Рибарица – разходка покрай р. Костина

Този маршрут представлява отиване и връщане от Рибарица покрай р. Костина до едно място, където има пейки и маси за почивка, както и бариера за ограничаване на достъпа до Национален парк „Централен Балкан“. В Тетевенския Балкан (и особено в Рибарица) са възможни много такива маршрути, защото изобилства от дълбоки долини, които са населени (или поне са били) – обикновено в тези долини има хубави пътища донякъде, след което човек няма работа с велосипед нагоре – или са шубраци, или са стръмни и непостоянни дърварски пътища, или нещо друго… Но разходки тип отиване и връщане като тази са идеални за начинаещи колоездачи и/или семейно каране с деца, а специално този маршрут е един от най-красивите и приятни, като дава възможност и за избор между различни варианти.

Цялата му дължина (отиване и връщане), ако се тръгне от главната улица в Рибарица, е малко над 14 км, но включва и по 3 км асфалт в посока (т.е. общо 6 км). Ако предпочитате да карате само по черен път, можете да започнете директно от паркинга в м. Костина (т.02), с което и дължината ще намалее почти наполовина. Наоколо поляните се ползват редовно и за къмпингуване/пикници, така че ако сте любители на такъв тип почивка, може да вземете и това предвид.

Крайната точка я избрах с оглед на това, че до нея пътят е хубав и има изграден кът за отдих. От бариерата нагоре е Национален парк „Централен Балкан“ и макар че пътят продължава още няколко километра, нещата рязко „загрубяват“, така че велосипедът започва да изглежда по-скоро излишна вещ.

За съжаление снимките са малко и само от спускането, тъй като ние минахме по пътя в рамките на друг маршрут и се надпреварвахме с едни дъждовни облаци, така че определено не показват добре цялата прелест на това природно кътче, но със сигурност ще се върна там с подходяща компания и ще направя по-хубави. 🙂


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Отбивката (ул. „Захари Стоянов“) от главната улица в с. Рибарица към м. Костина; https://goo.gl/maps/LJ5keL77F6yyWFiK6
Дължина: 14.3 км (отиване и връщане)
Изкачване: 370 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=4)
Продължителност: 2-4 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 – 1 л
Храна: не е необходима; по маршрута обаче има доста приятни места за пикник, а също заведения за хранене в долната му част.
Терен:
– асфалт – 7.6 км
– черни пътища – 6.7 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание

01 (0.00 км) От главната улица на Рибарица започваме да се изкачваме по ул. „Захари Стоянов“ към м. Костина. Приятният асфалтиран път ни води покрай къщи с китни дворове и хубави фасади – можете да видите както нови постройки, така и някои доста стари, запазили спомена на десетилетия живот.
След  3.2 км достигаме паркинга в м. Костина (т.02). Ако предпочитате да си спестите асфалта, можете да започнете карането оттук, като достигнете до това място с кола. Около паркинга има сергии за сувенири, заведение за хранене, различни атракции за децата. Наблизо е и паметникът на Георги Бенковски, който тук е намерил гибелта си след Априлското въстание.

Продължаваме още 500-600 м по стар асфалт покрай обширните поляни, ползвани за пикник и къмпингуване и в т.03 (3.8 км) пътят се превръща в черен и продължава на юг покрай р. Костина.

След още 500 м, в т.04 (4.3 км) пътят се разделя на две, като по-широкият продължава надясно (вж. долу възможността за бонус), но нашият маршрут е наляво, все покрай р. Костина. Пътят остава сенчест и много красив, преминавайки под клоните на буките, но постепенно започва да се стеснява и в т.05 (7.2 км) достигаме бариерата за ограничаване достъпа на МПС до Национален парк „Централен балкан“. На това място е изграден и кът за отдих с маси и пейки, където може да си починете от изкачването. Спускането е изцяло по обратния път и не по-малко приятно от изкачването.
Бонус

Ако решите, може да удължите карането си и с разходка до заслон „Осморката“ и обратно. Това ще добави още около 3 км към маршрута – отиване и връщане. Ако решите да ползвате този бонус, карайки по основния маршрут трябва или да поемете първо надясно в т. 04 при изкачването, или в същата точка наляво при спускането.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.