Довършване и официално откриване на „Пумба“ 2.0

На 21 октомври, след цял ден работа от страна на поне двайсетина доброволци за довършване на горната част, изградена още през лятото на 2023 г., трасето „Пумба“ над хижа „Бонсови поляни“ в Люлин планина отново бе официално открито, но вече в своята втора и доста по-дълга версия, започваща от военното поделение до вр. Дупевица.

На първо място искам да поздравя ТД „Боерица“, които са инициаторите и организаторите на изграждането на тази пътека, Bike Ventures и особено Добромир Добрев, който е главен проектант и строител на трасето, и всички хора, които отделиха от времето си не само в събота, но и при много предишни акции, за да помогнат в оформянето и изкопаването на пътеката, която със сигурност ще стане любима на много хора, особено след като изкара и една зима за слягане на някои участъци, които все още са меки и рохкави.

Както вече стана ясно, аз използвам името „Пумба 2.0“ единствено с цел да акцентирам върху това, че това е втори, вече значително удължен вариант на пътеката. Тя обаче си се казва „Пумба“ от горе до долу, сменена е и маркировката ѝ, така че предишната ми статия за нея вече трябва да се разглежда само като съкратен вариант за хора, които искат да карат долната част на пътеката. В МТБ Справочника вече съм добавил GPS следи и описания за цялата пътека, както и за кръговия маршрут от хижа „Бонсови поляни“ до началото ѝ и спускане по нея:
https://info.mtb-bg.com/segment/pumba/
(отсечка);
https://info.mtb-bg.com/route/bonsovi-polyani-dupevitsa-pumba/ (кръгов маршрут).

Ако трябва да проследя хронологически как се стигна до съботния ден, ще започна с това, че идеята на ТД „Боерица“ от самото начало беше да има велотрасе, което да слиза от вр. Дупевица към хижа „Бонсови поляни“, да е отделено от туристическата пътека и много по-разнообразно, интересно и забавно от нея. Първият вариант на „Пумба“, изграден изцяло с ръчен труд през 2022-2023 г., беше просто едно начало на целия този „проект“, което послужи и като „учебна площадка“ за много от ангажираните с построяването на пътеката под вещите напътствия на Добромир Добрев и Панайотис Гиотакис от Bike Ventures, които отделиха много от времето и опита си за тази първа част на пътеката. Едно от нещата, които бяха ясни от самото начало е, че ако искаме трасето да стане по-разчупено, с повече елементи от типа на виражи, бабуни, скокчета и т.н., без механизация няма как да стане, а използването на такава изискваше повече време и подготовка. Когато всички необходими условия и разрешения бяха налице, отново Добри се зае с отговорната задача да проектира и прокопае новата част на трасето, оформяйки я с много от споменатите вече елементи, които да направят карането още по-забавно. Това се случи основно през лятото, като остана една най-горна част, където багерчето нямаше как да влезе – тя бе само прочистена и остана да се прави „на ръка“, което именно се случи с доброволческата акция на 21 октомври. Преди това обаче, през цялото лято, Димитър Семов и други членове на ТД „Боерица“, както и приятели на клуба, положиха немалко ръчен труд по участъците, направени с машина, за да ги загладят и оформят до състояние, което да е готово за каране. На практика по пътеката се караше още от юли или август, но сега, с финалните щрихи, тя доби още по-завършен вид в цялата си дължина. Единственото, което остава за догодина, е още едно оформяне и трамбоване (за тях е необходимо почвата да е влажна, т.е. ще стане през или след зимата), както и евентуално свързване със самия вр. Дупевица.

Правя и уточнението, че изграждането на тази пътека е част от по-дългосрочна визия на ТД „Боерица“ за развитие на Люлин планина като МТБ дестинация заедно и със съседните (западни) склонове на Витоша. Освен построяването на „Пумба“, част от тази концепция бяха и дейностите по проекта „Велопарк Двете планини – скритата перла на София“, който те изпълниха през 2023 г. и който бе представен в рамките на съботното събитие. Част от него е създаването на сайт https://dveplanini.eu/, в който са представени част от възможностите за велотуризъм в този район и тепърва ще бъдат добавяни нови. В рамките на проекта бяха проведени и два семинара, единият от които бе именно на тема устойчиво изграждане на трасета за планинско колоездене (включително и с практическа част) , а видео от него може да видите в цитирания вече сайт.

