Предстоящи събития в календара на МТБ-БГ през юли 2023 г.

Време е да погледнем към юли, един от най-топлите и отпускарски месеци, а събитията в него не са никак малко. При това някои от тях са от изключителна важност за не един и двама читатели на МТБ-БГ.

Такова е например състезанието „Обиколка на Витоша 100 км“, с което започва месецът на 1 юли. Излишно е да рекламирам най-популярната надпревара по планинско колоездене – и тази година на старта вероятно ще застанат между 1000 и 2000 участници, решени да опитат да подобрят времето си от предишни години или пък да пробват за пръв път това предизвикателство.

За друг пък събитие номер едно за 2023 г. е петдневното родопско каране „Перпендикулярна вселена“, организирано от „Крива спица“. Участниците в него отдавна чакат същата тази дата 1 юли, за да се потопят в магията на Родопите и се откъснат от ежедневните грижи, прехвърляйки се през била и долини с пот на челата и радост в душата.

Още три събития допълват първия уикенд на юли. Едното е полусъстезателно, полутуристическо, провежда се за пръв път и се казва „Персина на велосипед“. Става дума за формат, зад който стоят организаторите на „Дунав Ултра“, то е и част от концепцията им за развитие на региона. Като се имат предвид успехите им до момента за популяризиране на колоезденето в тази част на страната, вероятно и това събитие ще се радва на голяма популярност.

Другите две мероприятия са традиционни и са насочени най-вече към по-малките (като възраст) любители на колоезденето. Едното от тях е състезанието по спускане за деца и младежи „Купа Шипка“ над едноименния град в полите на Стара планина. То е организирано от местния клуб „Маунтин Райдърс“ и тази година ще бъде втори кръг от Детските серии по спускане. Другото състезание, с още по-изразена детска насоченост, е в Габрово и се казва „Аз карам с каска“. То ще се проведе в един от парковете на града.

Реклама

От 3 до 9 юли Севлиево и местният велоклуб „Хоталич“ отново ще бъдат домакини на „Седмица на колоезденето в Севлиево“. Тя ще включва най-различни велоактивности, много от които са съсредоточени във велопарка, изграден там през 2021 г. 

През втория уикенд на месеца има и няколко интересни велотура за любителите на планински преходи с велосипеди. Първият от тях всъщност може да се разглежда като продължение на Перпендикулярната вселена – това е тридневното Перпендикулярче „Земите на Орфей“. По същото време Biking Tours също ще бъдат в Родопите за ендуро уикенд в района около Смолян. А пък Байкария ще карат в Стара планина и по-конкретно в района на масива Триглав – турът се казва „2 дни, 5 върха“.

За Biking Tours месецът продължава с втория детски байк лагер в хижа „Бунтовна“ от 10 до 14 юли. След това, в средата на юли, колоездачен клуб „Кооп“ е планирал отново ХСО състезанието „Вонеща вода“ в едноименното село в близост до Велико Търново.

Седмица по-късно, на 22 юли по предварителен график трябваше да се проведе ХСО „Полигона“ край Севлиево със статут на ДЛОШ в тази дисциплина. Засега обаче няма допълнителна информация за това събитие.

Затова пък на същата дата Biking Tours се отправят на дълга и интересна обиколка из европейските байкпаркове, която ще продължи повече от седмица.

В последния уикенд на месеца пак ще има голямо и популярно събитие – Пампорово байк фест отново ще предложи интересни стартове по спускане (клас 1 на UCI + кръг от детските серии) и много допълнителни активности около тях. Тогава е и второто издание на „Великият рилски ESCAPE“ на Байкария, а пък на 29 юли магазин Nicky Bike в партньорство с Велоучилище МТБ-БГ организира Каране с практически съвети в Габрово.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>