UCI Mountain Bike World Series 2023 | Леоганг, Австрия

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

През изминалата седмица един от най-известните австрийски курорти, Леоганг, бе домакин на цяла серия от състезания за Световната купа – като се започне от четвъртия кръг в дисциплината ендуро, мине се през втория в дисциплината спускане и се завърши с третия в дисциплините ХСС и ХСО. Ето накратко най-важното за всеки от стартовете.


Ендуро

Французойката Изабеу Кордурие и канадецът Рис Вернер завършиха като победители четвъртия кръг от Световната купа по ендуро в Леоганг. Състезанието бе еднодневно и с обичайните за дисциплината внушителни параметри – 55 км дължина, 1090 м сумарно изкачване и общо 4800 м спускания в рамките на шест специални етапа. Леоганг е класическа дестинация за DH състезания от Световната купа, но за пръв път бе домакин на ендуро надпревара от най-висок клас. В това обаче едва ли има нещо учудващо, поне за хората, които знаят какво може да предложи байкпаркът и прилежащите около него склонове.

Кордурие спечели три от шестте специални етапа и бе достатъчно бърза в останалите, за да завърши с комфортна преднина от 14 секунди спрямо втората в класирането – италианката Глория Скарси. Тя пък доказа на себе си и на света, че отличното ѝ представяне в Пиетра Лигуре не се дължи само на познаване на местните пътеки, а най-вече на умения и добра подготовка. Морган Чар завърши деня на трето място, взимайки и победата в последния етап. За Кордурие това е втора победа през този сезон и успехът я изведе начело и във временното класиране, където досега водеше Чар.

Победителят при мъжете Рис Вернер също се заяви като един от основните претенденти за титлата през този сезон. При това той трябваше да надделее не над кого да е, а над Ричи Рууд , който се оказа основният му съперник в Леоганг. Вернер също взе три етапа, а в останалите неминуемо бе в топ 5. Надпреварата завърши инфарктно, тъй като преди последния етап разликата между двамата бе само 2 секунди. Въпреки че Рууд несъмнено е по-опитният в подобни битки, Вернер издържа на напрежението и приключи на най-високото стъпало на подиума. Трети пък остана друг обещаващ млад състезател – Алекс Ридо от Франция.

В състезанието по ендуро с електрически велосипеди Фло Еспинейра от Чили бе най-бърза при жените, а френската легенда Фабиен Барел записа втора поредна победа в сериите.


Спускане

Тук се налага да започна с много неприятна новина – българката Изабела Янкова извади рамото си по време на тренировките и това ѝ попречи да участва и в квалификацията, и по-нататък в надпреварата. Не е ясно и каква част от сезона ще трябва да пропусне. Уви, подобни травми са част от играта в професионалния спорт и не зная някой от топ атлетите да не е платил подобна цена за успеха в един или друг момент от кариерата си. Надявам се младостта, силния характер и усилените тренировки да помогнат на Изи да се завърне по трасетата колкото се може по-бързо.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

А какъв по-добър пример за подобно завръщане от победителката в Леоганг, Валентина Хол? Тя също твърде млада усети болката и трудното възстановяване от тежка травма, но това не спря устрема ѝ, а сега австрийката зарадва сънародниците си с блестяща победа с цели 4 секунди преднина пред Камил Баланш (Швейцария), която продължава устойчивото си представяне, с което сякаш казва „Може и да не съм най-бърза във всеки кръг, но в дългата игра съм достатъчно добра!“. Това се потвърждава и от факта, че след първите два кръга (и две втори места) именно Баланш излезе начело във временното класиране за сезона. Не по-малко впечатляващо е и третото място на Рейчъл Атертън – след изненадващата ѝ победа в първия кръг, британската жена чудо показа, че тя съвсем не е била случайна (не че някой си го е и помислил, имайки предвид спортната ѝ биография до момента).

Класиране жени:
1. Vali Höll: AUT 3:23.222
2. Camille Balanche SUI +4.303
3. Rachel Atherton GBR +7.334
4. Monika Hrastnik SLO +7.603
5. Phoebe Gale GBR +7.852

Реклама

При мъжете победата също отиде при местен състезател – това е европейският шампион Андреас Колб. Във финалното спускане той бе първият, който свали времето под 3 секунди. Никой от оставащите шест състезатели по трасето, сред които Тибо Дапрела, Лука Шоу Джаксън Голдстоун, Лоик Бруни и Фин Айлс, не успя да детронира младия австриец от горещия стол. Някои от тях бяха по-бързи на контролите в горната част, но се оказа, че в долната Колб е недостижим.

Класиране мъже:
1. Andreas Kolb AUT 2:59.335
2. Loïc Bruni FRA +0.680
3. Jackson Goldstone CAN +0.911
4. Finn Iles CAN +1.451
5. Luca Shaw USA +1.713

Във временното класиране начело излезе Лоик Бруни с 99 т. преднина пред съотборника си Фин Айлс, а съвсем близо до него е и Лорис Вержие.

Лоик Бруни | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Крос-кънтри

Първите ХС стартове бяха в петък в дисциплината ХСС. При жените най-бърза бе Полин Феран-Прево, която надделя над Пук Питерсе в основното изкачване по краткото трасе и след това запази пълен контрол в челото на колоната. При мъжете Жордан Сару също спечели победата безапелационно, оставяйки зад себе си Лука Шварцбауер и още много именити съперници.

ХСО състезанието бе в неделя. То също е новост за Леоганг, но както казах, курорт от неговата величина със сигурност може да предложи добри условия за всеки вид каране.

Пук Питерсе | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Австрийските ХС звезди Лаура Щтигер и Мона Митервалнер не успяха да спечелят надпреварата, но все пак зарадваха родната публика с много силно представяне и второ и трето място. Победата отиде при Пук Питерсе (Холандия) – за втори път през този сезон. По този начин младата състезателка, която е изненадата на сезон 2023, натрупа и добър актив от точки за първата позиция във временното класиране. Питерсе стартира силно от самото начало и макар че по петите ѝ неотлъчно бяха Ан Терпстра, Джени Рисведс и Лаура Щигер, в края на третата обиколка холандката вече имаше комфортна преднина, която в един момент достигна 45 секунди. С приближаването на последната обиколка австрийското дуо се опита да скъси дистанцията до Питерсе, но нищо не бе в състояние да сломи устрема на холандката.

Мона Митервалнер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лаура Щигер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране жени:
1. Puck Pieterse NED 1:16:38
2. Mona Mitterwallner AUT +38
3. Laura Stigger AUT +56
4. Jenny Rissved SWE: +1:25
5. Loana Lecomte FRA +1:54

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете германецът Лука Шварцбауер започна ударно и успя да натрупа предина в първите две обиколки. Групата на преследвачите бе оглавена от Пиер дю Фроймонт и Жордан Сару. Една обиколка преди финала картината изглеждаше по-различно – Шварцбауер все още бе начело, но само на секунда след него бе Ондрей Цинк, а още една по-назад бе и Ларс Форстър. Именно той атакува мощно при бруталното изкачване в последната обиколка, а никой от другите двама не успя да се противопостави. Шварцбауер все пак успя да опази второто място, а Цинк се задоволи с третото.

Ларс Форстър | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране мъже:
1. Lars Forster SUI 1:17:41
2. Luca Schwarzbauer GER +14
3. Ondrej Cink CZE +23
4. Alan Hatherly RSA +30
5. Mathias Flückiger SUI +44

Жордан Сару и Нино Шуртер са разделени само от 15 точки във временното класиране, а Шварцбауер, Ларс Форстър и Алън Хетърли са малко по-назад, но също с добър актив.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>