Огняново – Лещен

Ако сте любители едновременно на минералните бани и планинското колоездене, с. Огняново е едно от местата, които са най-подходящи за комбинирана и пълноценна почивка, особено в студените месеци от ноември до март, когато повечето планински склонове са покрити със сняг или сковани от студ, а тук обикновено е слънчево и прохладно, евентуално и малко кално, но в почти всички случаи възможно и приятно за каране. Разбира се, през пролетта и есента (април-юни и септември-ноември) пребиваването в района е не по-малко благотворно, даже бих казал, че именно тогава условията са идеални за разходки с планински велосипед. Дори и през горещите летни месеци, когато тук напича здраво, е възможно човек да кара в часовете преди обяд и след това са разпуска в басейна с минерална вода.


Освен с минерални води и приятни за каране баири, районът около Огняново предлага и доста забележителности, като най-известни и атрактивни (поне за мен) са селата Лещен и Ковачевица, които са запазили автентичния си облик отпреди 100-150 години с каменни стени на къщите и каменни плочи (тикли) по покривите. Ковачевица е архитектурен резерват, а Лещен не, но на мен лично второто село (което е първо поред по пътя нагоре) ми хареса повече, защото е по-малко, по-подредено и с повече реставрирани къщи (както и с доста нови, които обаче са построени във визуален и естетически синхрон със старите). Затова първият маршрут, който публикувам от този район, свързва именно Огняново и Лещен.

Всъщност причината далеч не е само тази, че Лещен ми хареса толкова много. Маршрутът сам по себе си е един от най-лесните, които съм описвал, т.е. напълно подходящ е хем да се разходите без преумора и напрягане, хем да вземете със себе си някой начинаещ, защото дори и току що прохождащи планински колоездачи не биха имали никакви сериозни затруднения с него. За напредналите той не предлага пътеки или технични терени, но е все така приятен заради красивата природа и интересното село Лещен, а и спускането по черни пътища винаги предразполага към висока скорост, която прави нещата забавни.

Малката дължина позволява на по-тренираните да направят това каране в рамките на 1-2 часа, а дори и с бавно темпо излетът няма да отнеме повече от 3-4 часа, включително и с разглеждане на с. Лещен. Затова маршрутът е идеален както за бързо раздвижване, така и за полудневна разходка, за да заслужим обяда или вечерята си.

Освен всичко друго, карането е максимално опростено откъм навигация – реално, не ни е необходим GPS, нито дори карта, а само приблизителна точност на велокомпютъра. В общи линии просто няма къде да се объркаме.

Началната точка е хотел „Делта“ в края на с. Огняново.


View Larger Map


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Огняново, хотелски комплекс „Делта“
Дължина: 15.6 км
Изкачване: 420 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 1-2 часа с по-бързо темпо, 3-4 часа с по-бавно темпо и/или почивки.
Вода: 1 л, в Лещен има чешми.
Храна: Не е необходима.
Терен:
– асфалт – 11.4 км
– черни пътища – 4.2 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2015_ognqnovo-leshten.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: route-2015_ognqnovo-leshten.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/ognqnovo-leshten-january-2015


Описание:

0.0 км – От хотел „Делта“ поемаме по асфалтовия път към с. Огняново.

01 (1.6 км) – Пътят от хотел „Делта“ излиза в края на с. Огняново, където продължаваме наляво към с. Марчево и с. Гърмен.

02 (2.8 км) – В края на с. Марчево и началото на с. Гърмен (двете населени места са на практика слети) наляво и нагоре тръгва пътят към с. Лещен и с. Ковачевица. Има и табели, така че няма как да се объркаме.

03 (3.4 км) – Тук основният път се слива с един по-стар (отляво). Продължаваме нагоре. Караме само по асфалт, който е предимно с приятен и плавен наклон.

04 (9.3 км) – Достигаме центъра на живописното с. Лещен. Ако искаме, можем да се разходим и по-нататък из него, но това е мястото, където се обръщаме и поемаме обратно по асфалта надолу.

05 (11.1 км) – Надясно има хубав черен път с лек наклон. Поемаме по него. С изключение на един съвсем кратък участък, пътят е напълно подходящ дори за съвсем прохождащи колоездачи и се спуска с множество завои до дерето на р. Канина.

06 (13.0 км) – Покрай река Канина върви хубав, почти равен черен път, в който се включваме и поемаме на юг, следвайки течението на реката. По него достигаме до портала на хотел „Делта“.

07 (15.3 км) – Портала на хотел „Делта“, оттук до рецепцията са само 200-300 м.


Настаняване

Хотелски комплекс „Делта“, с. Огняново

Хотел „Делта“ е един от най-големите в Огняново и един от най-добре пригодените за всякакъв тип почивка. Това е така, защото той предлага не само уютни и широки стаи, които през зимата разчитат на подово отопление с минерална вода, за да бъде температурата винаги комфортна, но и няколко различни начина да опитате въздействието на минералните води – голям закрит басейн, подходящ за плуване, малък закрит басейн, два открити басейна, джакузи, сауна и парна баня. Всичко това е включено в цената на нощувките, както и закуска в големия ресторант на хотела, където порциите са солидни, а качеството на храната отлично. През лятото в двора на комплекса работи и барбекю, а в единия от откритите басейни има и воден бар. И ако всичко това не е достатъчно, то през зимните месеци гостите на хотела могат да се възползват и от големи намаления за нощувки и процедури в определени дни, купувайки си на рецепцията една специална карта (налична е в ограничени количества, така че попитайте предварително за нея). Ако случите на по-кални условия, персоналът на хотела с готовност ще ви осигури маркуч, за да измиете велосипедите. Ако пък не носите собствени байкове, хотелът предлага няколко велосипеда, подходящи за разходка по асфалт до някои близки забележителности.

За повече снимки, информация, запитвания и резервации посетете уеб-сайта на хотел „Делта“ на адрес: http://hoteldelta-bg.com/ или се свържете на тел. +359 7523-2005, моб. +359 899-911 021, e-mail: [email protected]

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>