Начало Пътеки Маршрути Бов - Лакатник - х.Тръстеная - Бов
Бов - Лакатник - х.Тръстеная - Бов
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 25 Април 2007 21:41    Печат

Не вярвам да не съм го казвал вече, но Стара планина крие в дебрите си някои много приятни маршрути за крос-кънтри. За да докажа твърдението си, ще предложа един такъв на вашето внимание.

Ако трябва да съм максимално прецизен, маршрутът свързва следните точки: гара Бов - село Бов - село Лакатник - хижа Тръстеная - най-горната махала на с.Бов - Вазовата къща - гара Бов. Някои ще го нарекат разнообразен, други балансиран... факт е, че в него има от всичко, но без да е в такова количество, че да дойде в повече.

Веднага правя уточнението, че техничността на маршрута, посочена вляво, е "пресилена" заради пътеката, която наистина изисква добри умения. И все пак, тя е толкова кратка, че дори да не обичате трудните пътеки, си струва да слезете от колелото по нея (800м е дълга, и все пак не е толкова непреодолима) и да минете с кеф останалата, лесна, част от спускането.

Карането отнема няколко часа. Колко точно... зависи почти изцяло от вас. Във всеки случай си отделете цял ден, тъй като за отиването и връщането до гара Бов ще ви трябват около 2-3 часа, а за самото каране най-вероятно още повече. Като се добави и някоя кръчма на връщане, без проблем се уплътнява един почивен ден.

Изходна точка: с. Гара Бов

Дължина: 29,70 км

Денивелация: 880 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Маршрутът започва и свършва в село Гара Бов. То се намира в Искърското дефиле, няколко километра след Своге и на 55км от центъра на София. Въпреки това, не очаквайте стигането дотам с кола да е за половин час - пътят е с много завои и минава през цял куп населени места, което прави средната скорост по-ниска, но пък пътниците в колата ви сигурно с удоволствие ще наблюдават околността. Разбира се, до гара Бов може да се стигне и с влак. Автобусният транспорт не съм го проучвал, но предполагам, че вариантът е София - Своге и оттам вече междуселски автобус до Бов. Селото има миниатюрен център, оформен зад гарата, където можете да оставите колата си и където трябва да нулирате километражите си.

Изкачването е разделено на две части - първата е стръмна, но по асфалт, до с.Бов, втората е с лек наклон и по черен път от с.Лакатник до х.Тръстеная. Между тях има равна отсечка и дори кратко спускане. Престоят на хижата, разбира се, е задължителен - мястото е страхотно, до хижата има малинова плантация и две езера, покрай които се минава, а ако сте изразходвали водните си запаси, какво по-хубаво от това да се подкрепите с 1-2 бири! В хижата по принцип се предлага и храна, но не разчитайте 100% на това, тъй като може и да е изчерпана. Ако желаете да проучите нещата предварително, телефонът е 0886407495. От хижата продължавате със спускания по черни пътища чак до Вазовата къща - място, където Патриархът на българската литература е обичал да отсяда при пътуванията си в този район. (Между другото, от отсрещната страна на дефилето, където са водопадът Скакля и с.Заселе, се намира мястото, където според различни сведения е "гледал" дядо Йоцо - героят в един от най-известните разкази на Вазов. Пътеката покрай водопада също е кръстена на известния ни поет и писател.) От Вазовата къща започва техничната пътека, която бързо ще ви отведе до р.Трескавец, откъдето продължавате по поречието й (равен черен път със съвсем лек наклон надолу) чак до гара Бов.

Още тук ще направя забележката, че описанието на маршрута не е толкова подробно, както обикновено - дадени са само тези разклони, на които бихте могли да се объркате, а не всички налични по пътя. Така че ще трябва да проявите и малко интуиция на места.

Сами се досещате, че трябва да си вземете някаква храна. Що се отнася до водата, по пътя има минимум две чешми (да не забравяме и бирата в х.Тръстеная), така че реално дори 1л би трябвало да ви е достатъчен, но аз бих заложил на 2л, особено ако денят е топъл.

Таблица на маршрута
GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут


Снимки: Росен Попов

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

avatar holyoni
+1
 
 
В събота (30.08.2014) направихме маршрута, но по малко обратен ред. Бов - х. Тръстеная - с. Лакатник - гара Лакатник - гара Бов. Пътят от х. Тръстеная до Лакатник не бих го определил като най-приятните. Всъщност това е стар римски път, с много обли камъни, които не бих казал че създават много кеф. Иначе мястото е страхотно и много красиво.
avatar ramirez
0
 
 
Днес карах по маршрута. Римският път не е от най-приятните, но след малиновото вино на хижа Тръстеная възстанових силите. Връщането беше много приятно до отбивката за Вазовата къща. След нея трасето е некараемо. Отдавна никой не минава от там и храстите са превзели пътеката. В един участък има паднали дървета върху жици, които са опасно ниско. Много мръсни думички, чуха всички бодливи храсти, които свалиха и не малка част от кожата на краката ми. Като цяло няма смисъл да се завива в дясно към Вазовата къща въпреки, че карането до там ми допадна. Най-добре да се продължи по широкия път към село Бов и от там да се спуснете по асфалта.
avatar geco
0
 
 
Актуално от маршрута:след Бов към Лакатник след зимата никой не е минавал и е на коловози и доста кално още но се минава.След вазовата къща пътеката е много обрасла и трудно се открива началото й,долу покрай реката също още е кално но си е приключение ако изллючим трънаците по техничната пътека.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 25 Януари 2009 22:09 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори