Важна информация за достъпа до резерват „Кутелка“ над Сливен

По молба на отдела по екология на Община Сливен публикувам важна информация за всички, които обичат да карат по пътеките над града. За съжаление става дума за ограничение на достъпа до две от популярните пътеки за каране, познати като „Голяма Чаталка“ и „Чаталка (билната)“, с което администрацията иска да запознае ползвателите на туристически маршрути над града.

Накратко ситуацията е следната: малки части от споменатите две пътеки преминават през територията на резерват „Кутелка“, а според Закона за защитените територии карането на велосипеди в резерватите, дори и по маркирани туристически пътеки, е забранено. Преминаването пеша е позволено само по официално признати и маркирани туристически маршрути. На територията на резерват „Кутелка“ има само две такива пътеки. Както може и сами да разберете от тези няколко реда, не става дума за някакво ново ограничение, наложено сега, а за забрана, произтичаща от самия закон и от статута на защитената територия, но до момента тези неща явно не са били известни на повечето хора (включително и на мен самият) – не само колоездачи, но и пешеходци, бегачи и т.н. Това се дължи и на факта, че наистина само една малка част от споменатите две пътеки, в горната им част, преминава през резервата, т.е. човек трябва да познава границите на защитената територия, иначе няма как да знае.

Всъщност част от цялостния проблем, с който се е захванал отделът по екология на общината, е че през годините на територията на резервата са се развили множество дейности, които не са позволени в резерват. Включително са маркирани (за различни цели) маршрути извън двата официални. Години наред туристическият наплив на територията на резервата е нараствал и количествено, и като видове дейности и занимания, без някой да е контролирал достъпа и спазването на правилата. Твърде вероятно е обаче това да се промени занапред, или поне с такова впечатление оставам от съобщението на РИОСВ Стара Загора, което е публикувано в сайта на Община Сливен: https://mun.sliven.bg/news/435615. Препоръчвам на всеки, който кара редовно в района или който тепърва смята да пробва пътеките там, да го прочете и да прецени за себе си дали е редно да кара по споменатите пътеки и какво рискува, в случай че контролът върху достъпа на територията на резервата стане адекватен.

Повече информация за резерват „Кутелка“ може да прочетете тук: https://mun.sliven.bg/ztn-2000-r-kutelka.

Ето една карта, която показва територията на резервата и позволените за пешеходно преминаване маршрути. Проблемната част е в долния десен (югоизточен) край на резервата – през него преминават в горната си част двете пътеки Чаталка. Лошото е, че няма как да се стигне до средната и долната им части по друг начин, или поне аз не зная за такъв. Ще добавя предупреждение и в описанието на пътеките в МТБ Справочника, за да може всеки да е наясно с режима на достъп до тях и да си прави сметката, както се казва.

За щастие останалите популярни пътеки над Сливен са извън територията на резерват „Кутелка“ и не са засегнати от това ограничение в Закона за защитените територии, а те са много и все хубави и поддържани, благодарение на местния клуб Blue Rock MTB.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>