След всички тези предварителни бележки ви предлагам, вече основно със снимков материал, един кратък репортаж от официалното довършване и откриване на велотрасе „Пумба“ и представяне на проекта „Велопарк Двете планини – скритата перла на София“ на 21 октомври при хижа „Бонсови поляни“.


Реклама

Подготовката за събитието и работата започва рано в събота сутринта.

Едно от първите неща, които забелязвам при хижа „Бонсови поляни“, е новата стойка за велосипеди. Все пак след каране бирата и хапването са най-вкусни, а докато им се наслаждава човек, е добре велосипедът му да го чака културно и подредено.

Табелите са готови и чакат да бъдат поставени. Указателните са в стила на стандарта, предложен в проекта за „Правилник за създаване, маркиране и поддръжка на пешеходни маршрути и маршрути за планинско колоездене в Република България“. Единствената причина да не отговарят напълно на него е, че за „Пумба“ това е временна маркировка – затова в момента тя е маркирана като единичен кръгов маршрут, без номер и т.н. В бъдеще, живот и здраве, когато ТД „Боерица“ напреднат с реализацията на идеите си, ще бъдат обособени няколко отсечки със съответни номера, цвят и т.н., както е предвидено в сайта https://markirovka.bike/. Сега идеята е просто хората, които не се оправят лесно с GPS навигация, да могат без проблеми да се изкачат до Дупевица и да намерят пътеката, започвайки от хижа „Бонсови поляни“.

Има и забранителни табели, целящи да опазят пътеката от вредното въздействие на мотоциклетите. Дали обаче техните задкормилни устройства ще проявят достатъчно култура и уважение към чуждия труд ще видим тепърва. От лятото досега по новата част на пътеката вече има следи от мотори, има и поражения. Мотористите се оправдават с това, че не знаели, че това е велотрасе. С тези табели ще е повече от ясно, че мястото им не е на тази пътека.

Инструментите също са строени за работа, това е само малка част от въоръжението ни!

Димо Христов от ТД „Боерица“ дава официален старт на събитието и разяснява какво имаме да правим днес.

На масите са приготвени и подаръци за доброволците, осигурени от Specialized и Bike Center, но първо работата…

Изкачваме се до началото на пътеката, оглеждайки и всичко направено до момента. Горе правим бърза оперативка за разделяне на 2-3 групи и разпределяне на задачи и секции от велотрасето, по които да работим.

И почваме да копаме, бате!

Няколко часа минават почти неусетно (макар че неща като мазоли, мускулни трески и умора след това са съвсем осезаеми!), а в гората се появява нещо, което вече напълно прилича на велотрасе. Качват се и нови хора, тъкмо навреме, за да отменят някой вече поокапал труженик.

Милан Димов е вдигнал кирката, ама я държи малко по касапски! 😉

Почвата е много суха, което я прави трудна за работа, но въпреки това пътеката добива вид, който е годен за каране, макар още да е мека и рохкава на места. Зимата ще я оправи…

В 17 ч, след солидния горски фитнес, вече сме при хижата за предстоящата официална част. Преди нея (или като част от нея) Bike Center раздават на доброволците подаръци за спомен от добре оползотворения ден.

Ето ги и „официалните лица“ – кметовете на райони „Овча купел“ и „Витоша“ – Ангел Стефанов и Теодор Петков, председателя на БТС Венцислав Венев, председателя на програмния съвет на „Програма Европа“ Екатерина Йорданова. Всички тези структури по един или друг начин са подпомогнали реализацията на проекта, а с него и на велотрасето „Пумба“. Надявам се, че успяха да се уверят лично в ползата от всичко това и да подкрепят занапред още такива начинания.

Щом е официално откриване, значи има и лента за рязане, и шампанско за „поливане“.

Наздраве на Добромир Добрев, без когото „Пумба“ едва ли щеше да бъде изградена в какъвто и да е вид, най-малко пък в настоящия!

А приключването на официалната церемония означава, че всеки, който е взел велосипеда си, вече може да се качи за първо спускане по удължената и подобрена с общи усилия „Пумба“.

Карането по трасето продължи с пълна сила и в неделя, макар че аз бях ангажиран с курс на Велоучилище МТБ-БГ и все още не съм го минавал след съботната трудова акция и официалното откриване. От няколко човека обаче чух добри отзиви, така че не чакайте зимата, а пробвайте пътеката при първа възможност!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>