Персина на велосипед 2023 – репортаж от организаторите

Текст и снимки: Дунав Ултра

В началото на месец юли 2023 г. Дунав Ултра представи едно изцяло ново събитие и нов тип преживяване – регионалната дестинация „Персина на велосипед“.

Създателите на веломаршрут №1 в страната „Дунав Ултра“ и организатори на ежегодното му организирано преминаване проведоха първото си събитие от т.нар. регионални дестинации. Нейни домакини бяха градовете Белене и Никопол, повод бе и 10-годишнината от създаването на маршрута. „Персина на велосипед“ представи преживяване от нов тип – комбинация от спортно-туристическо събитие в с приключенски програми.

За целта беше разработено специално 55-километрово велосипедно трасе в Природен парк “Персина” – единствено по рода си по поречието на Дунав в България.

Над 80 колоездачи от България, Румъния и околните градове взеха участие в обиколката, като две трети се пуснаха по трасето без претенции за състезание, а по-скоро от интерес и любопитство към този непознат за широката аудитория регион.

От своя страна състезателите излъчиха най-бързи в отделни възрастови категории като с време от 2:10:10 часа Цветослав Ангелов стана най-бързият колоездач в първото издание на обиколката.

Наградите за най-бързите участници в категориите връчиха кметът на Община Белене Милен Дулев и Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра. Ангелов взе титлата Master of the Park – категорията е за велосипедисти над 36 г. King of the Park стана Адриан Илиев, възрастова група от 26 до 36 г., който завърши четвърти в генералното класиране с време 2:52:48 часа. А най-бързата дама, взела приза Queen of the Park, бе научният работник Иваничка Максимова с време 3:29,57 ч.

Поощрителната награда за новак – Rookie of the Park – отиде при 15-годишния Иван Селенски, който завърши втори заедно със своя баща в категория хоби, в която няма времеизмерване. 

Седмица преди началото на прехода река Дунав заля една от най-интересните части на маршрута в близост до гр. Никопол, в резултат на което организаторите направиха промени, но буквално дни преди старта водата се отдръпна и трасето премина по първоначален план.

„Чувствам се прекрасно. Трасето бе много интересно, имаше тежка конкуренция, натискахме се през цялото време. Преминахме през кал, комари, изкачвания, спускания, тръни, беше изключително забавно. Маршрутът бе перфектно маркиран, около Никопол бе най-тежката част. Срещнах поне 20 заека, имаше и малки птици като бухалчета, видях и черен щъркел“, коментира на финала Цветослав Ангелов, който е преминал и по маршрута Дунав Ултра през пролетта с клуб „Бяла звезда“ от Русе.

Събитието имаше наситена програма с активности, включително разходки с рибарски лодки, обиколка с каяци и посещение на о. Персин и мемориал „Втори обект“.

Голяма част от участниците посрещнаха и изгрева на 1 юли на брега на река Дунав със специално приготвена ВИП закуска, плодове и малинада.

Събитието „Персина на велосипед“ представи преживяване от нов тип, като излиза от класическите състезания и залага на по-детайлно опознаване на региона и на провеждане с кауза – грижа към природата и околната среда.

Проявата беше част от поредицата инициативи по повод 10-годишнината на маршрута Дунав Ултра. То се осъществява с подкрепата на Община Белене, Община Никопол и Фондация „Америка за България“.

Традиционният преход – масово преминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.

Повече за Приключение Дунав Ултра: https://dunavultra.com/adventure-box/

Повече за събитие Дунав Ултра: https://dunavultra.com/dunav-ultra-10-years-after-2023-bg/

Официален сайт Дунав Ултра: https://dunavultra.com

Официален сайт на локалното приключение Персина на велосипед: https://dunavultra.com/persina-by-bike

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>