UCI Mountain Bike World Series 2023 | Вал ди Соле, Италия

Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

В началото на юли Световните МТБ серии продължиха във Вал ди Соле, Италия, с поредни кръгове от Световната купа в дисциплините спускане, ХСО и ХСС. За любителите на спускането дестинацията домакин едва ли има нужда от представяне – това е едно от най-трудните и груби трасета в света, изискващо много сила и прецизност. Както може да се досетите, обиколката за ХСО състезателите също не бе „разходка в парка“.


Спускане

Валентина Хол и Джаксън Голдстоун доминираха в събота по трасето за спускане „Черната змия“. За австрийската състезателка това е втора победа за сезона, а за младия канадец Голдстоун първата спечелена Световна купа след преминаването му в категория мъже елит не само бе чакана с нетърпение, но може би ще му даде и допълнителна увереност, за да притисне още повече опитните си съперници, които не са един и двама.

Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Две седмици след победата си в Леоганг, Вали Хол показа изключително ниво и във Вал ди Соле. Тя бе най-бърза във всяка отделна част от трасето, като в крайна сметка завърши с преднина от 2.9 секунди спрямо Камил Баланш (Швейцария), която остана втора. Баланш обаче все още е лидер във временното класиране с актив от 1080 т., макар че Хол се доближава все повече и вече има 982 т. Интересно е и третото място на Джес Блюит от Нова Зеландия, която също показва все повече увереност и хъс за победа.

Камил Баланш | Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool
Джес Блюит | Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Класиране жени:

  1. Valentina Höll AUT 4m 7.440s
  2. Camille Balanche SUI +2.913
  3. Jess Blewitt NZL +4.770s
  4. Marine Cabirou FRA +5.005s
  5. Nina Hoffmann GER +5.249s
Реклама

При мъжете състезанието стана особено интересно след намесата на един кратък, но интензивен следобеден порой. Той направи някои части от трасето много хлъзгави, поне за част от състезателите, но след това проблемните участъци започнаха да изсъхват и тези, които се спускаха последни, всъщност караха при по-добри условия.

Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Така или иначе, това е част от играта, а Джаксън Голдстоун още в Леоганг показа, че знае как да я играе. Там обаче грешка в последния завой го лиши от победата, докато в Италия канадецът бе безкомпромисен и подобри времето на Тибо Дапрела (Франция), който седеше в „горещия стол“ преди него. След Голдстоун на старта имаше само трима. Сънародникът му Фин Айлс направи добро спускане, но не успя да подобри времето на Джаксън, а само това на Дапрела. Победителят от Лензерхайде Джордан Уилямс (Великобритания), който също до миналата година караше при младежите, падна и така единствената заплаха остана Лорис Вержие, победителят в полуфинала, но той даде пето време във финалното спускане.

Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Така първата победа на Джаксън Голдстоун при мъжете вече е факт, а с нея дойде и лидерската позиция във временното класиране, където той поведе пред Фин Айлс, но само с 12 т. преднина, а Вержие също е в опасна близост на трета позиция.

Фин Айлс | Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Класиране мъже:

  1. Jackson Goldstone CAN 3m 34.926s
  2. Finn Iles CAN +2.224s
  3. Thibaut Daprella FRA +2.440s
  4. Troy Brosnan AUS +3.871s
  5. Loris Vergier FRA +4.195s

Крос-кънтри

Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Стартовете в ХС дисциплините започнаха още в петък със състезанието по кратко трасе (ХСС), в което Лаура Щигер (Австрия) постигна втора победа за сезона, изпреварвайки с милиметри Пук Питерсе във финалния спринт. По този начин Щигер излезе начело и във временното класиране в тази дисциплина.

При мъжете ХСС надпреварата бе спечелена от германеца Лука Шварцбауер, който направи силна атака още в началото на последната обиколка и успя да удържи преднината си до финала. Зад него борбата за челни позиции бе изключително оспорвана, като за второто място надделя Алън Хетърли.

Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

В ХСО състезанието в неделя Пук Питерсе (Нидерландия) спечели трета победа за сезона (от четири състезания) и с това се утвърди като главен претендент за титлата през този сезон. Тя се откъсна от останалите още в първата обиколка и общо взето изкара цялото състезание в режим соло, натрупвайки огромна преднина от 52 секунди. Италианката Мартина Берта завърши на втора позиция, което е най-доброто ѝ представяне до момента и определено бе изненада за всички, а трета остана Ребека Хендерсън (Австралия).

Класиране жени:

  1. Puck Pieterse NED 1h 19m 49s
  2. Martina Berta ITA +52s
  3. Rebecca Henderson AUS +1m 0s
  4. Laura Stigger AUT +1m 6s
  5. Mona Mitterwallner: AUT +1m 53s
Снимка: Karolina Krasinka / Red Bull Content Pool

Наскоро коронованият европейски шампион Влад Даскалу от Румъния продължи отличния си сезон и се качи на третото място на подиума в категория мъже елит във Вал ди Соле. За целта той успя да надделее над Джошуа Дибо от Франция. А двете челни места бяха окупирани от швейцарските машини Нино Шуртер (вече с 35 победи в СК) и Матиас Флюкигер.

Така Шуртер поведе комфортно и във временното класиране с 848 т., следван от Жордан Сару и Алън Хетърли, които са с около 120-130 т. по-малко.

UCI MTB World Cup Val di Sole Men’s XCO result

  1. Nino Schurter SUI 1h 20m 22s
  2. Mathias Flückiger SUI +26s
  3. Vlad Dascălu ROU +38s
  4. Joshua Dubau FRA +38s
  5. Alan Hatherly RSA +52s

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>