Десето юбилейно издание на Витоша Home Mountain Enduro този уикенд

Колоездачи от България, Румъния, Турция и Гърция ще участват в събитието

На 22-23 юни „домашната“ планина на софиянци ще приеме едно от най-интересните и технични ендуро състезания в планинското колоездене в България – Home Mountain Enduro 2024! Надпреварата е част от спортния календар на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Столична община и Българска федерация колоездене и се провежда за десета поредна година.

Ендуро дисциплината в планинското колоездене е много интересна и комбинативна – представлява спускане по няколко различни „специални“ отсечки с общо класиране от всички тях, като освен надолу, състезателите имат и трансферни отсечки, в които се придвижват на самоход между отделните стартове и изминават значително разстояние с положителна денивелация.

Витошките трасета са едни от най-техничните на подобни състезания в България, като тази година надпреварата ще включва цели два нови етапа, които никога до този момент не са били част от събитието – велотрасето „Витошко лале“ до едноименната ски писта и една много интересна и натурална пътека от горна станция на лифт „Лале 2“ и връх Малък Резен, която преминава през последното снежно петно на „Лавината“ на Витоша, което със сигурност ще бъде сред основните атракции на събитието.

Колоездачите се спускат през пресечен планински терен с множество различни естествени и изкуствени препятствия, като корени, камъни, стръмни и скоростни отсечки, скали, скокове и други интересни елементи. Благодарение на инициативата на събитието, всяка година на Витоша се поддържат и облагородяват различни колоездачни и пешеходни маршрути из цялата планина.

Home Mountain Enduro 2024 ще включва общо 4 специални етапа с обща дължина от близо 11 км с отрицателна денивелация 1700 м – етап 1 от Голи Връх до Бай Кръстьо, етап 2 от Витошко Лале до Симеоново и етапи 3 и 4 от горна станция на „Лале 2“ до начална станция на „Лале 1“, като само за 2 от етапите участниците ще ползват лифт, а за останалите имат да изминат още над 12 км в трансферни отсечки на самоход. Съботният ден е отреден за тренировки и запознаване с маршрута на състезанието, а на 23 юни, неделя, точно в 10:00 ще започнат финалите.

За участие в събитието към момента има записани състезатели от всички краища на България, както и представители на съседни Гърция, Турция и Румъния. Участниците в състезанието ще бъдат разделени в няколко различни възрастови групи, като има отворени категории за електрически велосипеди и непрофесионални състезатели. За победителите в отделните категории има подготвени парични и предметни награди от партньорите на събитието от Ред Бул, Керхер България, FuryFlow, магазини Стената, Aquamatrix и Doppelherz.

Реклама

Междувременно сезонът на Витоша е в разгара си и предстоят още интересни събития, а за колоездачи, туристи и парапланеристи всеки уикенд работят лифтовете „Витошко лале“ 1 и 2, с които посетителите на планината могат за по-малко от 45 минути да покорят емблемата на планината – Черни връх. За информация за актуалната метеорологична обстановка, различни събития и инициативи следете www.vitoshaski.com.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>