Разговори с криви хора: Ивайло Джалдети

Най-фотогеничният колоездач, един от призьорите на 101 Sерпентини през 2022 г – Ивайло Джалдети!

Като един от най-опитните с пъмптраковете разкажи ни как се промениха тези съоръжения по нашите територии в последните 10-на години?

Ще се върна още по-назад, в далечната може би 2005 г., не съм сигурен. По това време в Пловдив имаше изградени два пъмптрака от други „криви спици“, които по онова време все още не познавах. Те бяха с правоъгълна форма и със сравнително малка площ, но разкриваха изцяло нов начин, по който може да се кара велосипед. Така се научих да „помпя“. 

Няколко години по-късно, вече като част от велоклуб „Крива спица“, започнахме да мечтаем с останалите момчета за нещо по-истинско и по-голямо. През 2011 г. с помощта на много доброволци изградихме велопарк Пловдив. Той беше проектиран като skills park, затова включихме различни елементи като table top скокове, wallride, дропове, дървени northshore елементи и, разбира се, два пъмптрака. Един малък, подходящ за деца, и един голям, с по-големи бабуни и „разчупена“ форма. Е, разчупената форма не ни се получи от първия път. Наложи се многократно да го преправяме, дори частично да го разрушим и да го построим наново. С времето започнахме да изпитваме нужда от по-големи бабуни, които да носят повече скорост. В крайна сметка разширихме пъмптрака построявайки още една линия и завземайки площта на малкия. 

През 2017 г. с Владо К. отидохме в Швейцария, за да обиколим набиращите популярност асфалтирани пъмптракове. Посетихме десетина от тях и бяхме впечатлени от мащаба и скоростта, с която се кара по асфалтовата настилка. Върнахме се с много нови идеи и желание някой ден и ние да имаме асфалтиран пъмп.

През 2021 г. по покана на нашите приятели от BlueRock проектирахме и за четири дни успяхме да изградим два пъмптрака в гр. Сливен. С натрупаните знания и опит всичко се получи както трябва. Правилните размери и форми направиха карането лесно и забавно. Единственият проблем си оставаше използването на почва, с която се работи лесно и позволява корекции, но изисква периодична поддръжка и не дава скоростта, която бяхме усетили в Швейцария.

По същото време в Севлиево се появи първият в България асфалтиран пъмптрак. Скоро след това Дряново и Велико Търново също се сдобиха с такива.

Надяваме се скоро велопарк Пловдив да може да се похвалим с ъпдейтната версия.

Реклама

Какво е необходимо на един планински колоездач, за да изглежда така добре на снимките?

Слънчево време за настроение и по-наситени цветове. Яки пътеки, споделени с хубава компания за блясък в очите. Естествено, в компанията задължително трябва да има поне един добър фотограф! Жълто-оранжевото джърси също много помага!

Има ли мегдан за малки криви спици по Шоплъка? 😉

Където има да се кривят спици, те ще се изкривят! 😛

Ако и ти искаш да си част Крива спица, пиши ни: [email protected]

Или ни намери:
www.kriva.org
https://www.facebook.com/kriva.org
https://www.instagram.com/krivaspitza/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>