Световна купа по ендуро 2023 | Дерби, Тасмания

Седмица след първия кръг от Световната купа по ендуро, на същия остров Тасмания (част от територията на Австралия), но в друг град – Дерби – се проведе и второто състезание в тази дисциплина. Ако разполагате с половин час по темата, най-добре е да гледате подробния видеорепортаж в YouTube канала на Световните МТБ серии тук: https://www.youtube.com/watch?v=T1WipCDDtC4.

Ако ли не, ето накратко какво се случи в Дерби:

Още в първия етап състезателите се срещнаха с огромните обли камъни и скали, характерни за горите в тази част на острова. За победителката в първия кръг Изабеу Кордурие (Франция) състезанието започна лошо – след падане по време на тренировките, тя имаше проблеми и завърши чак на десето място след първото спускане с 15 секунди изоставане от Хати Харндън (Великобритания), която спечели етапа. Сънародничките ѝ Бекс Бараона и Ела Конъли също заеха челни позиции, наред със Зои Кутберт (Австралия) и Кейт Уедърли (Нова Зеландия).

При мъжете състезанието започна с много силно представяне на отбора Yeti/Fox – Ричи Рууд (САЩ) и Славомир Лукашик (Полша) заеха първите две позиции във временното класиране, следвани от любимеца на местната публика Еди Мастърс (Нова Зеландия), Хюго Пижон (Франция) и победителя през 2022 г. Джес Меламед (Канада). Джак Моар завърши първия етап на шесто място, но с достатъчно „спортна злоба“ за следващите спускания.

В следващите два етапа настъпиха доста размествания, но Рууд и Лукашик успяха да задържат челните места. Джес Меламед обаче се изкачи до третото място, а Юн Дино (Франция) показа отлично каране и се настани на четвъртата позиция, следван от Моар. Призьорите от първия кръг в Майдена сякаш не успяваха да намерят добро темпо, макар че Дан Букър записа второ място в един от етапите. При жените трите състезателки от Великобритания окупираха челните места, а Кордурие, въпреки болките в крака, се придвижи напред до пета позиция. Изненада поднесе и чехкинята Барбора Прудкова, която след третия етап заемаше четвърто място във временното класиране.

Реклама

След обедната почивка, придружена от възможността за получаване на техническа помощ, състезанието продължи с още интересни скални секции, но и с доста кал между тях, останала от интензивните валежи в предишните дни. При жените едно от съществените размествания бе предизвикано от Морган Чар, която успя да влезе в топ 5. При мъжете разместванията се случваха след третото място – Мартин Мейс се вмъкна в топ 5 тъкмо преди последния етап, а Джак Моар отново отиде на шеста позиция.

Честа практика в ендуро състезанията е последният етап да бъде и най-тежък от гледна точка на дължина и физическа издръжливост. Това гарантира поддържане на напрежението до последната секунда и възможността за сериозни обрати в класирането. От състезателите това изисква не просто сила и издръжливост, но и отлично планиране и разпределяне на ресурсите. Всички претенденти за челни позиции в Дерби успяха да покажат такива качества. При жените Бекс Бараона запази лидерството си и спечели състезанието, следвана от Хати Харндън и Ела Конъли. Кордурие успя да се изкачи чак до четвъртото място (спечелвайки ценни точки за ранглистата, където за момента е втора), а петото остана за Морган Чар. Ричи Рууд не се поддаде на натиска от силната конкуренция и постигна победата във втория кръг, допълнена чудесно от второто място на Лукашик. Меламед също не позволи на опонентите си да го изместят от подиума, а Джак Моар и Мартин Мейс отново размениха местата си, завършвайки респективно на 4 и 5 позиции. Временното класиране за сезона обаче е повече от интересно – Рууд излезе начело и в него, но второ и трето място заемат първенците от Майдена – Дан Букър и Люк Майер-Смит. Лукашик е четвърти, а Меламед пети.

Следващият кръг в ендурото ще е чак на 3-4 юни във Финале Лигуре, а целия календар на Световните МТБ серии може да видите тук: https://mtb-bg.com/2022/12/24/uci-mtb-world-cup-calendar-2023.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>