Начало Пътеки Маршрути Самуилово - Беласица - Самуилово
Самуилово - Беласица - Самуилово
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 27 Май 2009 07:26    Печат

Това е лек маршрут, предназначен за разходка или за по-лежерно каране. Подходящ е и за съвсем начинаещи колоездачи, като единственият участък, който би могъл да ги затрудни малко, е спускането от с. Беласица по стария път за Петрич, който в тази си част е изровен и се състои главно от търкалящи се камъни, които раздрусват добре, влошават контрола при спиране и не са най-приятната настилка за каране. Това обаче са няколкостотин метра. Останалото разстояние е покрито от асфалт и почти равни черни пътища.

Картата е базирана върху
Карта на българските планини
от gpsenjoy.com
Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.
Изходна точка: с. Самуилово, община Петрич.
Кръстовището при училището и паметника на Андон Попов.
Дължина: 13,8 км
Денивелация (изкачване): 320 м
Продължителност: 2-3 ч (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: 1 л
Храна: Не е необходима
Терен:
- асфалт - 4,8 км
- черни пътища - 9 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx


Тази статия е подготвена със съдействието на ПП "Беласица" и любезните домакини от семейните хотели в с. Самуилово (Валентин Атанасов, по прякор "Янкиш" - тел. 0896688379) и с. Яворница (Комплекс "Нери" - ЕТ "Орхан Изиров", тел. 0886 435356 и 0878 239600). Подробна информация за тях ще намерите в карето "Места за астаняване" по-долу.

Първата половина от маршрута минава по част от стария път към Петрич в подножието на планината, по-специално от с. Самуилово до с. Беласица и още малко надолу към черешовите овощни градини. В тази част се кара доста и по селски улици в Коларово и Беласица. 

На връщане се минава по стар римски път през полето - надявам се, че през лятото не е съвсем обрасъл, защото в средата на май тревата по него на места бе образувала доста мек килим. Пътят явно не се използва толкова често, че да е добре "изтъркан", но не и толкова рядко, че да изчезне напълно. Друго препятствие, на което се натъкнах точно на мястото, където римският път се влива в този за Петрич, бе една вада, която течеше буквално по него в продължение на стотина метра. Можете да я видите и на една от снимките по-долу. Да, това е пътят! 

Маршрутът е доста обзорен - на отиване към с. Беласица се открива изглед към Пирин и Огражден, а на връщане се добавят и склоновете на Беласица, издигащи се до небето от лявата ви страна. 

Тъй като част от маршрута, и то изкачването, се намира в полето, най-добре е да карате по него преди обяд или в късния следобед -  иначе слънцето ще ви дойде в повече.

Места за настаняване


Къща за гости в с. Самуилово
Телефон: 0896 688 379 - Валентин Атанасов - Янкиш

Къщата се намира в началото на селото (като идвате от Петрич), на главната улица, точно срещу училището и паметника на Андон Попов.
Разполага с 15 легла, като има стаи с 2, 3 и 4 легла със санитарен възел на етажа. Две от стаите са свързани с обща дневна, т.е. образуват апартамент, като към спалнята има и голяма слънчева тераса. На разположение на гостите е и спокоен слънчев двор  с дървена маса и две пейки под шарената сянка на стара лозница, както и кафене/ресторант с градина, където можете да опитате домашно приготвени гозби, много от които са от продукти собствено производство.
Собственикът на къщата при нужда може да осигури допълнителни места за настаняване в с. Самуилово за по-големи групи туристи.
За повече подробности погледнете ТУК

Комплекс "Нери" в с. Яворница - ЕТ "Орхан Изиров"
Телефони: 0886 435356 и 0878 239600
Най-лесно ще намерите комплекса, ако помолите да ви упътят към него в селото (най-добре питайте за ЕТ "Орхан Изиров" или просто за къщата на Изирови), но ако предпочитате по-трудния начин, погледнете приложената карта или навигирйте с GPS апарат до точка с координати: N41 21.804 E23 03.074. Като достигнете посоченото място, ще намерите:
Къща за гости с новообзаведени стаи, снабдени със санитарен възел на етажа. Понастоящем има 6 места, като собствениците могат да осигурят допълнителни легла в други къщи в селото. Към стаите на горния етаж има голяма веранда с обширни изгледи към планините Беласица и Огражден.
Закрита механа и лятна градина с беседка и шарена сянка под лозниците. Менюто включва вкусни традиционни и деликатесни ястия, често приготвени от продукти собствено производство.
Закрит нощен клуб / бар и открит летен бар.
За повече подробности погледнете ТУК

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 27 Май 2009 12:18 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори