UCI Mountain Bike World Series 2023 | Пал Аринсал, Андора

В последния уикенд на август Андора бе домакин на поредния кръг от Световните МТБ серии, включващ състезания в дисциплините ХСС (в петък), спускане (в събота) и ХСО (в неделя). И макар че програмата започна с хубаво време и сухи трасета, през уикенда метеорологичните условия се смениха рязко и на моменти имаше такива порои, че доведоха до смущения в нормалния ход и график на събитието, а също и до интересни резултати.

ХСС

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Първите стартове бяха в петък по късото ХС трасе. При жените Алесандра Келер (Швейцария) успя да излезе начело още в първите обиколки и, което е по-важно, да задържи лидерската си позиция в този динамичен формат чак до края. Тя завърши с 6 секунди преднина, следвана от Иви Ричардс (Великобритания) и Пук Питерсе (Нидерландия).

При мъжете надпреварата също бе интензивна, като през повечето време начело бе Лука Шварцбауер (Германия), но подложен на постоянни атаки от съперниците си в лицето на Алън Хатърли, Нино Шуртер и Жордан Сару. В крайна сметка германецът успя да удържи победата, следван на 1 секунда от Шуртер и на още една от Сару и Хатърли.


DHI

Както вече споменах, ден по-късно за спускачите нещата изглеждаха коренно различно. Въпреки че трасето в Андора определено „носи на дъжд“, постоянните валежи влошиха условията за каране и повечето състезатели бяха принудени да намалят скоростта.

При жените първото много добро време бе записано на името на Тане Сийгрейв (Великобритания), която преодоля дъжда и вятъра, за да поседи малко на „горещия стол“. Нина Хофман обаче, която бе предпоследна на старта, направи още по-бързо спускане и измести Тане с 4 секунди преднина. В този момент германката бе застрашена единствено от австрийката Вали Хол, най-бърза в квалификацията, която се спусна последна. Тя обаче не успя да подобри резултата на Хофман и остана втора.

Нина Хофман | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Вали Хол | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Тане Сийгрейв | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране жени:

  1. Nina Hoffmann GER 3:09.755
  2. Valentina Höll AUT +2.836
  3. Tahnee Seagrave GBR +4.192
  4. Marine Cabirou FRA +4.641
  5. Eleonora Farina ITA +5.825

При мъжете няма как да не започна с второто място на Грег Минар (ЮАР). Този човек е легенда и продължава да го доказва година след година! С изключително бързо и чисто каране той свали две секунди и застана на горещия стол при оставащи 11 участници. Както стана ясно накрая, Минар бе само на косъм, или по-точно на 12 стотни от победата, но точно след него се спусна французинът Тибо Дапрела, който именно подобри времето му. А след него никой вече не успя да се доближи до резултата им – времето се влоши още повече и единствено Фин Айлс (Канада), веднага след Дапрела, успя да завърши с 2 секунди изоставане, но достатъчни за трето място. За сравнение, Лоик Бруни, последен по трасето, въпреки смелото си каране, завърши на 22 място във все по-кошмарните условия.

Тибо Дапрела | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Грег Минар | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Фин Айлс | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране мъже:

  1. Thibaut Daprela FRA 2:46.455
  2. Greg Minnaar RSA +0.121
  3. Finn Iles CAN +2.316
  4. Antoine Vidal FRA +2.559
  5. Bernard Kerr GBR +2.590

ХСО

Нещата не изглеждаха по-лесни за ХСО състезателите в неделя – дъждовете продължаваха, корените и камъните бяха изключително хлъзгави, грешките можеха да бъдат решаващи. При жените една такава грешка при първото изкачване доведе до сериозно задръстване и загуба на ритъм и позиции за много от състезателките и предимство за други. Сред последните бе световната шампионка Полин Феран-Прево, която се откъсна напред с 9-секундна преднина още в първата обиколка. Французойката обаче не успя да задържи тази позиция в хода на състезанието. Първо Алесандра Келер, а после и Мона Митервалнер (Австрия) успяха да я задминат, а в последната обиколка и сънародничката ѝ Лоана Лекомт я притисна здраво, но все пак Прево успя да устои на атаките ѝ и да спечели бронзовия медал. Междувременно пред нея младата австрийка успя да изпревари Келер и оттам нататък пътят към победата бе отворен за нея, макар че в подобни хлъзгави условия нищо не бе сигурно преди пресичането на финалната линия. И все пак Митервалнер я пресече първа, с което постигна първата си победа в СК, откакто е в категория жени елит.

Мона Митервалнер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Полин Феран-Прево | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране жени:

  1. Mona Mitterwallner AUT 1:14:09
  2. Alessandra Keller SUI +34
  3. Pauline Ferrand-Prévot FRA +1:28
  4. Loana Lecomte FRA +1:34
  5. Evie Richards GBR +1:40

В последния старт от уикенда (ХСО мъже елит) швейцарецът Матиас Флюкигер пое лидерството във втората обиколка и до края успя да натрупа преднина от 23 секунди пред французина Тома Грио, за когото второто място е най-доброто постижение до момента в СК. Световният шампион Томас Пидкок (Великобритания) остана трети, като съвсем не стигна лесно до този бронзов медал. В първата част от състезанието той изостана до 11 позиция, но след това успя да навакса.

Матиас Флюкигер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Тома Грио | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Том Пидкок | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране мъже:

  1. Mathias Flückiger SUI 1:28:03
  2. Thomas Griot FRA +23
  3. Tom Pidcock GBR +44
  4. Jordan Sarrou FRA +54
  5. Luca Schwarzbauer GER +1:17

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>