Начало Пътеки Маршрути Два маршрута от Драгалевци към Бояна
Два маршрута от Драгалевци към Бояна
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 01 Септември 2001 22:08    Печат

Тези два маршрута за крос-кънтри са съвсем различни един от друг. Първият, макар и кратък, си има прилично изкачване и хубаво спускане с някои технични участъци. Той е по-подходящ за колоездачи, които редовно карат из планината. Вторият пък минава по широка алея, с лек наклон надолу в посока Бояна и е много лесен за каране и като натоварване, и като техничност. Това каране е идеално за всеки новак и е чудесен заместител на парковите обиколки. Може също да се използва и за "семейно колоездене", т.е. децата също могат да се справят с такава хубава алея. Същевременно този лек маршрут, известен още като Боянската алея, би бил приятен и за всеки напреднал колоездач, тъй като при засилване надолу с отпуснати спирачки скоростите се качват и над 40 км/ч.

Маршрут №1
Драгалевци - Боянско езеро - Бояна

0,00км - Началото на този маршрут е при лифтовата станция на Драгалевски лифт (най-долната). До нея се стига с автобус №93 от Хладилника, но имайте предвид, че той не върви през понеделник, вторник и сряда, защото тогава и лифтът не работи. От едната страна на лифтовата станция (там, където е и входа за пътниците) има чешма и една беседка. Застанете при беседката и нулирайте килиметражите си. От беседката нагоре тръгва широка камениста алея. Тръгнете по нея. След 80 метра стигате асфалтов път - тръгнете по него нагоре - той води към Драгалевския манастир. От пътя се отклоняват много пътеки, но вие карайте все по него нагоре.

 


1,12км - След като сте подминали манастира, стигате до павирания път за Алеко. Вляво има паркинг. Излезте на павирания път, тръгнете надясно, т.е. надолу, но веднага вляво има тясна пътека в гората. Тръгнете по тази пътека. Тя е сравнително тясна, върви през гората, покрита е с шума и дребни камъни, има нанагорни, нанадолни и равни участъци, но като цяло е повече нагоре. Наклоните обаче са леки. На няколко места се минава през малки каменни реки.

3,45км - Пресичате друга подобна пътека. Продължете направо. Скоро пътеката става нанадолна и след сравнително кратко спускане ще започнете да чувате крякането на жабите в езерото.

 

 


4,74км
- Стигате до Боянското езеро. В момента то не е кой знае каква забележителност, защото прилича по-скоро на блато. Ако искате да го разгледате, покрай него има пътека, но по-добре махнете велокомпютрите, за да можете да продължите с маршрута. В края на езерото, откъм който вие дойдохте, има пътека надолу и надясно към Бояна. Тръгнете по нея. Тя е хубава, но има и някои технични участъци. При 4,87км се раздвоява (лявата част е по-хубава) и после при 4,93км отново се съединява в едно.

5,27км - Пресичате друта пътека. Пропуснете я и продължете направо.

6,33км - Стигате цяла мрежа от пътеки. Вече сте непосредствено над Бояна. Тръгнете по която и да е от пътеките надясно и надолу, ще излезете на павирана алея и по нея в горната част на Бояна. Оттам по улиците се спуснете надолу.

Маршрутът е кратък и не е труден, но при положение, че до лифтовата станция сте отишли с автобус или кола. Ако дотам сте се изкачили с колелата, денивелацията става по-сериозна. Ако пък не искате да стигнете до Бояна, а предпочитате да се върнете в Драгалевци, от Боянското езеро се върнете по обратния път. 

 


Маршрут №2
Боянската алея

Както казах и в началото, това е един много лесен марщрут. Началото му е от паркинга пред музея на Витоша. Къде е това? Намира се много лесно. Като вървите по пътя за Алеко, след отбивката, която води за лифта и манастира, продължете нагоре. След около 250м надясно има малка асфалтова отбивка. Тя води до паркинга на музея, а самият музей е една модернистична сграда до паркинга, която няма как да не забележите.

 


0,00км - Застанете в този край на паркинга, от който тръгва асфалтовата отсечка към павирания път за Алеко. Нулирайте километражите. Тръгнете по асфалтовото пътче, но не надясно към големия път, а наляво. Веднага вдясно търсете широка алея, до която се слиза по 3-4 стъпала. Тръгнете по тази алея надолу. Част от нея е бетонна. Минавате покрай няколко полуразрушени постройки.

0,32км - Отдясно идва друга алея и се съединява с вашата. Продължете наляво.

0,42км - Надясно има пътека, пропуснете я.

0,74км - Още една пътека надясно - пропуснете и нея. След трийсетина метра идва още една пътека отдясно и се слива с вашата - продължете направо.

0,89км - Наляво и нагоре има пътека. Алеята продължана направо. Има и табелки - вие сте към Бояна.

1,50км - Отдясно идва пътека и се слива с алеята - продължете направо.

3,06км - Оаляво се отклонява пътека към една поляна. Пропуснете я, следвайте алеята.

3,20км - Отдясно идва пътека и се слива с алеята. Продължете по алеята леко наляво.

3,45км - Отдясно идва малка уличка и за кратко алеята става асфалтирана. Минавате покрай една къща. Карайте все направо.

3,56км - Алеята се съединява с широка пътека, която идва отляво и отгоре. Оттук имате два варианта. Ако искате да отидете в Бояна, трябва да продължите направо. Алеята става нанадолна и след около половин километър сте вече в центъра на Бояна. Ако пък искате да се върнете в Драгалевци, обърнете колелата и карайте по обратния път. В обратната посока наклонът е предимно нагоре, но е лек и лесно се изкачва.

 


Тези маршрути, макар и кратки, са полезни, защото могат да се комбинират с други карания. Двата маршрута могат да се съединят в един. Това може да стане по два начина. Първият вариант е от Драгалевци да се качите до Боянското езеро и да слезете в Бояна (дотук е първия маршрут), след което да се върнете до Драгалевци по Боянската алея (втория маршрут). Вторият вариант е да отидете от Бояна до Драгалевци по Боянската алея, от Драгалевци да карате до езерото и оттам да се върнете пак в Бояна. За целта обаче трябва да сте минали по веднъж и двата маршрута чак до Бояна, за да знаете откъде в Бояна да хванете алеята към Драгалевци. При тези варианти се получава съвсем прилично крос-кънтри с достатъчно изкачване, което съм сигурен, че би се харесало на всеки почитател на този вид каране. Освен това и двете пътеки могат да се разглеждат като отсечки от Обиколната алея и могат да се комбинират с нея, за да се получат по-сериозни карания.

Затова, ако не сте карали по тези маршрути, струва си да ги разучите. Ще се видим по пътеките!


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 10 Януари 2009 01:23 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори