Влад Даскалу и Пук Питерсе са новите европейски шампиони по крос-кънтри олимпик

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

През изминалия (последен) уикенд на юни в Полша се проведе Европейското първенство по планинско колоездене в дисциплната крос-кънтри олимпик (ХСО). Румънецът Влад Даскалу спечели титлата при мъжете, а Пук Питерсе от Нидерландия е новата шампионка при жените.

Обикновено Европейското първенство не се смята за толкова елитна надпревара, колкото е Световната купа, и понякога топ-състезателите го пропускат, оставяйки борбата за тази титла на „втория ешелеон“. Тази година обаче почти всички елитни атлети от европейските държави застанаха на старта в Полша и това доведе до едно много интересно и оспорвано състезание, подпомогнато и от трудното трасе, включително и заради лошото време в последните седмици, да не кажа дори месеци.

Влад Даскалу | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете мнозина от фаворитите се опитваха да доминират и да „разбъркат тестето“, но италианецът Лука Брайдо бе този, който пръв успя да раздели челната група. Това се случи в предпоследната обиколка, а тези, които успяха да го последват, бяха Влад Даскалу, Ларс Форстър, Лука Шварцбауер и Пиер дю Фроймонд. Скоро след началото на последната обиколка румънският топ състезател предприе своя атака и до края на състезанието успя да се откъсне на 14 секунди пред съперниците си, за да спечели за втори път шампионската титла на Стария континент, но за първи път в категория елит (първата му победа в Европейско първенство бе през 2019 г. в категория до 23 години). Ларс Форстър и Лука Брайдо останаха съответно на второ и трето място.

Ларс Форстър | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При жените изненадата в СК за 2023 г., Пук Питерсе от Нидерландия, съвсем неизненадващо поведе колоната от самото начало и до края на състезанието успя напълно да доминира над съперничките си, коя от коя по-именити. За тях остана борбата за следващите позиции на подиума – в нея младата австрийка Мона Митервалнер успя да се откъсне напред в последните две обиколки и спечели сребърния медал, а Зина Фрай (Швейцария) остана трета.

Пук Питерсе | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране:

Мъже
1. Влад Даскалу (Румъния) 1:19:41
2. Ларс Форстър (Швейцария) +14
3. Лука Брайдо (Италия) +19
4. Лука Шварцбауер (Германия) +27
5. Давид Валеро Серано (Испания) +30

Жени
1. Пук Питерсе (Нидерландия) 1:18:26
2. Мона Митервалнер (Австрия) +26
3. Зина Фрай (Швейцария) +1:05
4. Йоланда Неф (Швейцария) +1:20
5. Лоана Лекомт (Франция) +1:37

Реклама

One Response to “Влад Даскалу и Пук Питерсе са новите европейски шампиони по крос-кънтри олимпик”

  1. Браво на румънеца! И с европейското трико, пак ще е лесен за познаване. Дано продължи да печели.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>