Валентина Хол и Чарли Хатън са световните шампиони по спускане за 2023 г.

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Вероятно знаете, че през 2023 г. UCI и партньорите им от Warner Bros. Discovery (WBD) обединиха всички колоездачни дисциплини в едно голямо Световно първенство с продължителност почти две седмици, чиито домакин стана Шотландия. Състезанията по спускане по трасето във Форт Уилям бяха едни от първите в програмата, като финалите се проведоха в събота, 5 август.

България бе представена единствено от Изабела Янкова и за съжаление трябва да започна с лошите новини – Изи падна лошо и не успя да кара във финалното спускане. Тя самата публикува снимки в Instagram профила си, от които се вижда, че е пострадало едното ѝ око и скулата под него, но засега няма информация за фрактури или други сериозни поражения, така че се надявам българската състезателка бързо да се възстанови и да се завърне по трасетата.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Затова пък един от примерите ѝ за подражание, австрийката Валентина Хол, беше безкомпромисна в състезанието при жените и спечели втора шампионска титла (след миналогодишната в Ле Же) с преднина над 2 секунди пред Камил Баланш (Швейцария). Трета остана Марин Кабиру от Франция.

Камил Баланш | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Валентина Хол | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Може би тук е мястото да отбележа, че условията за каране в Шотландия бяха много далеч от идеалните – дъжд и студ съпровождаха състезанието, което допринесе за доста драматизъм, особено при мъжете, където конкуренцията тази година сякаш е по-силна от всякога. В квалификационното спускане най-бърз бе Лорис Вержие, следван от Лоик Бруни и Трой Броснан. Дотук нищо изненадващо, но при финалното спускане нещата доста се промениха.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Британецът Чарли Хатън (на снимката горе) се спусна с отлично време (4:26.747 минути), което никой от оставащите състезатели не успя да подобри и това му донесе шампионската титла. С огромен успех може да се похвали и австриецът Андреас Колб, който спечели сребърния медал. Европейският шампион от 2022 г. засега прави отличен сезон и все по-често го виждаме на подиума. Трети остана Лори Грийнленд (Великобритания), а Лоик Бруни, Трой Броснан и Лорис Вержие заеха местата от четвърто до шесто.

Андреас Колб | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лори Грийнленд | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Реклама

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Бразилецът Енрике Авансини спечели състезанието в дисциплината крос-кънтри маратон (ХСМ), което се проведе в неделя, 6 август. При жените най-бърза бе младата състезателка от Австрия Мона Митервалнер.

Стартовете в дисциплините ХСС и ХСО ще бъдат тази седмица, от 9 до 12 август, така че за тях очаквайте отделен репортаж.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>