Дунав Ултра се електрифицира

Премина първият в България тур по поречието на Дунав с електрически велосипеди и електрическа кола

В началото на май 2023 г. по набиращия популярност маршрут „Дунав Ултра“ в Северна България се проведе първият по рода си промоционален тур с електрически велосипеди и осигурена логистична поддръжка с електрически бус. Пионерската по рода си инициатива с името “Електрифицирай Дунав Ултра” се проведе от 5 до 7 май по емблематичен участък от маршрута – от Лом до Белене. Велосипедите, с които се движеха участващите, бяха на българския производител Econic One, а електрическият бус – на компанията за дълги пътувания с ел. коли – Travel By Electric. Техниката пристигна за началото на прехода в Лом със съдействието на БДЖ. Гид на колоездачите бе Борис Бегъмов – създател на „Дунав Ултра“.

Специален гост на събитието беше немският журналист и колоездач Александър Тайс от VelostromOnlineMagazin für Pedelec und EBike, който се запозна с възможностите за велосипеден туризъм по поречието на река Дунав в страната. Чужденецът бе възхитен от прекрасната култура и запазения бит в селата и малките градове около най-голямата река в Европа. Тайс опита нашенската шопска салата, рибена чорба, катък, марково българско вино и домашна ракия.

Изненада за него бяха липсата на автомобилен трафик в тази част на България и слабо развитата сфера на туризма в толкова благодатен за целта регион. Впечатленията му от самия маршрут бяха повече от позитивни – според Тайс пътешествието по маршрута „Дунав Ултра“ е едно от най-добрите преживявания, в които е участвал като колоездач-журналист.

Маршрутът на участниците в тура премина през традиционните точки в приключението „Дунав Ултра“: градовете Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Гулянци, Никопол и Белене и селата Ковачица, Хърлец, Гложене, Лесковец, Крушовене, Гиген, Загражден, Дъбован, Милковица, Долни Вит, Сомовит и Черковица.

Реклама

Амбицията на Дунав Ултра е електрическите велосипеди, устойчивостта и борбата с климатичните промени да присъстват все по-осезаемо в едноименното приключение, което е отворено за преминаване по маршрута от вело (и не само) туристи през цялата година. Също така и в поддържащите събития на „Дунав Ултра“, които ще се проведат през 2023 г.

Първото от тях е „Персина на велосипед“ – 55 км офроуд колоездачна обиколка, придружена с туристически преживявания, която ще се проведе на 1 юли 2023 г. по маршрут Белене – Никопол – Белене.

Традиционният преход – масово преминаване на маршрута „Дунав Ултра“ – тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на 2 до 7 дни колоездачите ще преминат над 700 км по живописни отсечки около Дунав чак до Дуранкулак.

https://dunavultra.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>