Световна купа по ендуро 2023 | Майдена, Тасмания

Световните МТБ серии (вероятно помните, че от тази година най-високия клас състезания в календара на UCI са обединени под това име) започнаха на 25-26 март 2023 г. с първия кръг от Световната купа по ендуро. Негов домакин бе австралийският остров Тасмания и по-специално град Майдена.

Една от първите добри новини за състезателния сезон 2023 е, че поне по отношение на ендурото феновете изглежда ще могат да се радват на безплатен достъп до подробните видеорепортажи от събитията, каквито ги познаваме и досега като отразяване на Световните ендуро серии. В тази връзка, ако разполагате с половин час, най-добре е да гледате първия такъв репортаж за 2023 г. тук: https://www.youtube.com/watch?v=tvC9UShLELQ.

Ако ли не, ето накратко какво се случи в Майдена:

Изненадите започнаха още с първия етап при жените, в който шампионката по спускане Вали Хол (Австрия) завърши втора. Единствено Изабеу Кордурие успя да даде по-добре време от нея, а Морган Чар остана трета. При мъжете претенциите за първото място дойдоха от страна на австралийските спускачи в лицето на Дан Букър, Люк Майер-Смит и Трой Броснан. Те завършиха етапа на първо, второ и пето място, а единствените ендуро състезатели, които успяха да се вмъкнат между тях в челото, бяха Ричи Рууд и Джес Меламед на трета и четвърта позиции.

Вали Хол успя да спечели етап 2, но без да помести Кордурие от челната позиция. Това обаче стана факт в третия етап, също спечелен от австрийската. В четвъртото спускане за деня Кордурие си върна лидерската позиция, а в петия етап Вали Хол претърпя падане и макар че продължи участието си без сериозни наранявания, съперничките ѝ веднага се възползваха от тази ситуация. В крайна сметка Вали завърши деня на 10 място. Шестият, последен етап бе най-дълъг и това означаваше, че всичко може да бъде решено в него – с добро каране или с лош късмет. Ела Конъли скъса верига, но въпреки това завърши с добро време и успя да запази третата си позиция. Битката за победата бе между Изабеу Кордурие и Морган Чар – етапът бе спечелен от Чар, но без да успее да измести сънародничката си от първото място в крайното класиране.

Реклама

При мъжете Джес Меламед спечели втория етап, но още в следващия бе застигнат от лош късмет под формата на спукана гума, която го запрати чак на 8 място във временното класиране. Австралийците продължиха доминацията си, само че мястото на Трой Броснан в топ 5 бе заето от Конър Фиърън. От големите имена в ендурото само Ричи Рууд се държеше „на повърхността“ около третото и четвъртото място. След обедната почивка Трой Броснан спечели етап 4 и челната тройка стана изцяло австралийска, начело със състезателя на Giant Люк Майер-Смит, който надделя и в петия етап, следван плътно от Дан Букър. Броснан продължи с възходите и паденията чак до последното спускане и в крайна сметка завърши на пето място. Епичната битка между Майер-Смит и Букър продължи до последната секунда и завърши в полза на първия от тях. Конър Фиърън се „вмъкна“ на трета позиция със силно каране в последния етап, а единственият не-австралиец в челната петица бе Рис Вернер (Канада) на четвърта позиция. Ричи Рууд остана седми.

Вторият кръг е само след няколко дни (1-2 април) отново на остров Тасмания, само че в Дерби.

Междувременно, точно преди първия старт за сезона, на 28 март бяха обявени всички платформи и начини, по които ще бъдат излъчвани състезанията от Световните МТБ серии. Станаха известни и коментаторите, които ще забавляват и информират зрителите. Повече по темата можете да видите ТУК.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>