Мелник – Горна Сушица

Този маршрут е разгърнат по ридовете и долините на северозапад от гр. Мелник, като основните действия се развиват в района на с. Горна Сушица – едно почти обезлюдено населено място с невероятно разположение, в което можете да се уверите от долната снимка. Не искам да бъда черноглед, но побързайте да го видите, преди да е изчезнало от картата на България!


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Както и при другите маршрути около Мелник, характерна особеност е, че може би повече ще гледате и ще се любувате на пейзажите, отколкото да карате. И не защото няма какво да се кара, а защото буквално през 100 м на човек му се иска да спре, да извади фотоапарата и да заснеме поредните скали, върхове и дълбоко врязани дерета, които сякаш променят формата си след всеки завой. Не липсват и пътечки за съзерцаване от страна на тези, които щом видят някоя криволичеща линийка по склона, моментално си представят колко по-добре би било по нея да има и един-двама колоездачи.

Маршрутът не е тежък, макар че в топли дни баирите може да ви се сторят трудно поносими, особено този след с. Горна Сушица, който наистина си е стръмен. Пясъчният черен път в началото също може да доведе до натрупване на повече умора, но във всички случаи с 30 км всеки би трябвало да се справи, особено ако има цял ден за това. Основно се кара по черни пътища и асфалт, но по-малко от 5 км са по шосе с автомобилно движение, защото пътят към Горна Сушица е почти толкова пуст, колкото и самото село. Все пак по него минава от време на време някой автомобил, превозващ най-вече лозари, които отглеждат насажденията си по околните склонове. Ще минете покрай доста такива в първата част на маршрута. Между другото тя съвпада и с последната, т.е. в последните 6 км се налага да карате по обратния път, защото всеки друг вариант би удължил маршрута твърде много.

Основното спускане е по пътека, следваща едно билно ребро, слизащо в съседство на селото. Дели ги типичното дълбоко дере, което ви осигурява страхотен изглед и по време на спускането, ако намерите време за такива неща – вляво от вас през цялото време има дълбок дол, последван от селото на отсрещния склон, а зад него безкрайни редици от изваяни скали и (през пролетта) покрити със сняг върхове. Самата пътека не е трудна, но може би е малко спъната, криволичейки между камъни и бодливи храсти. Няма опасност да я изгубите, освен на едно място, което е изрично отбелязано в описанието.

Над с. Горна Сушица има едни рибарници, а пътеката започва малко над тях. Отправям специално предупреждение към хората, които ги е страх от кучета, да не тръгват по този маршрут сами. Около рибарниците има доста четириноги, включително някои едри и силни екземпляри, които бяха добродушно настроени, но няма как да съм сигурен, че това винаги ще е така. Затова там по-добре се движите в група, като е желателно поне един от хората в нея да може да респектира животните при нужда. Е, наблизо обикновено има и човек от рибарниците, но гледам да се застраховам. 🙂


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Мелник
Дължина: 27.75 км
Денивелация (изкачване): 910 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 3-4 часа (с по-бързо темпо), 5-6 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2-3 л, в с.Горна Сушица има чешма, но в топлите месеци е възможно да пресъхва.
Храна: За половин или цял ден, в зависимост от темпото.
Терен:
– асфалт – 9.1 км
– черни пътища – 15.4 км
– пътеки – 3.2 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route088_Melnik.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Снимки от карането по маршрута:

{gallery}trails_routes/route088_pics{/gallery}