Начало Пътеки GPS следи Урановият рудник над Сеславци
Урановият рудник над Сеславци
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 22 Януари 2009 13:17    Печат

Трак във формат gdb (за Garmin)
Трак във формат gpx (GPS eXchange Format)

Има две причини да не публикувам този материал в секция "Маршрути": 

Първата е, че изкачването е директно през големия уранов рудник над кв.Сеславци. Не съм събирал исторически сведения за него, но добивът явно е започнал доста отдавна във високите части на планината, където всичко вече изглежда добре уталожено, и е продължил надолу почти до селото, където в момента има големи насипи, виждат се входове на шахтите и до скоро все още се извършваха дейности по рекултивация и "почистване" на района. За някой може би ще е интересно да види подобно нещо и макар че още не са ми пораснали излишни крайници (нито пък на други хора, които са карали по тези места), не мога да бъда напълно сигурен дали карането по този маршрут е безопасно от гл.т. на радиационно излъчване. 

Втората причина е, че районът изобилства от черни пътища и пътеки, които се ползват от моторджии и високопроходими автомобили, а в горския пояс се осъществява и дърводобив, като всичко това допринася за честа поява на нови пътища и пътеки. Публикуваните тук тракове са правени през пролетта на 2007г. 

Въпреки горните особености, този маршрут е много приятен -  кара се по черни пътища, като цяло е лесен, макар да не липсват и няколко по-изровени участъка при спускането. Изкачванията са с нормален наклон, само на места има по-стръмни секции. За тези, които не се страхуват от уранови рудници, предоставя още една възможност за ХС в близост до София. 

Началната и крайната точка е площадът на кв.Сеславци. Дължината на маршрута е около 16км, а денивелацията (по съвсем груби сметки) е около 550м. Точките в GPS траковете отбелязват наличните разклонения и кръстовища към момента на заснемането им.


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 22 Януари 2010 13:23 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори