преминаваме над реката и в края му (т.08) тръгваме надясно по границата на една ливада. Тук пътеката е едва забележима в тревата, но достигайки края на ливадата, виждаме трасето на стар черен път, превърнал се вече в пътека. Точно тук е единственото по-трудно място – първо има стръмно изкачване, последвано и от кратко стръмно спускане. След него вече се движим по черен път между овощни градини и дворове на изолирани къщи. В т.09 (4.8 км) отляво се включва дърварски път – продължаваме напред покрай реката, като тук може да има локви и коловози в зависимост от сезона и ползването на пътя. В т.02 (5.3 км) отново достигаме главния път и отново пресичаме реката надясно по моста, но след него (т.03) завиваме рязко наляво към къщи за гости „Бояна“, покрай които има хубав валиран път. Продължаваме по него и след къщите, следвайки течението на реката от дясната ѝ страна. В първото дере (т.10, 5.7 км) пропускаме черен път надясно и продължавме покрай реката, вече по широка пътека. Гористите участъци се редуват с пасища и градини, а пътеката е все така приятна и с лек наклон надолу. В т.11 (6.6 км) има мост наляво към главния път, ние продължаваме направо покрай реката, вече по черен път. След още 1 км,в  т.12 достигаме къщите на селото и отново има мост наляво – принципно може да се приберете до началната точка и по него, но маршрутът продължава по улицата направо покрай цеховете на едно предприятие. След него улицата започва да се изкачва и в т.13 (8.0 км) има вариант да се спуснете по тясна пътека със стъпала наляво към реката и по въжен мост да излезете при църквата. Ако не, основният маршрут продължава по улицата до т.14 (8.2 км), където поемаме наляво и надолу по улицата покрай р. Бръшляница и в т.15 (8.5 км) пресичаме р. Черни Вит по мост наляво, излизаме на главната улица и по нея пак наляво се прибираме до площада при църквата.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.